19. října 2020 • 16:59

JAR, Botswana, teď Keňa. Ambice jsou velké, říká Trucha, který povede „leopardy“

Autor: šf
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zatímco jiní čeští trenéři se vydávají do oblasti Perského zálivu, on vyráží do Afriky. Trenér Tomáš Trucha tam už vedl celkem čtyři týmy v JAR a Botswaně. Nyní ho čeká další zajímavá výzva: čerstvě podepsal smlouvu s prvoligovým klubem AFC Leopards z Keni. „Je to jeden ze dvou nejslavnějších a nejúspěšnějších klubů v zemi,“ říká Trucha, jenž uzavřel kontrakt na dva roky.



Na Afriku už je expert. Bývalý dlouholetý asistent Romana Pivarníka, který s ním byl na štacích v Bohemians, Plzni i Brně, si na třetím největším kontinentu plní své cizokrajné trenérské sny.

Začalo to před osmi lety, kdy se dostal do Jihoafrické republiky. Tam vedl nejprve FC Tygerberg a posléze získal angažmá v FC Kapské Město. Pak se vrátil do Česka, ovšem před dvěma lety se pro změnu přesunul do Botswany. Převzal klub Orapa United, vlastněný majitelem diamantových dolů, a hlavně trénoval slavné Township Rollers.

Díky podobě s populárním trenérem Liverpoolu mu začali přezdívat „Thomas ´Trůča´ Klopp“. Nyní se podívá do třetí africké země, kde povede AFC Leopards.

„Je to klub s velkou fanouškovskou základnou a ambicemi, ale také čtyři roky bez umístění v top 5, takže cílem je analyzovat kádr, doplnit ho a zaútočit na přední pozice buď teď, nebo příští rok,“ říká nový kouč dvanáctinásobného mistra Keni, jenž má leoparda ve znaku.

„Tým teprve budu poznávat, ale je v něm několik reprezentantů Keni, legionářů z Konžské demokratické republiky nebo Ghany,“ popisuje mužstvo z metropole Nairobi, kde hraje na Národním stadionu pro 15 tisíc diváků.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud