28. června 2018 • 12:45

Panama – Tunisko 1:2. Afričané zvítězili na MS po 40 letech

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

 

Fotbalisté Tuniska se rozloučili se světovým šampionátem v Rusku vítězstvím 2:1 nad Panamou a oslavili první výhru na MS po 40 letech a 13 zápasech. Panama sice vedla od 33. minuty po vlastním gólu Jasína Maríi, v druhém poločase ale Tunisané otočili skóre brankami Fachraddína bin Júsifa a Vahbího Chazrího. Oba týmy už před utkáním neměly šanci na účast v osmifinále, ze skupiny G postoupily Belgie a Anglie.

Kdo s kým bude hrát v osmifinále mistrovství světa čtěte ZDE»»



Do tuniské branky se postavil třetí gólman Ajmán Maslúsí a trenér Nabíl Maalúl musel doufat, že se nezraní nebo neinkasuje červenou kartu, neboť FIFA nedovolila africkému celku doplnit na soupisku dalšího brankáře. Bin Mustafá i Hasan jsou zranění, jako náhradního gólmana tak kouč nominoval útočníka bin Júsifa.

Kromě Maslúsího se poprvé v Rusku dostali na hřiště též obránci Haddadí a Baduí a záložník Čaalalí. Na straně Panamy premiérově zasáhli do hry obránci Machado a Ovalle.

Tunisané se zpočátku snažili fanoušky v Saransku potěšit akrobatickým zakončením. Nejprve se krkolomně patičkou pokusil vystřelit bin Júsif, o chvíli později Slití nepřesně mířil nůžkami. Panamský brankář Penedo musel poprvé zasáhnout až v 19. minutě poté, co jej ohrozil spoluhráč Godoy.

V 33. minutě se osmělila i Panama a hned z toho byl gól. Brankář Maslúsí první střelu nejistě vyrazil a další pokus byla zblokovaný, nováček MS ale pokračoval v akci. Zpoza vápna vystřelil Rodríguez, míč tečoval tuniský obránce Maríá, na což Maslúsí už nedokázal zareagovat.

Šlo tak už o devátý vlastní gól na MS v Rusku. Poprvé v historii navíc zaznamenal každý tým na světovém šampionátu alespoň dvě branky.

Krátce po přestávce se Tunisku podařilo skórovat. Chazrí předložil míč před branku bin Júsifovi, ten se zblízka nemýlil a vstřelil jubilejní 2500. gól v historii světových šampionátů. Vzápětí měl tentýž hráč příležitost dokonat obrat, Peneda ale neprostřelil.

V 56. minutě musel kvůli zranění střídat panamský kapitán Román Torres, střelec postupového gólu v kvalifikaci na MS. I bez něj se mohl outsider dostat znovu do vedení v 63. minutě, když Maslúsí nejprve nezasáhl přesvědčivě proti centru a následně inkasoval tvrdou ránu zblízka do hlavy od Bárcenase.

Gólu se naopak dočkali Tunisané, po další povedené přihrávce od Haddadího do odkryté branky zakončil Chazrí. V 72. minutě už se chtěli radovat panamští fotbalisté po pěkné Bárcenasově střele k tyči, ještě předtím ale Tejada fauloval a gól tak nemohl být uznán. Panama se i nadále snažila o vyrovnání, chyběla jí však přesnost a na historicky první bod na MS nedosáhla.

Góly

Domácí: 33. Maríá (vl.)

Hosté: 51. F. bin Júsif, 66. Chazrí

Sestavy

Domácí: Penedo – Machado, Torres (C) (56. Tejada), Escobar, Ovalle – Bárcenas, Godoy, G. Gómez, Ávila (81. Abdiel Arroyo), Rodríguez – G. Torres (46. Cummings).

Hosté: A. Maslúsí (C) – Naggúz, Baduí, Maríá, Haddadí – Sasí (46. Badrí), Schirí, Čaalalí – F. bin Júsif, Chazrí (89. Srarfí), Slití (77. Chalíl).

Náhradníci

Domácí: Rodríguez, Calderón, Cummings, Pérez, Pimentel, Davis, Arroyo, Tejada, Baloy

Hosté: Binaluání, Chauí, Badrí, Maalúl, bin Amúr, Chalíl, Srarfí, Chalífa

Karty

Domácí: Ávila, G. Gómez, Tejada

Hosté: Sasí, Badrí, Čaalalí

Rozhodčí

Nawaf Shukralla (BHR) – Yaser Tulefat (BHR), Taleb Al Marri (QAT)

Stadion

Mordovia Arena (Saransk)

Návštěva

37 168 diváků

Skupina G

Z V R P Skóre B
1. Belgie 3 3 0 0 9:2 9
2. Anglie 3 2 0 1 8:3 6
3. Tunisko 3 1 0 2 5:8 3
4. Panama 3 0 0 3 2:11 0

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud


Články odjinud