Jonáš Bartoš
13. května 2014 • 12:27

Vrba zvolil DEVĚT hráčů Sparty a Plzně: Uspěli by i v kvalitnějších ligách

TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Šest sparťanů, tři hráči z Plzně. Pavel Vrba do osmnáctičlenné nominace na přátelské utkání ve Finsku (středa 21. května) zařadil polovinu jmen z nejlepších českých klubů. Proč? Kouč českého národního týmu zdůraznil, že vybraná devítka jednoduše má v momentální chvíli takovou formu, že do reprezentace patří a hodí se mu do herního konceptu, který by s reprezentací chtěl předvádět.



Vrbova druhá reprezentační nominace se oproti březnovému utkání s Norskem (2:2) liší v osmi jménech.  "Některé změny jsou ze zdravotních důvodů. Ať je to Petr Čech či Adam Hloušek, který má natržený sval a zánět achilovky. Řekl jsem si, že chci vyzkoušet co nejvíce hráčů. A rozhodně to neznamená, že kdo byl proti Norsku a teď není, že stále nemůže hrát v kvalifikaci," vysvětlil kouč.

Původně měl v plánu do Finska vzít jen hráče ze zahraničních soutěží. Naopak na další zápas s Rakouskem (3. června v Olomouci) zase dát šanci zástupcům Gambrinus ligy. Jenže nakonec se Vrba rozhodl změnit své původní plány.

„Česká liga je prakticky rozhodnutá, dohodl jsem se na Spartě i v Plzni, že to udělám malinko jinak. Zápas s Finskem se hraje až po finále poháru, kluby s uvolněním hráčů neměly žádný problém. Naopak. Cítil jsem zájem na tom, aby reprezentovali,“ dodal Vrba.

Dlouho bývalo zvykem, že české barvy hájili především borci působící v zahraničí. Znamená to, že Vrba mění strategii? „To netvrdím. Vždycky jsem říkal, že záleží na hráčích, aby měli takovou formu, která mě přesvědčí o tom, aby byli nominováni. Že tam mají Sparta i Plzeň tolik hráčů, vychází z jejich kvality,“ objasnil svou volbu.

Vrba vysvětlil: Proč povolal Váchu, Kadeřábka a Štěcha?
Video se připravuje ...

Hráči Sparty i Plzně se nám hodí do koncepce

„Jsem přesvědčený o tom, že kdyby tato dvě mužstva hrála v kvalitnějších zahraničních ligách, pohybují se v pohodě někde ve středu, možná i v horních patrech tabulky. Nevidím důvod k tomu, aby tyto týmy neměly mít v národním mužstvu víc hráčů. Spousta zahraničních klubů by některé jejich hráče chtěla, ale Sparta i Plzeň jsou naštěstí v takové situaci, že nemají potřebu za každou cenu hráče prodávat,“ uvedl Vrba .

Explzeňský kouč bude mít na svém druhém reprezentačním srazu jen minimum času k tomu, aby hráčům během společných tréninků přímo na trávníku vysvětlil, co po nich chce. Po zápase s Norskem proto rozdával „domácí úkoly,“ pak se všemi aktéry utkání telefonicky mluvil, aby s nimi zhodnotil jejich výkony.

Sehranost šestice členů mistrovského kádru z Letné (Vaclík, Kadeřábek, Vácha, Krejčí, Hušbauer, Dočkal) a trojice z Plzně (Limberský, Procházka, Hořava) se mu může hodit. Hráči, kteří vedle sebe nastupují v klubu, samozřejmě dokáží lépe spolupracovat i na reprezentační úrovni.

„Sparta i Plzeň hrají hodně ofenzivně, snaží se soupeře přehrávat, to bych samozřejmě chtěl i já. Typologicky jde o hráče, kteří mají raději ofenzivní fotbal, v defenzivních i ofenzivních řadách jsou hráči slušní do kombinace,“ pochválil Vrba nejlepší české týmy.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud