Pavel Janega
31. října 2008 • 16:32

Chelsea v problémech. Musí šetřit

Autor: Pavel Janega
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE - Celosvětová ekonomická krize se dotkla i Romana Abramoviče, ropného magnáta a majitele londýnské Chelsea. Ta nyní musí šetřit. Klub Petra Čecha seškrtává náklady a připravuje se na nejhorší.



Podle britského listu Times je snížení nákladů v londýnském klubu nevyhnutelné ve všech oblastech podnikání.

Jako první se ekonomické problémy dotknou přestupové politiky. Pokud bude manažer Luiz Felipe Scolari chtít někoho v lednovém přestupním termínu koupit, bude muset nejprve prodat stávající hráče.

Kdo může Chelsea v lednu opustit?
Wayne Bridge
Zájemci: Aston Villa, Portsmouth, Newcastle, Fulham.

Florent Malouda
Zájemci: AS Řím, Liverpool

Branislav Ivanovič
Zájemci: neznámí (v Chelsea je prý přebytečný)
Původně přitom očekával, že použije 868 milionů korun připravené na nákup Robinha, který se nakonec upsal Manchesteru City. Jenže i tyto peníze chce Chelsea ušetřit.

Změna v transferové politice nijak Scolariho nenervuje. Na rozdíl od svého předchůdce Josého Mourinha je v tomto směru více tolerantní. Se současným kádrem prý dokáže pracovat. Podle jeho názoru je dost kvalitní na to, aby se pral o tituly ve všech soutěžích.

Horší ale je, že se brazilský kouč o neaktivitě Chelsea na přestupním trhu dověděl přes noviny. Šéf exekutivy Peter Kenyon mu tuto informaci osobně přetlumočil až o pár dní později.

Na schůzce zjistil, že může přivést hráče pouze v případě nouze nebo na hostování, pokud by tým sužovala početná zranění. Jinak si bude muset vydělat peníze prodejem hráčů.

Definitivně tak padl možný příchod Luise Fabiana, útočníka španělské Sevilly. Ten měl údajně nahradit Didiera Drogbu, jehož zdravotní stav v posledních týdnech nezaznamenal žádný pokrok.

Přišel Abramovič o 372 miliard korun?

Se škrtáním nákladů musela Chelsea začít kvůli celosvětové ekonomické krizi, která se podle informací Timesu dotkla také Romana Abramoviče, majitele klubu.

Není jasné, o kolik přišel. Mluvčí ruského oligarchy vyloučil, že se jedná o téměř 372 miliard korun, ale i tak prý byla částka z pohledu klubu velmi vysoká.

Abramovič se proto snaží „nezávislost“ Chelsea urychlit. Podle původních plánů by měli „blues“ na sebe začít vydělávat v roce 2010. Ale to je zatím v nedohlednu. Každý rok totiž vykázali značnou ztrátu.

Poslední výkaz končící v červnu 2007 ukázal, že klub přišel zhruba o 2,3 miliard korun. Omezení výdajů na přestupy tak má být prvním důležitým krokem ke zlepšení této situace, i kdyby měl londýnský celek přijít o tržby z reklam a jiných marketingových činností.

Už nyní Chelsea obchoduje s vysokým obratem, který se v posledních letech dramaticky vyšvihl na 190,5 milionů liber díky sponzorům Adidas a Samsung. Zástupci obou společností však nemohli klubu garantovat, že lukrativní spolupráce povede v budoucnu k dalšímu růstu.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud