1. března 2010 • 18:06

Morávek: Nominace do repre je pro mě obrovská čest

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalový záložník Jan Morávek zažívá v německém Schalke 04 chmurné období, většinou jen vysedává na lavičce a na hřiště se dostává sporadicky. Premiérová pozvánka do seniorského národního týmu k přípravnému duelu ve Skotsku mu proto výrazně zvedla náladu.



Talentovaný středopolař bere nečekanou účast v české reprezentaci jako obrovskou zkušenost a také možnost leccos se přiučit od zkušenějších spoluhráčů.

Morávek na dnešním setkání s novináři připustil, že s pozvánkou do národního celku vůbec nepočítal. "Vím, že ta herní praxe mi chybí, takže mě to hodně překvapilo. Hlavně jsem byl překvapený už z toho, když mi předtím volal pan Bílek, že by mě chtěl vidět a ať nejsem překvapený, když se moje jméno objeví v nominaci. Je to pro mě ohromná pocta a tak k tomu taky přistoupím," prohlásil novopečený reprezentant.

První seniorský reprezentační sraz si chce hlavně užít. "Jsem rád, že tu můžu být, že můžu nasát tu atmosféru reprezentačního týmu a třeba se i učit z tréninků. Vidět ty hráče. Beru to ve svých dvaceti letech jako obrovskou zkušenost," uvedl Morávek.

Méně radosti mu dělá angažmá v Schalke. Trenér Felix Magath ho zatím postavil jen do sedmi bundesligových duelů, pokaždé jako střídajícího hráče.

"Ta komunikace s trenérem je složitější, moc si k sobě hráče nepustí. Baví se opravdu jenom s těmi nejvyššími. Já špatné svědomí nemám, každý trénink jedu na 120 procent a snažím se ho přesvědčit. Zatím to nestačí, asi nemám potřebnou kvalitu. Ale to ví jenom on," podotkl bývalý záložník Bohemians 1905.

Situace ho trápí o to víc, že ostatní mladí hráči v Schalke nastupují častěji. "Kdybych věděl, že hrajou samí třicátníci a vsází na zkušené, tak bych to nějak vzal. Ale když ti mladí kluci od něj šanci dostávají, mají těch minut odehraných víc než já, tak to mrzí," připustil Morávek.

Nepomohla mu ani skvělá produktivita z podzimu. Ve dvou zápasech krátce po sobě dal gól po pár sekundách od svého příchodu na trávník, poprvé dokonce až v nastaveném čase. "Vím, že novináři se trenéra ptali, co tomu říká. Odpověděl jenom, že v tréninku pracuju dobře, že si to zasloužím a že doufá, že to bude pokračovat. Ale přímo mně nic neřekl," uvedl Morávek.

Magath přitom několikrát zopakoval, že o českého záložníka stále stojí. "Asi dva měsíce zpátky řešil můj manažer nějaké případné hostování. Trenér Magath ale prostě řekl, že mě nikam pouštět nechce, že se mnou chce pracovat. Že v jeho očích perspektivu mám," líčil Morávek.

Pokud by se situace nezměnila, musel by ji řešit. "Uvidíme, jak se dokončí tenhle půlrok. Když herní praxe pravidelná nebude, tak by asi byla chyba přidat ještě další půlrok nebo rok bez fotbalu, herní praxe. Asi bych musel uvažovat o hostování. Trenér Bílek mi do telefonu říkal, že se se mnou o tom taky pobaví, tak uvidíme," uzavřel.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud