Jan Podroužek
23. ledna 2013 • 18:22

Anglický sudí Webb: Musím ohlásit i pouhé podezření z korupce, říká

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Z očí mu kouká, že je pořádně ostrý chlapík. Omyl! Anglický sudí Howard Webb, bývalý policejní důstojník, je ve skutečnosti vstřícný, milý, usměvavý… Mračí se jen na korupci a zpochybňuje význam videa ve fotbale.



Howard Webb přiletěl do Prahy, aby pomohl předsedovi FAČR Miroslavu Peltovi a šéfce komise rozhodčích představit v hotelu Corinthia Towers projekt Šance pro fotbal, jehož součástí je zpoloprofesionalizovat sudí v Česku.

„Pískal jsem tady čtyřikrát a dokonce jsem měl jako člen policie na starosti i české fanoušky při EURO 1996 v Anglii. Je vidět, že fotbal u vás je velmi populární,“ říkal 41letý muž, který pískal v roce 2010 finále mistrovství světa i finále Ligy mistrů.

Jenže pak došlo i na debatu o korupci, která momentálně v českém fotbale nepříjemně smrdí.

„Je třeba vrhnout všechny síly pro ovlivňování zápasů, zabránit tomu. Minulý týden jsem pro FIFA podepisoval prohlášení, které mě a mé kolegy zavazuje k tomu, že musíme okamžitě ohlásit i jakékoliv podezření z korupce,“ vykládat Webb těsně po tom, co podobný kodex podepsal v rámci FAČR jako první český sudí Pavel Královec, který je na mezinárodní listině sudích a odpískáno už má i v Lize mistrů.

„Na Pavlovi je vidět, že máte v zemi kvalitní rozhodčí. A bude ještě lépe, když se tato profese u vás zpoloprofesionalizuje. Vidím to na sobě. Deset let pískám profesionálně a člověk má daleko více času vyčistit si hlavu mimo hřiště a jít pracovat odpočatý.“

Stejně striktní názor jako na korupci už ovšem nerazí v souvislosti se zavedením videa. „Mám obavu, že pokud se bude fotbal takto obměňovat, zmizí z něho ta jednoduchost, kvůli které je tak výjimečný. Ano, usnadní to nám sudím práci, ale nemyslím, že je tak snadné podobné technologie zavádět,“ myslí si Webb.

Rozhovor s Howardem Webbem čtěte ve čtvrtečním vydání deníku Sport.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud