6. října 2008 • 16:21

Abramovič: Piráti? Nemají šanci

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Majitel Chelsea Roman Abramovič se připravuje na fotbalové MS v JAR. Podle listu Daily Mail si za 200 milionů liber (asi 6,4 miliardy korun) nechal vybudovat luxusní jachtu, která má ve výbavě protiraketový systém a ponorku.



Ruský miliardář chce být připraven na případné útoky afrických pirátů.
Loď Eclipse má být největší soukromou jachtou na světě.

Měří 165 metrů a vedle protiraketového systému bude mít kolem kapitánského můstku a Abramovičovy kabiny neprůstřelná skla a pancéřované zdi. Nechybí ani dvě přistávací plochy pro vrtulníky a součástí výbavy je i ponorka, která se může ponořit až do hloubky 48 metrů.

Na loď se vejde 70 lidí. Posádku budou tvořit bývalí členové speciálních jednotek britské armády SAS (Special Air Service) a SBS (Special Boat Service).

Jednačtyřicetiletý Abramovič, jehož majetek se odhaduje na 11,7 miliardy liber, se rozhodl pořídit si plovoucí pevnost poté, co somálští piráti minulý měsíc unesli ukrajinskou nákladní loď převážející vojenskou techniku v ceně odhadem 16 milionů liber (507,8 milionu korun), včetně 33 tanků.

Za uplynulý rok přepadli piráti ve světě zhruba 269 lodí. Při útocích zemřelo pět lidí a asi 300 bylo zajato jako rukojmí.

Eclipse je po jachtách Pelorus, Ecstasea a Sussurro čtvrtou Abramovičovou lodí.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud