Tomáš Podvín
17. října 2013 • 15:49

Talent Januzaj se již rozhodl! Chce hrát za Anglii. Ale bez čekání

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Adnan Januzaj si už vybral zemi, kterou by chtěl reprezentovat. Osmnáctiletý talentovaný záložník Manchesteru United vyslyšel volání anglické asociace a rád by se přidal po bok Rooneyho a spol. Ovšem jen v případě, že nebude muset čekat další tři roky.



Téma Januzaj je v Anglii hodně žhavé. Záložník, který zazářil v dresu United, si díky svému složitému původu může vybírat, koho bude reprezentovat, až mezi šesti zeměmi! Ve hře je Belgie, Srbsko, Kosovo, Turecko, či Albánie. Není divu, že si na vycházející hvězdu světového fotbalu dělá zálusk ale právě Anglie, kde hráč působí.

A Januzaj je připraven na nabídku Albionu kývnout. To potvrzují i zdroje blízké fotbalistově rodině. Vše má ovšem jeden háček. Podle pravidel FIFA by musel Januzaj v zemi působit pět let. Jelikož do United přišel před dvěma lety, musel by ještě další tři roky vydržet. Až pak by mohl za Anglii nastupovat. To ale záložník odmítá, čekat se mu nechce.

Trenér reprezentace Roy Hodgson společně se svými spolupracovníky tak hledá způsob, jak vše urychlit. Januzaj by mohl požádat o britský pas a pokud by mu bylo vyhověno, mohla by se celá procedura urychlit.

Z Adnana Januzaje se rychle stala v Manchesteru United velká hvězda
Z Adnana Januzaje se rychle stala v Manchesteru United velká hvězda

Zatímco Hodgson si přeje mít ve svém výběru co nejvíce talentovaných fotbalistů, někteří angličtí reprezentanti jsou proti. Například Jack Wilshere nedávno prohlásil, že by Anglii měli reprezentovat jen skuteční Angličané. Vyjádření záložníka Arsenalu pak podpořilo několik osobností anglického fotbalu. Je tedy jasné, že by to Januzaj nemusel mít v kabině snadné.

Celou situaci navíc stále sonduje Belgie, jejíž zástupci se snaží Januzaje již delší dobu přesvědčit o tom, aby dal přednost týmu, který patří mezi černé koně MS 2014. Trenér Belgie Marc Wilmots ovšem nehodlá nikomu dávat místo v sestavě zadarmo. „Není možné mě ovlivnit. Je připraven? Chce hrát? Dobře, ať se tedy ukáže. Pokud mě přesvědčí, zavolám mu, když ho budu potřebovat. Nic ale neslibuji,“ řekl jasně Wilmots.

Jeho vyjádření ale rozzuřilo Januzajova otce. „To je nestydaté. Nikdy jsme nereagovali na žádné telefony či dopisy od Belgie. Wilmots to nedělá lehčí. Tyto komentáře nás skutečně naštvali,“ reagoval na slova belgického trenéra. Sám otec i matka talentovaného fotbalisty si přejí, aby hráč reprezentoval Kosovo. Tamější reprezentace ovšem zatím může hrát pouze přátelské zápasy a do oficiálních soutěží se zatím nezapojuje.

To Januzaj zase v minulosti vyslovil přání hrát za Albánii, odkud pochází jeho otec. V případě, že Anglie neuspěje se svým plánem, budou mít ostatní opět šanci. Nyní je ovšem míč na straně Albionu.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud