1. dubna 2016 • 04:30

Poplach! Odchod Británie z EU ohrozí fotbal, problém by měli i Češi

Autor: rou, tb
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Radikální změna, více než stovka fotbalistů anglické Premier League v ohrožení… To jsou možná nečekané důsledky případného odchodu Velké Británie z Evropské unie, o kterém budou Britové rozhodovat 23. června v referendu. Pokud by se takzvaný „Brexit“ stal skutečností, v problémech by se rázem i ocitli Češi na Ostrovech působící.



„Odchod z Evropské unie by měl na fotbal daleko větší dopad, než si lidé myslí. Mluvíme o půlce Premier League, která by potřebovala pracovní povolení,“ říká fotbalová agentka Rachel Andersonová pro BBC.

V současnosti hráči ze zemí Evropské unie nepotřebují v Británii pracovní povolení – to by se ovšem s „Brexitem“ změnilo, obzvlášť když omezení zahraničních pracovníků je pro euroskeptiky jedním z důvodů k odchodu.

Fotbalisté ze zemí mimo EU musí pro automatické přidělení povolení splňovat přísné podmínky, které závisí na jejich působení v reprezentaci své země (viz tabulka). Celkem by bylo podle BBC ohroženo 332 hráčů z první a druhé anglické ligy a skotské nejvyšší soutěže.

Jen v Premier League by to bylo více než sto fotbalistů, včetně dvou hvězd téhle sezony, N’Gola Kanteho z vedoucího Leicesteru a Dmitri Payeta z West Hamu. Oba sice tento v reprezentační pauze hráli za Francii a dokonce dali gól, nicméně na pracovní povolení by nedosáhli.

O něm by si mohl nechat zdát i Libor Kozák v Aston Ville či třetí brankář Evertonu Jindřich Staněk, problémy by měl pravděpodobně i Jiří Skalák ve druholigovém Brightonu. Naopak Tomáš Rosický i Petr Čech by u Home Office (úřad, která pracovní povolení vyřizuje) uspěli.

2637987:gallery:true:true

Místopředsedkyně West Hamu Karren Bradyová, která je jednou z tváří kampaně za setrvání Británie v EU, obeslala kluby dopisem, v nichž varuje, že odchod by pro ně měl „devastující důsledky.“ Z opačného tábora logicky ovšem zní hlasy, že je to jen prázdné strašení.

Zastánci „Brexitu“ věří, že pracovní omezení pro fotbalisty se při případném odchodu rychle upraví. Vláda by například mohla zavést kvóty pro zahraniční hráče či se domluví bilaterální dohody se státy jako Argentina nebo Brazílie. „Byl bych překvapený, kdyby se pravidla pro pracovní povolení nezměnila,“ řekl BBC profesor Raymond Boyle z glasgowské univerzity.

„Země jako Švýcarsko si jednoduše určily svoje vlastní pravidla. Mám za to, že takhle elitní komerční sport je schopný ovlivnit pravidla tak, aby z nich měl prospěch,“ dodal odborník na ekonomiku sportu.

Další zase zdůrazňují, že by omezení počtu cizinců v anglických klubech mohlo mít blahodárný vliv na budoucnost tamního fotbalu – konečně by totiž mohli dostat větší prostot domácí nadějní hráči. Všichni se ovšem shodují, že vyrovnat se s případnou náhlou změnou legislativy by rozhodně bylo (minimálně nárazově) hodně složité. Jestli bude muset ostrovní fotbal tenhle náraz zvládnout, se dozvíme v červnu.

Pravidla pro automatické udělení pracovního povolení

- Hráč ze země, jejíž reprezentace je na žebříčku FIFA do desátého místa, musí odehrát minimálně 30 procent soutěžních mezinárodních zápasů v posledních dvou letech (hráči do 21 let za rok).

- Reprezentant ze země na 11. – 20. místě musí zasáhnout do 45 procent zápasů.

- Pro země na 21. – 30. místě roste procento na 60, pro další dvacítku na žebříčku je to 75 %.

- Kdo tyto podmínky nesplňuje (třeba reprezentant Norska či Nigérie, které jsou v žebříčku až za první padesátkou), si může podat žádost o výjimku, za níž mimochodem zaplatí 5 tisíc liber (asi 170 tisíc korun) – speciální komise pak uchazeče oboduje podle různých kritérií od přestupní částky až po zápasy odehrané v šesti top evropských ligách a může doporučit výjimku.

Češi v nejvyšších soutěžích v Británii

Anglická Premier League:
Petr Čech (Arsenal)
Tomáš Rosický (Arsenal)
Jindřich Staněk (Everton)
Libor Kozák (Aston Villa)

Anglická druhá liga (Championship):
Daniel Pudil (Sheffield Wednesday)
Matěj Vydra (Reading)
Jiří Skalák (Brighton)
Tomáš Kalas (Middlesbrough)
Filip Twarzdik (Bolton)

Skotská první liga (Premiership):
Dan Twarzdik (Motherwell)
Tomáš Černý (Patrick Thistle)

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud