25. ledna 2022 • 13:05

Italský trumf na baráž? Vrací se rebel Balotelli: Umí dát gól z ničeho

Autor: pav
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Senzační comeback je na spadnutí. Trenér italské reprezentace Roberto Mancini povolal do tréninkového kempu téměř zapomenutého rebela Maria Balotelliho. 32letý útočník může být tajným trumfem evropských šampionů na letošním mistrovství světa poté, co uvadající kariéru oživil v Turecku.



Italové loni v létě ovládli mistrovství Evropy víceméně bez hrotového útočníka. Jednička v útoku Ciro Immobile je v dresu národního týmu jen stínem rekordy překonávajícího střelce, kterým je v Laziu Řím. Federico Chiesa chybí kvůli dlouhodobému zranění kolene. Trenér Mancini se tak před baráží o mistrovství světa snaží vymyslet, která nová (či staronová) tvář by mohla ofenzivu Azzuri oživit.

Jedním z noviců v kempu italského národního týmu je Joao Pedro, který i v podprůměrném Cagliari patří pravidelně mezi nejlepší střelce Serie A. Je sice rodilým Brazilcem, za „kanárky“ ale nikdy nenastoupil. Po svatbě s partnerkou s Palerma, se kterou se usadil na Sicílii, získal italské občanství, klidně se tak může na MS objevit v modrém dresu Manciniho týmu.

Ještě zajímavější je ale povolání jiného útočníka. Mario Balotelli hrál za reprezentaci naposledy v roce 2018 během povedeného angažmá v Nice. Od té doby to s ním šlo z kopce, v Marseille, Brescii ani ambiciózní druholigové Monze mu to zdaleka tolik nešlo. V červenci 2021 se tak jako volný hráč upsal nováčkovi turecké ligy, týmu Adana Demirspor.

Mario Balotelli se vrací do italské reprezentace
Mario Balotelli se vrací do italské reprezentace

Smutná tečka za kariérou? Kdepak. Klub, který pro velký fotbal vychoval Fatiha Terima nebo Hasana Sase, a za který válí i bývalý zadák Slavie Simon Deli, drží v Superlize senzační čtvrté místo. Balotelli je tahounem, s osmi brankami je nejlepším střelcem týmu společně s parťákem z útoku, Konžanem Brittem Assombalongou. Prospělo mu zřejmě i to, že není v úplně cizím prostředí, hlavním koučem Adana Demirsporu je také Ital – Vincenzo Montella, sám bývalý vynikající útočník.

„Mario si vytvořil jistou image, se kterou musí žít,“ řekl bývalý trenér Fiorentiny či AC Milán pro Goal.com. „Ale podařilo se mu adaptovat se na náš systém, vypadá každým dnem lépe.“

Roberto Mancini věří, že Balotelliho turecké obrození bude prospěšné i pro národní tým. Byl to právě zkušený italský trenér, kdo útočníka poprvé nasadil do sestavy Interu Milán, následně na něj sázel i v dresu Manchesteru City.

„Při vší úctě k Itálii, nemáme v útoku moc na výběr. Nejsme jako Francie, co má Mbappého, Benzemu a Girouda. Proto nemůžete Maria ignorovat,“ řekl pro server Notizie.com Balotelliho mladší bratr Enock Barwuah. „Jistě, není to hráč, co bude tvrdě makat pro tým. Ale má jiné vlastnosti, dokáže dát gól z ničeho. Pro tým, kterému se nedaří skórovat, je ideální.“

Ironií je, že pokud se Balotelli dostane do konečné nominace pro klíčová klání, může v baráži potopit právě zemi, kde svou kariéru znovu nakopl. Pokud se Italové dostanou přes Severní Makedonii, ve finálovém kole baráže vyzvou vítěze zápasu mezi Tureckem a Portugalskem.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud