Karel Häring
18. srpna 2009 • 06:01

Drogba je zpátky. Místo odchodu válí v Chelsea!

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

Předpovídat některé věci po prvním odehraném kole bývá ošidné. Ale existují i takové, u nichž jste si téměř jisti, že se naplní. To platí o Didieru Drogbovi. Dvěma trefami do sítě týmu Hull City útočník Pobřeží slonoviny ukázal, jak moc to myslí vážně s útokem na korunu pro krále střelců.



Svými góly zajistil Chelsea první tři body v letošním ročníku Premier League. Po nevydařené sezoně je Drogba zpátky. A když se obr probudí, je těžké jej zastavit...

Předsezonní slova brankáře Chelsea Petra Čecha se rychle potvrdila. „V útoku máme pár, který bude dělat starosti všem týmům Premier League.“

Jako první se o tom přesvědčil celek Hullu. Na Stamford Bridge v zahajovacím duelu sezony senzačně vedl, jenže Didier Drogba ve 37. minutě vyrovnal střelou z přímého kopu a v druhé minutě nastavení pak nechtěným lobem dokonal obrat.

VIDEO: Úchvatný Drogbův gól, kterým rozhodl utkání s Hullem



Byl v tom kus symboliky. Když 7. února letošního roku remizovala se stejným soupeřem Chelsea ještě pod vedením Luize Felipeho Scolariho (0:0), brazilský kouč se po ostudě pakoval. Neoblíbenému trenérovi tehdy důrazný útočník nepomohl. S Carlem Ancelottim (zatím) vychází dobře. A tak mu výrazně usnadnil vstup do nového angažmá.

„Drogba má velice dobrou motivaci a pro nás je moc důležitý hráč. Jsme rádi, že se hned v úvodu sezony dvakrát trefil,“ ocenil pomoc italský kouč.

Pod slova o důležitosti by se podepsal kapitán John Terry. Pro něj je reprezentant Pobřeží slonoviny natolik potřebný, že své setrvání v Chelsea mimo jiné podmiňoval tím, že klub udrží právě Drogbu.

Přitom jméno jednoho z nejlepších afrických fotbalistů za posledních pět let plnilo v průběhu roku rubriky přestupových spekulací, podle kterých měl zamířit do Interu Milán za bývalým koučem „blues“ Josém Mourinhem.

Jenže se tak nestalo. Jarní měsíce strávené pod nizozemských koučem Guusem Hiddinkem občerstvily Drogbovu lásku k Chelsea a pár dní před startem Premier League podepsal prodloužení kontraktu o dva roky, tedy do léta 2012.

„Miluju tenhle klub, cítím se tady dobře. Mojí ambicí je získat ještě mnohem více trofejí,“ nechal se slyšet po podpisu.

Zároveň i přiznal, že nehodlal jít do žádného přestupového rizika. „Mám ve Francii hodně přátel, kteří jsou momentálně bez angažmá, takže vím, jaké štěstí mě potkalo, když tady mohu být. Chci si to užít.“

Didier Drogba slaví gól do sítě Interu Milán Didier Drogba slaví gól do sítě Interu MilánFoto ČTK/AP


Rodák z Abidžanu nastřílel za Chelsea ve všech soutěžních utkáních od příchodu (léto 2004) 96 branek a své kvality předvedl zejména ve finálových kláních. Když se letos v květnu trefil v rozhodujícím boji o Anglický pohár proti Evertonu, byl to už jeho šestý zásah v některém z velkých finále.

A kdo ví, zda by neměl v záznamech i sedm tref, pokud by se nenechal loni v květnu hloupě vyloučit v Moskvě v bitvě s Manchesterem United o trofej Ligy mistrů. Určitě by totiž nechyběl minimálně mezi penaltovými exekutory a možná by nahradil i smolaře Terryho.

Právě pohár pro vítěze Champions League je pro Drogbu hlavním cílem. „Věřím, že můžeme dojít daleko a konečně trofej získat,“ prohlásil.

Jenže on bude chybět v prvních třech zápasech nového ročníku. Pyká za další disciplinární prohřešek – v květnu se po vyřazení od Barcelony ostře pustil do norského sudího Övreböho, který svými chybami pomohl k pádu Chelsea.

Staré křivdy jsou ale zapomenuty. Jednatřicetiletý Drogba je připravený ze sebe vydat maximum. „Je důležité být perfekcionista. Chci se zlepšovat a vyhnout se chybám, které jsem udělal. Nikdy není pozdě na to, abyste se naučili něco nového,“ říká.

A má ještě jeden vzkaz. Z velkého fotbalu nehodlá jen tak zmizet. „Na vysoké úrovni hraju od pětadvaceti let, takže psychicky se stále cítím mladý. Nevím, kolik let mám ještě před sebou, ale nejdůležitější pro mě je, že mě to na hřišti stále baví.“

Dobrá zpráva pro Chelsea, špatná pro obránce z celé Evropy. Už dnes vyrukuje v rámci 2. ligového kola na zadáky Sunderlandu.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

36. kolo
Články odjinud


Články odjinud