15. července 2018 • 18:54

Francie vládne MS! Ve finále zdolala Chorvatsko, zlato slaví po 20 letech

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Francie jsou podruhé v historii mistry světa. Ve finále šampionátu v Rusku porazili Chorvatsko 4:2 a navázali tak na titul z roku 1998. Pro Chorvaty jde i tak o nejlepší výsledek v historii, dosud byli nejlépe třetí rovněž před 20 lety.



Góly

Domácí: 18. Mandžukić (vl.), 38. Griezmann, 59. P. Pogba, 65. Mbappé

Hosté: 28. Perišić, 69. Mandžukić

Sestavy

Domácí: Lloris (C) – Pavard, Varane, Umtiti, Lucas Hernández – P. Pogba, Kanté (55. N'Zonzi) – Mbappé, Griezmann, Matuidi (73. Tolisso) – Giroud (81. Fékir).

Hosté: Subašić – Vrsaljko, Lovren, D. Vida, Strinić (81. Pjaca) – Rakitić, Brozović – Rebić (71. Kramarić), Modrić (C), Perišić – Mandžukić.

Náhradníci

Domácí: Aréola, Mandanda, Kimpembe, Mendy, Rami, Sidibé, N'Zonzi, Tolisso, Dembèlé, Fékir, Lemar, Thauvin

Hosté: Kalinić, Livaković, Ćaleta-Car, Ćorluka, Jedvaj, Pivarić, Badelj, Bradarić, Kovačić, Kramarić, Pjaca

Karty

Domácí: Kanté, Lucas Hernández

Hosté: Vrsaljko

Rozhodčí

Néstor Pitana – Hernán Maidana, Juan Pablo Belatti (všichni Argentina)

Stadion

Lužniki (Moskva)

Francii poslal v Moskvě do vedení vlastní gól Maria Mandžukiče po přímém kopu Antoina Griezmanna. Ivan Perišič sice brzy srovnal, jenže následně zahrál rukou ve vápně a nařízenou penaltu proměnil Griezmann. Po změně stran pak zpečetili výhru Paul Pogba a Kylian Mbappé, za poražené už jen snížil Mandžukič po chybě brankáře Huga Llorise.

V Moskvě se hrálo nejofenzivnější finále světového šampionátu od roku 1966, kdy Anglie zvítězila nad Německem rovněž 4:2, ale až po prodloužení. V normální hrací době padlo více gólů ve finále naposledy v roce 1958, kdy zářil Pelé. Šest branek je zároveň stejný počet jako ve čtyřech předchozích finále dohromady.

Trenér Didier Deschamps byl kapitánem Francie při předchozím triumfu v roce 1998 a jako třetí po Mariu Zagallovi a Franzi Beckenbauerovi ovládl MS jako hráč i trenér. Stoper Raphaël Varane zase jako devátý v historii zvládl v jediném roce uspět na hřišti jak ve finále Ligy mistrů, tak mistrovství světa.

Fotbalisté Francie mají po 20 letech nad hlavami opět pohár pro mistry světa
Fotbalisté Francie mají po 20 letech nad hlavami opět pohár pro mistry světa

Chorvatsko prožilo nejlepší turnaj v historii a i ve finále dominovalo v držení míče, avšak Francie byla produktivnější. V 18. minutě Griezmann přifilmoval faul, k přímému kopu se sám postavil a poslal před branku ideální centr, který pod tlakem protihráčů prodloužil hlavou do vlastní sítě Mandžukič.

Standardní situace byla i u vyrovnání Chorvatů. Po dlouhém centru vyhráli fotbalisté v kostkovaných dresech čtyři souboje po sobě, míč se dostal až k Perišičovi, ten se uvolnil a prostřelil hradbu těl před sebou.

Ačkoli Chorvaté byli aktivnější, do vedení šla opět Francie, která na turnaji jen jednou prohrávala, a to s Argentinou. Po rohovém kopu zahrál u tyče rukou Perišič, sudí Pitana situaci překontroloval na videu a nařídil penaltu. Tu potřetí na turnaji proměnil Griezmann, pro nějž to byl už čtvrtý gól na šampionátu a spolu s dvěma asistencemi se dotáhl na nejproduktivnějšího hráče mistrovství Harryho Kanea.

Poprvé od roku 1974 padly ve finále do poločasu tři branky a atraktivní podívaná pokračovala i po změně stran. Krátce po návratu na hřiště musel brankář Lloris vytáhnout Rebičovu střelu. Po hodině hry přišla rychlá akce Francie a zpětná přihrávka na Pogbu, který s první střelou ještě neuspěl, ale míč se k němu vrátil a záložník Manchesteru United ho poslal do sítě.

V 65. minutě napřáhl z dálky Mbappé, střelu skryl za obránce a překvapil brankáře Subašiče. Stejně jako Griezmann skóroval na turnaji počtvrté. Zároveň se po Pelém z roku 1958 stal prvním teenagerem, který skóroval ve finále MS.

Chorvaty ale vrátil do hry brankář Lloris, který po malé domů zariskoval a pokusil se o kličku, tu mu ale vystihl Mandžukič a snížil. Chorvatský útočník se tak stal prvním hráčem v historii, který dal ve finále MS gól do vlastní i té správné branky.

Chorvaté překvapili, Francouzi si vedení nezaslouží, soudí Vízek a Podaný
Video se připravuje ...

DEBATA SPORTU: Pokud Chorvaté vyhrají, Modrič získá Zlatý míč, myslí si Podaný
Video se připravuje ...

Přímo ze Záhřebu: Takhle slavili Chorvaté vyrovnání na 1:1
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud


Články odjinud