Stanislav Hrabě
6. března 2014 • 20:10

Trofej má mít jméno, shodují se české legendy. Na Světový pohár si nesáhly

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pozvednout nad hlavu smějí Světový pohár FIFA jen vyvolení: mistři světa, kteří ho vybojují. Jim je určen. Do České republiky se však trofej také dostala díky akci Coca-Cola Trophy Tour 2014. Přiletěla z Rumunska, pár hodin pobyla v Praze, pak zamířila do Bosny a Hercegoviny. Podívat se na ni přišli finalisté mistrovství světa 1962 Josef Masopust, Josef Jelínek a Václav Mašek a také Antonín Panenka, mistr Evropy 1976 a účastník světového šampionátu 1982 ve Španělsku.



Sáhnout si na ni se ani tentokrát nedalo, byla za ochranným sklem. Ale bylo ji možné aspoň vidět na vlastní oči. „Když jsem ji nemohl vyhrát na hřišti, tak ji nepovažuju za svou,“ nehrnul se k ní Josef Masopust, finalista MS 1962 v Chile. Jeho mužstvo mělo k trofeji nejblíže: odstavila ho Brazílie výhrou 3:1. „Kdyby mě tehdy nechali na ni sáhnout před zápasem, nebo aspoň ukázali, tak by to se mnou kejvalo,“ přiznal Masopust. „Ale teď…“

Navíc Světový pohár připomínající zeměkouli je jinou trofejí, než o kterou chilská parta bojovala. „Tehdy se dávala vítězi Zlatá Niké,“ upozornil Josef Jelínek, další člen finálové jedenáctky. Ani tu ale účastníci utkání neviděli.

„Jenom já, protože jsem seděl na tribuně. Předali ji Brazilcům, když kluci už byli v kabině,“ našel konečně výhodu pozice náhradníka Václav Mašek. „My běželi kolečko, po nás Brazilci, pak následovala jejich dekorace,“ přiblížil slavnostní okamžiky Jelínek. Někdo jim však musel vítěznou trofej přinést. „Možná ano, ale to byl takový malý pumprlík (38 centimetrů), nikdo z nás si jí nevšiml,“ vysvětlil Jelínek.

Autor slavného penaltového lobu Antonín Panenka pózuje s trofejí pro mistry světa. Sám ale získal pohár "jen" pro šampiony Evropy Autor slavného penaltového lobu Antonín Panenka pózuje s trofejí pro mistry světa. Sám ale získal pohár "jen" pro šampiony EvropyFoto Coca-Cola - Jiří Hubička

Překvapivě si ale na slavný pohár sáhl Antonín Panenka, mistr Evropy 1976. „S druholigovou Bohemkou jsme jezdili do Anglie a mezinárodní sekretář Jiří Vais zorganizoval přijetí na fotbalové asociaci. Tam nám ji půjčili, zařídil to trenér mistrů světa 1966 Alf Ramsey,“ vzpomenul. „Přišel anglický bobík v uniformě, měl ji přivázanou náramkem k ruce. Tak jsem si ji potěžkal. Bylo to krásné, zlaté, těžké (3,8 kg),“ po celý život si nese tento zážitek z roku 1970.

Ten samý rok ji Angličané vrátili FIFA, na MS v Mexiku ji třetím triumfem trvale získali Brazilci do své síně slávy. V roce 1983 ji však ukradli zloději a roztavili na zlaté pruty. Zmizela ze světa, v Rio de Janeiru je vystavena jen věrná kopie.

Jako hráč Panenka o současný Světový pohár, který Zlatou Niké vystřídal, bojoval v roce 1982 na MS ve Španělsku. K sáhnutí bylo ovšem daleko, Československo skončilo v základní skupině.

„Stejně to není ono, trofej má mít jméno,“ shodli se všichni. „Když se řeklo Zlatá Niké, každý věděl, o co jde,“ připomenul Mašek. „Pohár mistrů světa je moc obyčejné, ten má každý sport,“ přidal se Jelínek. „Měli by ho pojmenovat!“ navrhl Panenka.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud