Michal Kvasnica
16. listopadu 2022 • 04:50

Chytil zaujal reprezentaci i ligu: rozlučka s Olomoucí, smlouva tlačí

Vstoupit do diskuse
3
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hvězdní borci z Leverkusenu, Patrik Schick s Adamem Hložkem, nejsou k dispozici. Vypadl i Martin Doležal. Životní šance v reprezentačním útoku se tak otevírá před (stále ještě) olomouckým Mojmírem Chytilem, pro kterého bude utkání s Faerskými ostrovy pravděpodobně symbolickou tečkou za angažmá na Andrově stadionu. „Má nakročeno mnohem výš,“ přikyvuje trenér národního týmu Jaroslav Šilhavý. Na příštím srazu už kouč Chytila přivítá dost možná jako hráče Slavie.



Loni v srpnu byl coby nepotřebný poslán na hostování do Pardubic, o rok a čtvrt později o Mojmíra Chytila stojí české velkokluby i reprezentace, za kterou ve středu debutuje proti Faerským ostrovům.

Vzhledem k absencím Schicka, Hložka, Kuchty, Jurečky, Chorého, Tecla či Doležala je hlavním kandidátem na pozici hroťáka číslo jedna.

„Kvalitně pracuje celý zápas, dobře presuje, má solidní výběr místa i střeleckou formu,“ odůvodňuje premiérovou nominaci pro vytáhlého chlapíka kouč Jaroslav Šilhavý.

Chytil zaujal nejen jeho, na podzim patřil mezi nejlepší forvardy FORTUNA:LIGY. Nejde o nadsázku, když se řekne, že olomouckou ofenzivu táhl takřka sám. Nejen čísly, ale celkovou prací, ze které těží spoluhráči. Góly navíc střílí top soupeřům, což je mnohem cennější, než když se trefujete jen – při vší úctě – s Pardubicemi nebo Teplicemi, které inkasují nejčastěji.

iSport INDEX - Celkové pořadí

Rodák ze Skalky u Prostějova skóroval proti Plzni, Slavii, Baníku nebo Liberci, dřív skalpoval i Spartu. V Sigmě má splněno, evidentně ji přerostl, je třeba hledat další výzvy a kariérní posun.

„Z hráčů v mém bývalém klubu se mi líbí nejvíc. Na to, jak je mladý, hraje velice chytře. Myslím, že po Daňkovi bude dalším, kdo odejde,“ predikuje někdejší internacionál Tomáš Ujfaluši a připomíná letní transfer teenagera Kryštofa Daňka na Letnou.

Ptal se i Šádek, ale jednička je pro Slavii

Za bývalým kamarádem se Chytil nechystá, ale v Praze zřejmě taky zakotví. Je dlouhodobě známo, že se zamlouvá Jindřichu Trpišovskému, trenéru Slavie.

Když ji v říjnu ve vzájemném utkání sejmul nádhernou brankou a fantastickým výkonem, interes navzdory tomu, že se lidem v Edenu zamlouvá i ostravský Ladislav Almási či Rafiu Durosinmi z Karviné, logicky ještě zintenzivnil.

Olomouc - Slavia: Kačaraba odvrátil míč do cesty Chytilovi, který propálil Koláře! 2:0
Video se připravuje ...

„V téhle sezoně skvělé výkony jako proti nám opakuje, což je rozdíl oproti minulosti. Dřív hrál taky skvěle, ale výkonnost někdy byla jak na houpačce. Řekl bych, že je na tom teď i kondičně nebo silově lepší, než býval. Aspoň mi to tak přijde, protože jsem viděl v téhle sezoně asi všechny zápasy Sigmy. Cítí důvěru, hraje každý zápas, splácí to,“ vychválil charakterního borce Trpišovský.

A první místopředseda představenstva Tomáš Syrovátka v pondělním pořadu Tiki-Taka souhlasil. „Je to zajímavý hráč,“ usmíval se.

Expert deníku Sport a webu iSport.cz Roman Pivarník se nediví, že realizák i scouting zacílil na něj. „Slavia potřebuje hráče do boxu, který gólově zefektivní výkon mužstva. Chytil se zlepšil, je produktivní i nepříjemný v soubojích,“ popisuje kouč na čekané.

INSIDER: Chorý mě překvapil, říká Pivarník. Co Stanciu a posily pro Slavii?
Video se připravuje ...

Podle redakčních informací brzy začnou jednání, která budou pro Hanáky oproti Daňkovi, Jemelkovi, Zimovi, Mandousovi, Kalvachovi, Radakovičovi či Chorému o poznání odlišná.

Z toho důvodu, že sportovní manažer Ladislav Minář teď není vzhledem k Chytilově kontraktu s platností do 31. prosince 2023 při schůzkách s agenty a managementem SKS ve výhodě. Spíš trochu v koutě.

Jinak řečeno: Olomouc ho musí prodat v zimě, aby za hráče, jehož hodnotu odhaduje Transfermarkt na 17 milionů korun, dostala slušné odstupné. Reprezentační starty navíc cenu automaticky zvyšují.

V létě už by mohl Chytil podepsat smlouvu jinde a za rok v zimě pak odejít zcela zdarma. A to by byl průšvih, protože prodeje odchovanců dlouhodobě celek z Androva stadionu živí.

Mimochodem, na Chytila se vyptával i plzeňský boss Adolf Šádek, ale vyhrál konkurent z Vršovic. Zjistil, že pro úspěch v tuzemsku potřebuje tyto důrazné typy. A Chytil je vytipovanou jedničkou.

„Úplně nevím, jak to teď vypadá. S manažerem jsme si řekli, že vše budeme řešit až po podzimu, tedy až po poháru v Liberci (26. listopadu). Zatím mám platnou smlouvu v Sigmě, jsem jejím hráčem,“ říká diplomaticky třiadvacetiletý sympaťák.

Varianta, že by Chytil prodloužil kontrakt doma, je nulová. Jednak ze sportovních důvodů a také proto, že mladí odchovanci nedostávají platy okolo 150 tisíc a milionový bonus za podpis jako někteří fotbalisté, kteří dorazí zvenčí. Můžete být lepší, ale fotbalová realita je mnohdy neférová.

Trenér čtvrtého mužstva F:L Václav Jílek hrozbu odchodu vnímá, radí však setrvat. „Pro Mojmíra by bylo ideální, kdyby potvrdil výkonnost i na jaře a pomohl nám k nějakému dobrému výsledku.“

Stejné přání má i Šilhavý, akorát související s Faerskými ostrovy. Bude Chytilova rozlučka stylová?

Chytilův ligový podzim

zápasy/minuty: 16/1322

góly+asistence: 6+1 (+ v MOL Cupu vstřelil hattrick Uničovu)

žluté/červené karty: 3/0

střely/na bránu: 31/12

přihrávky do gólové šance: 13

iSport Index: 6,65 (11. nejlepší ve F:L)

průměrná známka deníku Sport: 6,19 (15. nejlepší ve F:L)

hodnota podle Transfermarktu: 17 milionů korun

smlouva v Sigmě: do 31. prosince 2023

Vstoupit do diskuse
3

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud