Adam Procházka
15. července 2018 • 21:22

Francouzi v euforii! Před Mbappém smekl Pelé, hráči slavili s prezidentem

Autor: Adam Procházka, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Francouzští fanoušci v ulicích měst bujaře oslavují zisk titulu fotbalových mistrů světa. Zpívají hymnu, mávají národními vlajkami a zapalují světlice a dýmovnice. Fotbalová horečka ovládla nejen ulice a náměstí velkoměst jako Paříž, Lyon a Marseille, ale také menší města. Legendy pějí chválu na francouzské fotbalisty, jako například legendární Pelé na talentovaného Mbappého. Jaké jsou první reakce světových šampionů? 



"Jak nádherné! Je to velmi mladý tým, který je nejlepší na světě. Některým šampionům je teprve 19 let. Nehráli jsme nějak skvěle, ale ukázali jsme mentální kvalitu. Dali jsme čtyři góly a zasloužili jsme si vyhrát,“ uvedl po vítězném finále trenér Francie Didier Deschamps.

"Tým pracoval tvrdě a zvládal i těžké okamžiky. Bylo velmi náročné přijmout porážku ve finále mistrovství Evropy před dvěma roky, ale poučili jsme se. Není to o mně, to hráči zvítězili. Za 55 dní odvedli skvělou práci. A tohle je úžasná odměna. Jsme hrdí, že jsme Francouzi. Ať žije republika," dodal.

Na trenérova slova navázal i autor jedné z francouzských finálových branek Antoine Griezmann. "Ani nevím, co se se mnou děje. Jsem neskutečně šťastný. Byl to velmi těžký zápas, Chorvatsko hrálo skvěle, ale zvládli jsme to a teď se nemůžeme dočkat, až přivezeme pohár zpátky do Francie."

"Nic se neděje, tohle je pro nás normální. Ne, teď vážně. Je to šílené. Ani jsme si neodvažovali tohle představovat. Nemůžu se dočkat, až to oslavíme ve Francii. Jsme mistry světa nejpopulárnějšího sportu na planetě a také toho nejtěžšího," zdůraznil Adil Ramy. Titulové oslavy s týmem rozjíždí i prezident Francie Emmanuel Macron. 

Velké pocty se dostalo mladému francouzskému talentu Kylianovi Mbappému. Tomu po vítězném finále pogratuloval sám velký Pelé. "Vítej v klubu. Je fajn mít nejakou společnost," napsala brazilská legenda na svůj twitterový účet. Mbappé na MS vstřelil čtyři branky a po Pelém jako druhý v historii skóroval ve finále ještě jako náctiletý

Dalším, kdo se vyjádřil krátce po skončení finálového zápasu mistrovství světa, byl bývalý anglický stoper Rio Ferdinand. Ten poukázal na fakt, že ačkoliv byl Paul Pogba během sezony kritizován, stal se mistrem světa a ukázal tak svou kvalitu. 

Celá Francie po vítězství nad Chorvatskem 4:2 v moskevském finále propadla kolektivnímu radostnému opojení. Všude je slyšet skandování "On est les champions" (Jsme mistři). Paříž byla už během dne jako ve výjimečném stavu. Jenom ve fanouškovské zóně u Eiffelovy věže sledovalo zápas kolem 90.000 lidí. Nával lidí byl tak velký, že policie musela uzavřít vstupy do areálu.

Centrem oslav se stal bulvár Champs-Elysées. Zaplavil ho les francouzských vlajek a zahalil kouř z dýmovnic. Davy sem proudily dlouho před zahájením finále, neboť málokterý Francouz pochyboval o tom, že pohár pro mistry světa po 20 letech opět poputuje do země galského kohouta.

"Je prostě úžasné, co dokázali," řekl agentuře Reuters jednačtyřicetiletý Josh, který do Paříže přicestoval až z bretaňského města Brittany. "Pogba, Mbappé, Grizou (Griezmann) jsou nejlepší na světě," jmenoval své tři nejoblíbenější hráče.

Na Champs-Elysées se vydaly stovky tisíc fanoušků. A jejich hrdinové jim dali čtyřikrát příležitost k hlasitým oslavám vstřeleného gólu. Po závěrečném hvizdu propukly davy v jásot naplno.

Podle listu Le Monde však při oslavách několik automobilů poblíž Champs-Elysées mělo rozbitá okna a poškozenou karosérii. Samotný bulvár policie ještě během finále uzavřela pro automobilovou dopravu. Z Paříže rovněž přišly záběry fanoušků, kteří z radosti naskákali do řeky Seiny nebo do kanálu Saint-Martin.

Francie dnes kvůli očekávaným davům v ulicích mobilizovala desetitisíce policistů a četníků. Jenom v Paříži jich mezi rozdováděnými davy dohlíží na bezpečnost kolem 4000. V pohotovosti je po celé zemi pode deníku Le Monde také 44.000 hasičů.

Paříž čeká dlouhá noc. Oslavy se protáhnou nejméně do pondělí, kdy se reprezentanti do vlasti vrátí. Večer tým přijme prezident Emmanuel Macron v Elysejském paláci.

Historický úspěch! I přes finálovou porážku

Chorvatsko sice podlehlo ve finále světového šampionátu Francii 2:4, ale dosáhlo historického úspěchu. "Řekl jsem hráčům, že mohou odcházet se vztyčenou hlavou a že mohou být hrdí na to, co tu dokázali. Pokud by nám někdo před turnajem řekl, že budeme stříbrní, řekli bychom, že by to bylo skvělé," konstatoval trenér Chorvatska Zlatko Dalič.

"Díky patří všem mým hráčům. Jejich výkony mě naplňují pýchou. Nikdy jsem se nezmiňoval o rozhodčích, ale ve finále mistrovství se taková penalta nepíská. Nijak to ale neovlivnilo vítězství Francouzů. Rozhodčí se jen rozhodl, jak to viděl. Paradoxně jsme hráli možná nejlepší zápas na turnaji, ale proti tak silnému soupeři nesmíte dělat chyby," uvědomoval si.  

Předseda Chorvatské fotbalové federace Davor Šuker pěl na hráče chválu. "Jsem velmi hrdý na tým. Dostal jsem mnoho zpráv, že lidé obdivují Chorvatsko. Hráli tu tři prodloužení navíc, což je vlastně jeden celý zápas. Přesto nikdo nemůže tvrdit, že hráči by nenechali na hřišti všechno."

"Byli jsme lepším týmem, útočili jsme, ale chybělo nám štěstí. Oni dali čtyři góly ze tří střel na branku. Ale musím Francii pogratulovat, titul si zaslouží," řekl po zápase chorvatský záložník Ivan Rakitič. 

V Chorvatsku si uvědomují, co jejich tým dokázal. Nikdo nesmutní a oslavy propukají i tady. 

Euforie i zklamání! Jak prožíval Záhřeb finále MS? Podívejte se na exkluzivní záběry
Video se připravuje ...

 

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud


Články odjinud