17. ledna 2018 • 18:30

Giggs kašlal na přáteláky, teď povede Wales. Inspiraci hledá u Fergusona

Autor: pav
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

První velká trenérská štace a hned u reprezentace? Něco takového si mohou dovolit jen legendy. Ryan Giggs, bývalý tahoun Manchesteru United, jí rozhodně je, přesto se jeho jmenování do funkce trenéra Walesu neobešla bez negativních reakcí. 44letý ex-záložník se v prvním tiskovém vyjádření v nové roli snažil nejisté fanoušky přesvědčit, že s nároďákem kolem Balea a spol. bude úspěšný.



Člověk s nejskeptičtějším názorem na Giggsovo jmenování dokonce ani není Velšan, ale bývalý anglický útočník Alan Shearer, toho času televizní expert. V populárním pořadu Match of the Day na stanici BBC zapochyboval o Giggsově schopnosti motivovat hráče, vzhledem k jeho minulosti. „Myslím si, že jako hráč dobrých devět let nejezdil na přáteláky, až do roku 2000. Hodně štěstí s udržením týmu pohromadě,“ rýpl si někdejší kanonýr Newcastlu.

44letý rodák z velšského Cantonu takovou kritiku odmítá. „Za svou zemi jsem nastoupil 64krát. 65krát, když počítáte přátelák s Basky. Tam jsem dokonce vstřelil vítěznou branku,“ vzpomněl na své dny v dresu s drakem na srdci a hned vytyčil jasné cíle. „Šance vést mou zemi je největším momentem mé kariéry. Od roku 1958 jsme nebyli na mistrovství světa, chci nás tam dostat. Věřím, že s touhle skupinou hráčů to můžeme dokázat,“ řekl Giggs a slíbil fandům ofenzivní, agresivní fotbal.

První tisková konference Ryana Giggse v roli trenéra Walesu
První tisková konference Ryana Giggse v roli trenéra Walesu

Legendární záložník strávil dlouhých 23 let pod vedením Sira Alexe Fergusona v Manchesteru United. Britským novinářům řekl, že by bylo hloupé, kdyby žádné praktiky svého dlouholetého mentora nepřebral pro své vlastní potřeby. „Je to jeden z nejlepších trenérů historie, ne-li ten nejlepší. Už jsem s ním o tom mluvil, a promluvím znovu. Ale chci být sám sebou,“ vyvrátil, že by od Fergusona kopíroval úplně vše.

Giggsova dlouhotrvající hráčská kariéra, v níž získal 13 ligových titulů, mu podle jeho slov v hledání trenérské práce spíš ublížila. Nastavila totiž vysoká očekávání. „To, že jste byl dobrý hráč, ještě neznamená, že budete i dobrý trenér,“ objasnil. „Jako kouč chci být stejný jako v dobách, kdy jsem hrál. Být profesionální, tvrdě pracovat, vše dobře organizovat. Chci mezi chlapci, se kterými pracuji, vytvořit pocit jednoty,“ sdělil.

Legendu "Rudých ďáblů" ještě čeká pořádný kus práce, post u reprezentace je pro něj totiž první velkou trenérskou štací. V roce 2014 ještě jako hrající trenér pomáhal Davidu Moyesovi v Manchesteru United, v posledních 4 zápasech po Moyesově vyhazovu byl dočasným hlavním koučem. Od té doby žádné mužstvo nevedl.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud