13. září 2018 • 13:40

Prezident v útoku Libérie! Weah udivil v 51 letech, syn hrál za USA

Autor: jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Prezident jako útočník národního týmu? V případě Česka a Miloše Zemana jde o nemožnou představu. V případě Libérie a její hlavy státu, legendárního fotbalisty George Weaha, je to naopak realita. Držitel Zlatého míče z roku 1995 se překvapivě objevil v dresu své země v přípravném utkání s Nigérií (1:2), odehrál 79 minut. Pikantní je i fakt, že jeho syn Timothy, talentovaný osmnáctiletý útočník PSG, nastoupil ve stejný den za USA proti Mexiku (1:0).



George Weah překvapil reprezentačním startem v 51 letech. Šestnáct let poté, co se v utkání na mezinárodním poli představil naposledy. Navíc v době, kdy už je téměř rok liberijským prezidentem, kterým se stal v prosinci. Odehrál 79 minut a při odchodu ze hřiště se dočkal ovací vestoje.

Přípravný zápas proti Nigérii pojali domácí jako fotbalovou rozlučku s výjimečnou reprezentační kariérou své hlavy státu. Weah nastoupil se svým oblíbeným číslem 14, na ruce měl kapitánskou pásku. Od diváků se dočkal bouřlivého aplausu, během duelu několikrát předvedl, že ač už je v pokročilejším věku a pod trikem se mu rýsuje zakulacené bříško, s míčem to pořád dovede.

Nigérie přivezla do Monrovie poměrně silné mužstvo, na trávníku se objevili například Wilfred Ndidi (Leicester), Peter Ebo (Stoke). Kelechi Iheanacho, další člen kádru anglického Leicesteru, odehrál druhý poločas. Konečná výhra hostů 2:1 ale nebyla ze zápasu tak klíčová, všichni si vychutnávali přítomnost prezidenta země na trávníku. Po zápase navíc Weahovu čtrnáctku domácí vyřadili ze sady reprezentačních dresů.

Zajímavým momentem je i fakt, že ve stejný den hrál reprezentační utkání i Weahův syn. Teprve osmnáctiletý Timothy se narodil v USA, kde ho povolali do národního týmu. Weah junior pomohl k výhře Spojených států nad Mexikem 1:0. Jméno si dělá i na klubové scéně, začíná se prosazovat v silném PSG.

George Weah prožil nejlepší fotbalová léta v první polovině devadesátých let. Do Evropy přišel v roce 1988, kdy nastupoval za Monako. Prošel slavné kluby PSG, AC Milán, Chelsea, Manchester City a Marseille. V roce 1995 jako hvězda milánského AC vyhrál Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu světa, což se mu povedlo jako jedinému Afričanovi v historii.

Legendární fotbalista a současný prezident Libérie George Weah (zcela vpravo) nastoupil za svou zemi v přátelském utkání s Nigérií
Legendární fotbalista a současný prezident Libérie  George Weah (zcela vpravo) nastoupil za svou zemi v přátelském utkání s Nigérií

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud