8. listopadu 2017 • 04:57

GALERIE dresů: Češi na nich mají hymnu, Španělé řeší skandální barvy

Autor: adl
Vstoupit do diskuse
0
  • Tak vypadají nové reprezentační dresyTak vypadají nové reprezentační dresyFOTO: Koláž iSport.cz

    Velká vlna fotbalové módy! Reprezentace po celém světě ukázaly fanouškům, co budou v následujícím roce oblékat. Na co se můžete těšit? Češi už dnes proti Islandu poprvé oblečou zmodernizované dresy s několika detaily, jinde vsadili na retro styl. Obhájci světového titulu z Německa ponesou napodobeninu dresů z roku 1990, Lionel Messi s Argentinou pak speciální dresy k 125. výročí tamního fotbalového svazu. Nové španělské dresy naopak vyvolaly kontroverzní reakce i v reakci na současnou napjatou politickou situaci. Podívejte se v GALERII.

  • Česko

    Inspirací pro nové dresy bylo 100. výročí vzniku Československa Inspirací pro nové dresy bylo 100. výročí vzniku ČeskoslovenskaFoto Puma

    Co si oblečou Češi? Na červeném podkladu je vyobrazen motiv lví hlavy. Po delší době budou reprezentanti nastupovat také s kontrastními modrými trenkami. Nechybí ani připomínka 100. výročí vzniku Československa. Na vnitřních lemech rukávů jsou zobrazeny tituly „1918“ a „100 LET“, na spodním lemu dresu je umístěn text z hymny „Země česká domov můj“.

  • Německo

    Německo NěmeckoFoto adidas

    S podobnými dresy jako na mistrovství světa v roce 1990 chce německá fotbalová reprezentace dobýt příští rok v Rusku další světové zlato. Nová kolekce připomíná design jako před 27 lety v Itálii, jen pruhy na bílém podkladu nejsou barevné, ale šedé a černé barvy.

  • Rusko

    Rusko RuskoFoto adidas

    Ruská fotbalová historie není tak bohatá jako německá, nicméně i pořadatelé blížícího se šampionátu mají co nabídnout. Na domácím mistrovství nastoupí ve zmodernizovaných dresech Sovětského svazu z vítězné olympiády v roce 1988. Na celkem jednoduchém provedení převládá červená barva, ze které vyčnívají bílé pruhy vycházející zezad přes paže a hrudník.

  • Argentina

    Argentina ArgentinaFoto adidas

    Argentinci měli v jihoamerické kvalifikaci obrovské problémy, postup jim zajistil až hattrick Lionela Messiho v posledním zápase. Finalisté posledního mistrovství světa ponesou v Rusku pro ně klasické modrobílé pruhované dresy, které by měly oslavovat 125. výročí argentinského fotbalového svazu.

  • Belgie

    Belgie BelgieFoto adidas

    Jeden z velkých favoritů na světový titul Belgičané se na nadcházejícím světovém šampionátu vrátí o 33 let zpátky na EURO 1984, kde zářili například Jan Ceulemans nebo Enzo Scifo. Eden Hazard a spol. budou v Rusku nosit rudý dres s diamantovým motivem v oblasti hrudníku. 

  • Kolumbie

    Kolumbie KolumbieFoto adidas

    Stejně jako Němci, tak i Kolumbijci se vrátí k trikotům ze světového šampionátu z roku 1990, kde zářil například legendární Carlos Valderrama. Ze žlutého dresu na boku vystřelují dva červené a jeden modrý pruh, s 27 let starou předlohou je nejnovější model téměř identický.

  • Japonsko

    Japonsko JaponskoFoto adidas

    Japonci nevzdají hold žádným dresům z dřívější doby, nýbrž typické japonské technice prošívání Sashiko. Ta využívá jednoduchých stehů k vytvoření dekorativních zdrojů. Na tmavě modrých dresech jsou tak bílou barvou znázorněny malé čárky ve stylu šití.

  • Mexiko

    Mexiko MexikoFoto adidas

    Mexiko se kvalifikovalo už na svůj 16. finálový turnaj mistrovství světa, svými dresy ale nikterak neoslní. Tmavě zeleně zbarvené dresy se světlou siluetou po stranách se nijak nevymykají z mexického stylu posledních šampionátů.

  • Španělsko

    Španělsko ŠpanělskoFoto adidas

    V rozjitřené politické situaci ve Španělsku vyvolaly skandál nové dresy fotbalové reprezentace pro mistrovství světa. Tradičně červené trikoty na sobě mají také motivy ve žluté a modré barvě, jež může připomínat purpurovou, která byla součástí republikánské vlajky v letech 1931-1939. Republikánskou vlajku dodnes používají odpůrci španělské monarchie. Politické pozadí barev na nových dresech odmítl jak jejich výrobce, tak prezident španělského svazu Juan Luís Larrea. "Ta barva je jasně modrá. Testovalo se to i v dešti a zůstalo to modré," uvedl. Motivy tří barev na dresu mají připomínat historické trikoty, v nichž "La Roja" postoupila do čtvrtfinále mistrovství světa v roce 1994. Kauza s dresy přichází v době, kdy Španělském zmítá politická krize po referendu Katalánců o nezávislosti.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud