25. června 2018 • 12:12

Postupové varianty na MS: Kde hrozí los? V jedné skupině ve hře všichni

Autor: iSport.cz, adl
Vstoupit do diskuse
0
  • Argentina i Německo nejsou ve skupině v komfortní situaci. Zvládnou ještě postoupit?Argentina i Německo nejsou ve skupině v komfortní situaci. Zvládnou ještě postoupit?FOTO: Koláž iSport.cz

    Je to tady! Na světovém šampionátu v Rusku začíná závěrečné kolo základních skupin a s tím i boje o místa v play off. Jistý postup má zatím zajištěno šest zemí, mimo hru je osm reprezentací. Ostatních 18 týmů si ještě místenku v play off může zajistit. Do nepříjemných situací se dostali favorité jako Argentina či Německo. O postupu či konečném umístění může rozhodnout i fair play či los. Tato kritéria přijdou na řadu například v případě remízy Anglie s Belgií. Projděte si přehledný popis postupové matematiky skupinu po skupině.

  • Skupina A

    Jistí postupující: Rusko a Uruguay.
    Mimo hru: Egypt a Saúdská Arábie.

    Ve skupině A je o obou postupujících rozhodnuto. Rusko i Uruguay vyhráli oba úvodní zápasy a v závěrečném vzájemném duelu se utkají jen o první místo. Domácím díky mnohem lepšímu skóre stačí k prvenství remíza, Uruguay potřebuje vyhrát.

    Skupina A

    Z V R P Skóre B
    1. Uruguay 3 3 0 0 5:0 9
    2. Rusko 3 2 0 1 8:4 6
    3. Saúdská Arábie 3 1 0 2 2:7 3
    4. Egypt 3 0 0 3 2:6 0

  • Skupina B

    Mimo hru: Maroko.

    Skupina B už je mnohem zamotanější, v hlavní roli jsou favorité ze Španělska a Portugalska, ale také trochu překvapivě i Írán. Oběma evropským velmocím stačí k jistotě postupu v závěrečných zápasech remizovat (Španělsko hraje s Marokem, Portugalsko s Íránem). Íránce pošle dál jedině výhra nad Portugalci nebo případná prohra Španělska (následně by rozhodovalo skóre).

    Co potřebuje...

    ... Španělsko: K jistotě neprohrát s Marokem. V případě porážky musí Írán buď nebodovat, nebo porazit Portugalce vyšším rozdílem, než by Španělsko podlehlo Maroku.

    ... Portugalsko: K jistotě neprohrát s Íránem, nebo podlehnout nižším rozdílem než Španělsko s Marokem.

    ... Írán: K jistotě vyhrát nad Portugalskem. Remíza by ho poslala dál, pokud by Španělsko prohrálo aspoň o dva góly. V případě španělské prohry o jedinou branku by Írán musel dohnat nynější nižší počet vstřelených gólů.

    V této skupině může rozhodovat i pořadí ve fair play či los.

    Skupina B

    Z V R P Skóre B
    1. Španělsko 3 1 2 0 6:5 5
    2. Portugalsko 3 1 2 0 5:4 5
    3. Írán 3 1 1 1 2:2 4
    4. Maroko 3 0 1 2 2:4 1

  • Skupina C

    Jistý postupující: Francie.
    Mimo hru:
    Peru.

    Ve skupině C si po dvou zápasech zajistila postup favorizovaná Francie. O druhé postupové místo si to v závěrečném kole rozdají na dálku Dánsko a Austrálie. V mnohem lepší pozici je Dánsko, které k jistotě stačí bodovat s Francií či případná porážka Austrálie s už jistě nepostupujícími fotbalisty Peru.

    Co potřebuje…

    Dánsko: stačí mu jakákoli výhra či remíza s Francií, nebo jakákoli remíza či porážka Austrálie s Peru.

    Austrálie: musí zvítězit nad Peru a zároveň Dánsko musí prohrát s Francií. Ani tohle však nemusí stačit: pokud budou mít oba týmy stejný počet bodů a stejné skóre (například v případě, že Dánsko prohraje 1:2 s Francií a zároveň Austrálie zvítězí 1:0 nad Peru), o konečném pořadí na druhém a třetím místě rozhodne pomocné kritérium fair play či los.

    Skupina C

    Z V R P Skóre B
    1. Francie 3 2 1 0 3:1 7
    2. Dánsko 3 1 2 0 2:1 5
    3. Peru 3 1 0 2 2:2 3
    4. Austrálie 3 0 1 2 2:5 1

  • Skupina D

    Jistý postupující: Chorvatsko.

    Situace ve skupině D je jedna z nejzamotanějších. Jistý postup už má Chorvatsko, které velmi pravděpodobně skončí i na prvním místě. Ostatní tři týmy jsou stále ve hře. Argentině velmi pomohla výhra Nigérie nad Islandem, která jihoamerického favorita dostala do pozice, že ho případná výhra v závěrečném zápase s Nigérií velmi přiblíží postupu.

    Co potřebuje…

    Nigérie: K jistotě výhru nad Argentinou. V případě remízy nesmí Island vyhrát nad Chorvatskem, a když ano, tak nesmí mít lepší skóre, případně vyšší počet nastřílených gólů.

    Island: K jistotě výhru nad Chorvatskem a zároveň výhru Argentiny, ale ta nesmí mít lepší skóre. Při remíze Argentiny s Nigérií potřebuje Island vyhrát aspoň o 3 góly nebo o 2 góly a mít víc nastřílených branek.

    Argentina: K jistotě výhru nad Nigérií a zároveň výhru či remízu Chorvatska. Pokud však vyhraje Island, nesmí mít lepší skóre než Argentina nebo víc nastřílených branek. Argentina je zatím na tom o gól hůře.

    V této skupině může rozhodovat i pořadí ve fair play či los.

    Skupina D

    Z V R P Skóre B
    1. Chorvatsko 3 3 0 0 7:1 9
    2. Argentina 3 1 1 1 3:5 4
    3. Nigérie 3 1 0 2 3:4 3
    4. Island 3 0 1 2 2:5 1

    FAKTA MS: Messi a Argentina na pokraji vyřazení, Peru končí
    Video se připravuje ...

  • Skupina E

    Mimo hru: Kostarika.

    Už už to vypadalo, že se Brazílie ve skupině E ocitne v nezáviděníhodné pozici. Po remíze se Švýcarskem ale nakonec v nastaveném čase zachránila výhru nad Kostarikou a v závěrečném duelu se Srbskem jí k jistotě postupu stačí remíza. Kanárci ale určitě cílí na vítězství ve skupině, ke kterému potřebují vyhrát a mít případně lepší skóre než Švýcarsko.

    Co potřebuje…

    Brazílie: K jistotě výhru či remízu se Srbskem. Může i prohrát, ale stejným nebo vyšším rozdílem by muselo prohrát i Švýcarsko s Kostarikou.

    Švýcarsko: K jistotě výhru či remízu s Kostarikou. Může i prohrát, ale pak by muselo prohrát i Srbsko, nebo při remíze Srbska prohrát jen o gól a mít vyšší počet nastřílených gólů. Pokud prohraje Brazílie, musí prohrát o výrazně vyšší počet gólů než Švýcarsko.

    Srbsko: K jistotě výhru nad Brazílií. V případě remízy musí doufat, že Švýcarsko prohraje o více než 2 góly s Kostarikou nebo bude mít při těsné porážce menší počet nastřílených gólů.

    V této skupině může rozhodovat i pořadí ve fair play či los.

    Skupina E

    Z V R P Skóre B
    1. Brazílie 3 2 1 0 5:1 7
    2. Švýcarsko 3 1 2 0 5:4 5
    3. Srbsko 3 1 0 2 2:4 3
    4. Kostarika 3 0 1 2 2:5 1

    FAKTA MS: Nigérijský rychlík Musa a brazilský happy end
    Video se připravuje ...

  • Skupina F

    Skupina F je velmi zamotaná. Jistý postup ještě nemá nikdo, zároveň jsou ve hře stále všechny čtyři týmy. V nejlepší pozici je Mexiko, kterému k jistotě stačí bodovat se Švédskem. Díky gólu v nastaveném čase proti Švédsku se do slušné pozice dostali i Němci, kterým by měla stačit výhra nad Jižní Koreou. Pokud ale Švédsko porazí Mexiko, srovnají se tři týmy na stejném počtu bodů a o postupu bude rozhodovat skóre. Jižní Korea potřebuje porazit Německo, výhru Mexika nad Švédskem a zároveň mít nejlepší skóre ze třech týmů srovnaných na třech bodech.

    Co potřebuje…

    ... Mexiko: K jistotě remízu nebo výhru se Švédskem. Pokud prohraje, potřebuje, aby Němci neporazili Jižní Koreu. Pokud ano, záležet bude na rozdílu ve skóre, případně počtu nastřílených branek.

    … Švédsko: K jistotě potřebuje porazit Mexiko o dvě a více branek. Pokud vyhraje o gól, musí doufat, že Německo neporazí Koreu. Pokud remizuje, musí doufat, že Německo prohraje případně remizuje s nižším počtem nastřílených branek.

    Německo: K jistotě potřebuje vyhrát s Koreou o dvě a více branek. Pokud vyhraje o gól, stačí, aby Švédsko nevyhrálo nad Mexikem. Pokud remizuje, musí doufat, že Švédsko prohraje případně remizuje s nižším počtem nastřílených branek.

    ... Jižní Korea: Má jedinou možnost: vyhrát nad Německem a zároveň potřebuje výhru Mexika nad Švédskem. Pak by rozhodovala minitabulka tříbodových týmů (Švédsko, Německo, Jižní Korea), kde by záleželo na skóre.

    V této skupině může rozhodovat minitabulka 3 týmů se 6 body (Mexiko, Švédsko, Neměcko), případně minitabulka tříbodových týmů (Švédsko, Německo, Jižní Korea), může také rozhodovat pořadí ve fair play či los.

    Pokud by Německo porazilo Koreu 1:0 a zároveň Švédsko porazilo Mexiko 1:0, srovnali by se tři týmy (Německo, Švédsko, Mexiko) na šesti bodech s totožným skóre a rozhodovalo by tak pravidlo fair play, přičemž Němci jsou na tom v současné době kvůli červené kartě Jérome Boatenga nejhůře.

    Skupina F

    Z V R P Skóre B
    1. Švédsko 3 2 0 1 5:2 6
    2. Mexiko 3 2 0 1 3:4 6
    3. Již. Korea 3 1 0 2 3:3 3
    4. Německo 3 1 0 2 2:4 3

    FAKTA MS: Německé zmrtvýchvstání, penalty, ruský doping a křepčící Moskva
    Video se připravuje ...

  • Skupina G

    Jistí postupující: Anglie a Belgie.
    Mimo hru: Tunisko a Panama.

    Ve skupině G je o postupujících podle předpokladů rozhodnuto už po dvou kolech. Oba evropští favorité Anglie i Belgie zvládli duely s Panamou a Tuniskem a v závěrečném vzájemném duelu si to rozdají jen o první místo ve skupině. To už je zajímavější situace – oba týmy totiž mají aktuálně totožné skóre a při případné remíze by o prvenství ve skupině rozhodovalo fair play (aktuálně má Anglie dvě žluté karty, Belgie tři žluté karty – za jednu žlutou kartu je jeden minusový bod, za červenou kartu po dvou žlutých tři minusové body a za přímou červenou kartu jsou čtyři minusové body).

    Skupina G

    Z V R P Skóre B
    1. Belgie 3 3 0 0 9:2 9
    2. Anglie 3 2 0 1 8:3 6
    3. Tunisko 3 1 0 2 5:8 3
    4. Panama 3 0 0 3 2:11 0

    FAKTA MS: Anglie výhrou přepisovala rekordy. Bulvár drsně odsoudil polský tým
    Video se připravuje ...

  • Skupina H

    Mimo hru: Polsko.

    Skupina H se už od losu zdála jako jedna z nejvyrovnanějších a dá se říci, že se předpoklady i naplnily. Mimo hru je po dvou zápasech trochu překvapivě Polsko, zbylé tři týmy si to rozdají o postup. Japonsku (proti Polsku) i Senegalu (proti Kolumbii) stačí k jistotě postupu v závěrečných zápasech alespoň remizovat.

    Co potřebuje...

    ... Japonsko: K jistotě neprohrát s Polskem. V případě porážky nesmí Kolumbie bodovat, nebo porazit Senegal vyšším rozdílem, než by Japonsko podlehlo Polsku.

    ... Senegal: K jistotě neprohrát s Kolumbií, nebo podlehnout nižším rozdílem než Japonsko s Polskem.

    ... Kolumbie: K jistotě vyhrát nad Senegalem. Remíza by ji poslala dál, pokud by Japonsko prohrálo. V této skupině může rozhodovat i pořadí ve fair play či los.

    Skupina H

    Z V R P Skóre B
    1. Kolumbie 3 2 0 1 5:2 6
    2. Japonsko 3 1 1 1 4:4 4
    3. Senegal 3 1 1 1 4:4 4
    4. Polsko 3 1 0 2 2:5 3

    Polští fotbalisté nezvládli úvodní dva zápasy na světovém šampionátu v Rusku a s turnajem se předčasně loučí
    Polští fotbalisté nezvládli úvodní dva zápasy na světovém šampionátu v Rusku a s turnajem se předčasně loučí

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud


Články odjinud