13. listopadu 2012 • 15:11

Další rána pro fotbal. Místopředseda Kučera musí na dva roky za mříže

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český fotbal dostal další ránu. Místopředseda Fotbalové asociace České republiky Dalibor Kučera totiž musí na dva roky za mříže. Brněnský krajský soud v odvolacím řízení zpřísnil tresty za uplácení pro bývalého náměstka primátorky Zlína Martina Janečku a jeho společníky Radka Dvořáka a Dalibora Kučeru. Proti rozsudku se odsouzení nemohou odvolat, mohou podat dovolání k Nejvyššímu soudu. Za podplácení podle zákoníku hrozí vězení od jednoho do šesti let. Informace zaskočila šéfa českého fotbalu Miroslava Peltu.



Trojice chtěla podle rozsudku podplatit insolvenčního správce věřitelské firmy, který vymáhal po Janečkově společnosti Square Transaction dluh 30 milionů korun. Za úplatek 750.000 korun měl správce tento dluh administrativně snížit asi na šest milionů korun. Správce se však místo přijetí peněz obrátil na policii.

Podle vyšetřování jednal právník Dvořák podle pokynů svých zaměstnavatelů, tedy Janečky jako předsedy představenstva a místopředsedy představenstva Kučery. „Nikoho jsem nenaváděl k tomu, aby poskytl úplatek. V žádném případě jsem se ničeho takového nezúčastnil,“ řekl u soudu Janečka.

Odsouzení chtěli podle soudkyně Světlany Bartošové poskytnout úplatek, aby dosáhli prospěchu a jinému způsobili škodu. Martin Janečka, Dalibor Kučera a Radek Dvořák jsou odsouzení ke dvouletému vězení ve věznici s dozorem.

Prvoinstanční soud odsoudil trojici v červnu, všichni dostali podmínky a pokuty. Odsouzení vinu odmítli a na místě se odvolali. Podle dnešního vyjádření státní zástupkyně Vrzalové však byla všechna tři podaná odvolání nedůvodná.

Obhájci odsouzených během líčení namítali, že nařízené odposlechy byly nezákonné. Navíc prý neexistuje důkaz, který by svědčil o jejich vině. Soud se s námitkami podle soudkyně Bartošové vypořádal.

Šéf českého fotbalu Miroslav Pelta byl informací o trestu pro Kučeru nemile překvapen. "Samozřejmě mě to zaskočilo. U soudu první instance dostall podmínku a informoval mě, že předpokládá, že se prokáze jeho nevina. Ale dostal pravomocně dva roky nepodmíněně," kroutil hlavou Pelta.

"Je to tragédie. A smutné. Hned mě informoval s tím, že mi večer řekne, jak se rozhodne dál postupovat. Výkonný výbor ho nemůže odvolat, to může jenom valná hromada. Uvidíme, jak se rozhodne," doplnil.

Místopředseda FAČR Dalibor Kučera musí podle úterního verdiktu soudu za mířže. Dostal dva roky natvrdo.
Místopředseda FAČR Dalibor Kučera musí podle úterního verdiktu soudu za mířže. Dostal dva roky natvrdo.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud