25. února 2013 • 19:02

Smutný rekord Sparty: V minulé sezoně prodělala 237,3 milionu korun

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO | Fotbalová Sparta v minulé sezoně hospodařila s rekordní ztrátou 237,3 milionu korun. Uvedl to časopis Týden podle zprávy z valné hromady klubu. Výsledky hospodaření uvedl letenský klub na valné hromadě.



Ztráta téměř 240 milionů korun je nejvyšší od chvíle, kdy do Sparty v polovině roku 2004 majetkově vstoupila firma J&T v čele s Danielem Křetínským. Pouze v první sezoně po Křetínského příchodu Sparta vykázala zisk 31,8 milionu korun, od té doby je ve ztrátě.

Celkem už klub podle Týdne prodělal 860 milionů korun. Letenští ztrátu nebagatelizují, vždy argumentovali tím, že Křetínský ji sám "sanuje" a klub tak fakticky není zadlužený.



Zatímco v předchozí sezoně Pražané vyčíslili ztrátu na bezmála 50 milionů, loni si výrazně pohoršili. Doplatili na to, že v sezoně 2011/12 vypadli hned na startu Evropské ligy a především výrazně nezpeněžili žádného ze svých hráčů prodejem do zahraničního klubu.

Před dvěma lety si Sparta výrazně pomohla tím, že postoupila do jarní části EL, v níž skončila až v prestižním souboji s Liverpoolem, a především získala téměř 200 milionů korun za záložníka Juraje Kucku a útočníka Bonyho Wilfrieda, kteří zamířili do FC Janov respektive Arnhemu.



Loni Sparta tak úspěšná ani na jednom poli nebyla, její ekonomika se proto výrazně víc ponořila do červených čísel. Ztráta Sparty z právě probíhající sezony by tak mohla být nižší, protože letenští se v EL zase dostali do jarní fáze a až v minulém týdnu je vyřadila Chelsea. Vedení klubu navíc stále může živit naději, že zpeněží některou ze svých opor.

Ekonomickou ztrátu loni například vyčíslila i pražská Slavia. Po existenčních problémech v roce 2011 se její výše vyšplhala až na 476 milionů korun.

Trenér Sparty Vítězslav Lavička dobře věděl, že výkon jeho týmu proti Slovácku nebyl optimální. O to víc jej těšilo vítězství 4:0
Trenér Sparty Vítězslav Lavička dobře věděl, že výkon jeho týmu proti Slovácku nebyl optimální. O to víc jej těšilo vítězství 4:0

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud