8. listopadu 2017 • 17:39

Česko - Island 2:1. Cenná výhra nad účastníkem MS, pálili slávisté

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští fotbalisté v přípravném utkání v Kataru porazili Island 2:1. Proti účastníkovi mistrovství světa si svěřenci trenéra Karla Jarolíma připsali cenný skalp a vyhráli potřetí v řadě. Island navíc inkasoval více než gól po jedenácti zápasech a téměř přesně po roce.



Góly

Domácí: 77. Finnbogason

Hosté: 19. Souček, 65. Sýkora

Sestavy

Domácí: Runarsson – Hermannsson, Ingason, Arnason (C) (46.E. Bjarnason), Magnusson (46. Sigurjonsson) – Gudmundsson (46. Gíslason), O. Skulason (Diegui), B. Bjarnason (60. Traustason), A. Skulason – Kjartansson, K. Finnbogason (86. A. Finnbogason)

Hosté: Vaclík – Čelůstka, Suchý (C), Brabec, Novák – Souček, Barák (87. Hrubý) – Kopic (62. Sýkora), Hušbauer (62. Frýdek), Jankto (87. Falta) – Krmenčík (46. Šural)

Karty

Domácí: Arnason, Ingason

Hosté: Souček

Rozhodčí

Al Kuwari (Katar)

Stadion

Abdullah bin Khalifa Stadium (Dauhá)

Češi přežili několik nadějných šancí soupeře, pak jim sudí neuznali regulérní branku Michaela Krmenčíka, ale krátce nato se prosadil Tomáš Souček. Ve druhé půli zvýšil Jan Sýkora. Pro oba to byly premiérové branky v národním týmu. Island už jen snížil zásluhou Kjartana Finnbogasona.

Island patří v Evropě k týmům s největším zlepšením a po mistrovství Evropy postoupil poprvé na světový šampionát. V duelu s českým celkem tak byl favoritem a to potvrdil i začátek. Už ve druhé minutě po prodlouženém autovém vhazování trefil Kjartansson tyč. A nebezpečná střela Skúlasona mířila těsně vedle. Neuspěl ani Kjartan Finnbogason.

Čeští fotbalisté se však brzy chytli, hráli se soupeřem vyrovnanou partii a chvílemi byli i lepším celkem. V 15. minutě Kopicovu akci zakončil Krmenčík gólem, katarští sudí mu však chybně odmávali ofsajd a gól neuznali.

Islandský brankář Rúnar Alex Rúnarsson chytá míč před svým spoluhráčem Kári Árnasonem (vpravo) a českým útočníkem Michaelem Krmenčíkem
Islandský brankář Rúnar Alex Rúnarsson chytá míč před svým spoluhráčem Kári Árnasonem (vpravo) a českým útočníkem Michaelem Krmenčíkem

O čtyři minuty později ale Češi dali pocítit Islandu jeho vlastní medicínu a udeřili z dlouhého autového vhazování, což bývá velká islandská zbraň. Levý bek Novák si na aut přeběhl na druhou stranu, dohodil až do malého vápna a Souček z voleje poslal míč do branky.

Ve 35. minutě byl Souček blízko dalšímu gólu, když šikovně tečoval rohový kop, ale gólman Runarsson stihl zareagovat. Pak zas byl blízko vyrovnaní soupeř. Skúlasonovu ránu z dálky Vaclík vyrazil. O chvíli později se na něj řítil osamocený Finnbogason, obešel Vaclíka a mohl střílet do odkryté branky, lekl se ale dobíhajícího Nováka a vystřelil slabě. Suchý tak stihl míč odvrátit.

Ve druhé půli Češi dobře hájili náskok a čekali na šance na brejky. Island už tak nebezpečný nebyl. Kjartanssonova hlavička šla těsně vedle, horší bylo, že se při této šanci srazil Vaclík s Novákem. Oba se museli nechat ošetřit, ale pokračovali ve hře.

V 65. minutě přišla česká pojistka. Přetažený centr sklepl Novák na Sýkoru a ten po třech minutách na hřišti předvedl vydařený volej. Brankář si sice na míč sáhl, ale v cestě do branky mu nezabránil.

Islandu se povedlo snížit čtvrthodiny před koncem, kdy se zblízka hlavou prosadil Finnbogason a napravil selhání z první půle. Navíc mohl i rychle vyrovnat, ale tentokrát ho Vaclík vychytal a udržel cennou výhru.

Jsem rád, že jsme je zaskočili vlastní zbraní, hodnotí výhru nad Islandem Karel Jarolím
Video se připravuje ...

První góly Součka a Sýkory? Bude je to něco stát, usmívá se Filip Novák
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud