Hynek Preisler
10. února 2012 • 13:27

Ironie osudu? Capellův náhradník rasisticky nadával a bratra má nácka

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fabia Capella, jenž opustil anglickou reprezentaci kvůli sporu ohledně řešení rasistického skandálu kapitána týmu Johna Terryho, dočasně nahradil Stuart Pearce. Tedy muž, který v minulosti rovněž čelil obvinění z rasistických urážek! Na Ostrovech také přetřásají členství jeho bratra v ultrapravicové straně...



Prozatimní kouč Albionu, jmenovaný zatím jen na jedno únorové přípravné utkání Rooneyho a spol. s Nizozemskem, se měl v devadesátých letech minulého století dopustit podobného prohřešku jako John Terry.

Coby hráč Nottinghamu Forest udajně v roce 1994 při zápase Premier League kvůli barvě pleti hanlivě nadával hvězdě Manchesteru United Paulu Incovi.

„Stuart lituje toho, co mu řekl. Bylo to v zápalu boje. Chce, aby všichni věděli, že je mu to moc a moc líto,“ řekl tehdy Gordon Taylor, šéf asociace profesionálních hráčů, která se do incidentu vložila, neboť právě vedla kampaň proti rasismu na fotbalových stadionech.

Bratrovo politické přesvědčení prý nesdílí

Ostrovní média rovněž řeší členství bratra novopečeného kouče „Tří lvů“ Dennise Pearce v ultrapravicové Britské národní straně (BNP), za kterou kandidoval do Evropského parlamentu. Stuart Pearce se ovšem od pravicově zaměřených názorů svého bratra distancoval.

„V tom jsme si udělali jasno. Stuarta jsme se konkrétně na toto ptali a jasně odpověděl, že nesdílí bratrovo politické přesvědčení,“ vysvětlil mluvčí anglické fotbalové asociace (FA) Adrian Bevington.

Vzhledem k okolnostem rezignace Pearcova předchůdce Fabia Capella jde o velmi citlivou záležitost.

John Terry a Fabio Capello
John Terry a Fabio Capello

Fabio Capello opustil Albion čtyři měsíce před evropským šampionátem, neboť nesouhlasil s rozhodnutím FA odejmout kapitánskou pásku Johnu Terrymu obviněného z rasismu ještě před prokázáním jeho viny civilním soudem.

„Dokud nebudou obvinění proti Terrymu vyřešena, nepovede národní tým jako kapitán. Je to v zájmu všech zainteresovaných stran, protože role kapitána Anglie je ostře sledována na hřišti i mimo něj,“ vysvětlovala FA svůj verdikt. Funkce trenéra je ovšem ještě sledovanější...

Devětačtyřicetiletý bývalý anglický reprezentant Pearce je zatím jmenován koučem Anglie pouze na jedno utkání. 29. února povede Albion v přátelském mači proti Nizozemsku.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud