Michal Koštuřík
7. října 2008 • 15:37

Tygři rdousí favority

TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Není to fata morgana. Ani tiskařský šotek. Gigantům Chelsea a Liverpoolu opravdu dýchá na záda ze třetího místa drzý nováček. Znáte některého hráče Hull City? Ne? Nebylo by od věci doplnit si fotbalové vzdělání.



„No name“ tým už vyplenil Newcastle, Arsenal a naposledy Tottenham! „Že bych se konečně podíval na tabulku?“ žertuje kouč „tygrů“ Phil Brown.

Tenhle soubor, který se mezi anglickou elitu probojoval poprvé v historii, měl být v soutěži víceméně do počtu. Ovšem zdání klame. Papírové prognózy můžete hodit do koše. Hull City, to je nový hit Premier League. Na hřišti soupeře ještě neprohrál!

Třikrát triumfoval, jediné body „ztratil“ remízou v Blackburnu. „Za vším hledejte soudržnost. Když jedeme ven, spojíme se v jeden celek. To nám dává velkou sílu. I když je v týmu deset nebo jedenáct nových hráčů, týmový duch z nás sálá,“ prohlašuje vzletně trenér Brown.

Koncentrovanou energii s oblibou vybíjejí „tygři“ hlavně v metropoli Londýně. Arsenal i Tottenham ve svých chrámech odevzdaly nováčkovi všechny body. Na White Hart Lane rozhodl v neděli nádherným gólem z trestného kopu Brazilec Geovanni, největší hvězda souboru z města Kingston upon Hull.

„Jsem šťastný, že jsem se rozhodl odejít právě sem. Život je o příležitostech a jejich využití. Já jsem svou šanci využil,“ komentuje bývalý záložník FC Barcelona přestup do Hullu. „Domácí měli asi čtyřiadvacet střel na naši bránu. Když přijedete na takový stadion, zaměříte se na obranu. Ale největší šance jsme měli my,“ shrnuje kouč Brown úspěch na hřišti Tottenhamu.

Pokud někoho výsledky nováčka nešokují, je to nejlepší střelec týmu Geovanni. „Nejsem překvapený tím, jak nám to jde. Máme mužstvo, které se ze sebe pokaždé snaží vydat to nejlepší. V kádru jsou skvělí hráči. Čekal jsem, že budeme tak dobří,“ tvrdí zkušený Brazilec, který oblékal i dresy Benfi ky Lisabon či Manchesteru City.

Stratég Brown dal dohromady borce mnoha národností a kultur. Na soupisce naleznete kromě Angličanů hráče z Jamajky, Trinidadu a Tobaga, Austrálie, Francie, Maďarska, Nizozemska, Guineje, Gabunu, Řecka, Walesu, Brazílie, Skotska a Irska. Opravdu pestrá společnost. Stmeluje ji kapitán Ian Ashbee, ikona klubu. „To je můj kouč na hřišti,“ líčí Brown.

Za sedm kol si získal Brownův výběr respekt celé Anglie. Jen jednou byl k smíchu. A to když doma prohrál s Wiganem 0:5. Náhoda? Nejspíš ano. Klíčový výkonnostní test však čeká „tygry“ na přelomu října a listopadu. V 10. a 11. kole narazí na Chelsea a Manchester United. Udrží se do té doby na špici?

Možná by si měl kouč pohled na aktuální pořadí pořádně užít. „Když jsem po startu soutěže říkal, že se na tabulku nedívám, byla to pravda. Ale teď bych se mrknout měl, že?“ usmívá se devětačtyřicetiletý muž.

„Začali jsme dobře. Ale nenecháme se tím unést,“ ujišťuje trenér jednoho z nejchudších klubů Premier League. Rekordním přestupem Hullu je angažování Anthonyho Gardnera, který přišel letos v srpnu z Tottenhamu v přepočtu za 77,5 milionu korun. „Podstatné je, že máme v kádru vítězné typy. A je jich víc než v minulé sezoně,“ zdůrazňuje Brown.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud