29. srpna 2011 • 15:20

Poborský "domlouval" reprezentantům: Hazardují s osudem české kopané

Autor: jon
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
Bojovník Šín, tvář nového Baníku. Čím připomíná Ševčíka a kde má strop?
VŠECHNA VIDEA ZDE

ROZHOVOR - Po dvou operacích srdce už se cítí v pořádku a je připraven "uzdravit" i českou reprezentaci. Karel Poborský se má stát novým Ivanem Haškem a přispět k tomu, aby národní tým zvládl klíčový duel kvalifikace ve Skotsku (sobota, 16:00). "Jsem tady od toho, abychom se dostali do baráže a pokud možno postoupili na Euro," nastiňuje jasný plán poté, co se na srazu v hotelu Praha připojil k české reprezentaci.



Rekordman v počtu reprezentačních startů má u národního týmu převzít roli bývalého předsedy FAČR (dříve ČMFS) Ivana Haška, který s reprezentanty za výkonný výbor komunikoval.  "Byl dobře obeznámen s reprezentací a dokázal situaci v týmu tlumočit do výkonného výboru. To teď budu mít na starosti já," vysvětluje Poborský, člen výkonného výboru FAČR.

Jak jste na tom zdravotně po operaci srdce?
"Cítím se dobře, mnohem lépe než po prvním zákroku. Doufám, že to nezakřiknu, ale je to lepší než před první operací. Rád bych poděkoval Kardiologickému oddělení českobudějovické nemocnice, odvedli stoprocentní práci. Zároveň doufám, že už to byl poslední zákrok."


Teď se připojujete k reprezentaci. Jste přímo součástí realizačního týmu?
"Ne. Ale mám přístup k mužstvu, jsem klukům k dispozici. Součástí mé práce budou individuální pohovory s hráči a vlastně i některými kamarády, se kterými jsem dříve nastupoval. Rád pomůžu, pokud o to bude někdo stát. Chci mužstvu pomoct, jak nejvíc umím."

Můžete mluvit ui do sestavy a taktiky na utkání?

"Tohle je věc trenéra Bílka, případně manažera Šmicra. Ale když bude chtít Michal či Vláďa poradit, není problém."

Už jste s týmem probíral nepovedené utkání v Norsku?
"Ještě ne, ale něco jsem hráčům řekl už během oběda, když jsem se představoval. Všechno stojí a padá na jejich výkonech, takhle hazardují se svými jmény a s osudem české kopané. To si musí hráči uvědomit a k utkání ve Skotsku přistoupit úplně jinak. Jinak to je začátek konce."

Fotbaloví reprezentanti si sešli v Hotelu Praha, kde pobudou pár dní. Poté se vydají bojovat o kvalifikační body do Skotska.
Fotbaloví reprezentanti si sešli v Hotelu Praha, kde pobudou pár dní. Poté se vydají bojovat o kvalifikační body do Skotska.

Uvědomují si to hráči dostatečně?
"Kluci to cítí, i když teď je trošku pozdě. Ale jejich reakce jsou dobré, jsou naladeni na jinou notu než na minulém srazu. Uvědomují si, že to nebylo úplně podle představ. Byla to ostuda, což ode mě hráči slyšeli."

Vycítíl jste, v jakém je tým rozpoložení?
"Na takové soudy je hrozně brzo, někteří teprve před chvíli přijížděli z letiště. Zatím mají kluci v hlavách poslední zápasy v klubech. Myšlení se začne směrem k reprezentaci překlápět postupně."

Dojde v případě neúspěchu ve Skotsku k nějakým změnám ve vedení reprezentace?
"Spojovat to můžeme, je to jeden z nejdůležitějščích zápasů kvalifikace. Realizační tým si píše vysvědčení tím, jestli se postoupí na mistrovství Evropy, nebo ne. S koncem kvalifikačního cyklu zároveň končí smlouvy a začíná se znovu. Proto je zápas ve Skotsku i pro realizační tým velice důležitý."

Vstoupit do diskuse
3

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud