8. ledna 2024 • 11:01

Hašek zná program. Premiéra proti Haalandovi, pak přijede Arménie

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česká fotbalová reprezentace odehraje první utkání po nástupu trenéra Ivana Haška 22. března v Norsku. Čtyři dny nato v dalším přípravném duelu před letním mistrovstvím Evropy přivítá doma Arménii, místo zatím Fotbalová asociace ČR neoznámila. FAČR o tom informovala na svém webu.



Šedesátiletý Hašek převzal národní tým ve čtvrtek. Bývalý hráč i trenér Sparty už českou reprezentaci vedl v pěti zápasech v roce 2009, kdy byl zároveň svazovým předsedou. Smlouvu podepsal do konce kvalifikace mistrovství světa, tedy do listopadu příštího roku, s opcí na baráž, případně závěrečný turnaj. Ve funkci nahradil Jaroslava Šilhavého , jenž navzdory postupu na Euro v Německu v listopadu rezignoval.

Hráči se poprvé s koučem Haškem sejdou v pondělí 18. března v Praze, o čtyři dny později se představí v Oslu. „Do příprav a plánování už jsme se sice ponořili naplno, ale to hlavní začne právě v březnu prvními zápasy. Obě utkání nás prověří. Když se řekne Norsko, tak se každému hned vybaví Erling Haaland nebo Martin Ödegaard, ale dobrých hráčů je v kádru mnohem víc,“ prohlásil Hašek.

Národní tým se dosud v samostatné historii utkal se Seveřany osmkrát a čtyřikrát je porazil. Podlehl jim pouze v srpnu 2011 v přípravném utkání v Oslu (0:3). Naposledy na sebe mužstva narazila v kvalifikaci o mistrovství světa 2018.

Stejně jako Norsko ani Arménie se na letním evropském šampionátu nepředstaví. „Arménie dokáže být nevyzpytatelná a její herní styl se podobá některým soupeřům, na které můžeme narazit na Euru. Moc se na premiéru těším a věřím, že nás doma podpoří i hodně fanoušků,“ řekl Hašek, který v posledních letech působil v arabských zemích.

Češi s Arménií doposud odehráli pěti zápasů a čtyřikrát ji porazili, navíc pokaždé o tři góly. Jediná porážka (1:2) s postsovětskou republikou přišla v Praze v kvalifikaci o mistrovství světa 2014. Naposledy se soupeři potkali v srpnu 2016 v Mladé Boleslavi, kde Česko tehdy při premiéře pod trenérem Karlem Jarolímem zvítězilo v přípravě 3:0.

Před začátkem Eura odehraje reprezentace ještě další dva přípravné zápasy. Závěrečný turnaj odstartují Češi 18. června v Lipsku proti Portugalsku, pak ve skupině F vyzvou v Hamburku březnového vítěze play off skupiny C (Gruzii, Lucembursko, Řecko, nebo Kazachstán) a Turecko.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud