Pavel Šťastný
19. března 2024 • 13:50

Haškův první trénink: spíš ho jen sledoval. Proslov tak, aby nebyl slyšet

Vstoupit do diskuse
3
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Všechny oči na Ivana Haška. Momentálně ostře sledovaný muž českého fotbalu v úterý absolvoval první ostrý trénink v roli reprezentačního kouče. Svěřence v úvodu sledoval spíš zpovzdálí s rukama za zády, o práci se dělili převážně jeho asistenti Jaroslavové Köstl a Veselý. Hašek odstartoval novou éru hlasitým hvizdem a dlouhým proslovem.



V úterý kolem půl dvanácté bylo za sídlem fotbalové asociace dost živo. Kolem hřiště se poskládala téměř dvacítka novinářů, fotografů a kameramanů. Zájem byl enormní, objektivy totiž snímaly prvních patnáct minut veřejného tréninku pod velením nového kouče Ivana Haška.

Jeho asistenti Jaroslavové Köstl a Veselý už čtvrthodinu před oficiálním startem přípravy rozsévali po trávníku kuželky a tyče. Chodili napříč a debatovali. Přičemž hlavní šéf Hašek stál s rukama za zády v rohu, kam se postupně trousili členové třiadvacetičlenné nominace.

Tím se naplnila předem ohlášená realita. „Na tréninku budeme s Jardou výraznější, Ivan to bude sledovat v roli supervizora a zasahovat do tréninku svými podněty,“ nastínil Köstl už v pondělí.

Anketa

Líbí se vám první Haškova nominace u reprezentace?

ANO
NE

Tomáš Souček, čerstvý vítěz ankety Fotbalista roku, vyšel z budovy směr hřiště spolu s Tomášem Chorým a Davidem Juráskem. Kdo se nově objevil na trávníku, s ním se Hašek přátelsky pozdravil.

Výjimkou nebyl ani Patrik Schick. Útočník Leverkusenu se po příchodu dlouze bavil s Veselým, jedním z asistentů. Poté se k dvojici připojil záložník Antonín Barák, jenž se na reprezentačním srazu objevil po roční pauze. Oba by měli patřit ke stěžejním hráčům sestavy.

Samovolně se u lajny vytvořily skupinky hráčů, ve velké míře podle klubové příslušnosti. Kopali si s míčem, bavili se. Jenže v tom přesně v 11:26 zazněl hlasitý hvizd a tlesknutí. Hašek zavelel.

Trenér národního týmu si svěřence zavolal k polovině hřiště. Dál od médií, dál od lidí kolem. Hráči vytvořili kruh, v jehož středu se ocitl právě jejich nový kouč.

Hašek v křiklavých oranžových teniskách pochodoval na místě, sem tam proslov doplnil gestem a v zádech měl zbytek realizačního týmu. Nic nebylo slyšet, ovšem hráči v pozoru naslouchali.

Po zhruba pěti minutách řekl pár slov kapitán Souček, později už dlouholetý reprezentační masér Eduard Poustka. A v závěru Haška uvnitř kruhu vystřídali Adam Gabriel a Pavel Šulc (dva z pěti nováčků), kteří sklidili potlesk.

Kromě nich jsou poprvé na srazu s áčkem brankář Vítězslav Jaroš, obránci Tomáš Vlček a Robin Hranáč, reprezentační start dosud nezapsali Matějové Jurásek a Kovář. Jasná známka omlazení týmu. A čeká se, že talenti se předvedou, řeknou si o šanci.

O motivaci a nasazení pak záhy přesvědčil ostřejší zákrok. Při bagu jeden z hráčů lehce přišlápl obránce Davida Juráska. To už všichni měli za sebou krátkou rozcvičku a běh kolem hřiště, mužstvo v čele vedl Schick.

Pak se tým rozdělil do dvou skupinek, aby se rychlými přihrávkami dostal do vyššího tempa. Köstl a Veselý dohlíželi každý na jednu grupu, Hašek (znovu) s rukama za zády pochodoval od jedné k druhé.

Způsobem, jak si nový trenér důkladně prohlížel svěřence, bude veřejnost sledovat také Haška. „Neopomíjím to, že je část kritických pohledů na Ivana Haška. Ale pracuje s velkým nasazením, a co zatím přinesl a pozměnil, je ku prospěchu věci,“ zmínil Fousek.

Přesto se byl na vlastní oči přesvědčit, jak Hašek s týmem pracuje. K hřišti dorazil v obleku, kde při příchodu hráčů nechyběl ani Erich Brabec, technický ředitel FAČR. Mimochodem, oba měli poradní hlas při skládání nominace. I když rozhodující slovo měl Hašek.

Je jasné, že reprezentace vstoupila do nové éry. Víc napoví přípravné zápasy s Norskem a Arménií.

Vstoupit do diskuse
3

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud