Tomáš Podvín
2. května 2014 • 04:30

Kruté pravidlo, které zničilo sen i Nedvědovi. Mají se sčítat žluté karty?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

ANKETA | Když Real Madrid deklasoval Bayern na jeho hřišti 4:0 a postoupil po dlouhých dvanácti letech do finále Ligy mistrů, fanoušci i celý tým propukli v obrovskou radost. Jeden hráč královského klubu ale musel mít smíšené pocity. Xabi Alonso, poctivý dříč a srdcař, si finále kvůli třetí žluté kartě nezahraje. Své o tomto krutém trestu ví i bývalý český reprezentant Pavel Nedvěd, kterého potkal stejný osud. Opět tak nastává otázka - měly by se žluté karty ve vyřazovacích bojích sčítat?



Xabi Alonso není zdaleka prvním hráčem, který přijde o vytoužené finále Ligy mistrů kvůli třetí žluté kartě. Před ním zažilo stejný smutek hned jedenadvacet hráčů. Mimo jiné Dani Alves, Franck Ribéry nebo naposledy kvarteto z Chelsea - Ramires, Meireles, Ivanovič a především kapitán John Terry.

Český fanoušek pak samozřejmě nemůže zapomenout na slzy držitele Zlatého míče Pavla Nedvěda, který o finále přišel v roce 2003 v odvetě s Realem Madrid. Po zdánlivě zbytečném faulu na půlce hřiště uviděl žlutou kartu a po závěrečném hvizdu se utápěl v slzách smutku.

„Bohužel, vrátit to už nejde. Ale věřím, že kluci finále vyhrají i beze mě,“ řekl tehdy Nedvěd. Nestalo se, Juventus prohrál s AC Milán na penalty. Nejeden fanoušek věřil, že s českým reprezentantem a tehdy klíčovým plejerem Juventusu by k nim ani nemuselo dojít.

Podobná slova volil po zápase v Mnichově i Xabi Alonso. „Že nemůžu nastoupit ve finále, mě moc mrzí. Ale věřím, že to moji spoluhráči zvládnou a budu moci na toto všechno zapomenout.“

Záložník Realu se poté ale pustil i do samotného pravidla a možná otevřel další diskuzi. „Více než žlutá karta mě mrzí to nespravedlivé pravidlo. Cesta do finále je komplikovaná a je snadné za tu dobu nasbírat tři žluté karty,“ tvrdí Alonso.

Se slovy Alonsa se ztotožňuje velká část fanoušků i fotbalových expertů. Ti tvrdí, že ve vyřazovacích bojích a především pak ve finále by proti sobě měly nastoupit skutečně nejsilnější týmy. Vždyť v již zmiňovaném roce 2012 chyběli ve finále Chelsea hned čtyři hráči, soupeři z Bayernu tři. Nejen divák na stadionu, který zaplatí za lístek obrovskou sumu, ale i ten u televize chce přece vidět to nejlepší, co mohou kluby nabídnout.

Ronaldo se postaral o třetí gól hostů
Ronaldo se postaral o třetí gól hostů

UEFA už o zrušení trestů uvažovala

UEFA už se zrušením pravidla sčítání žlutých karet jednou zabývala. Ve hře bylo úplné zrušení pro vyřazovací boje, reálněji ovšem vypadalo pouze zrušení trestů pro finále Ligy mistrů a Evropské ligy. Ani to ale nakonec fotbalové orgány neschválily. Vše tedy zůstalo při starém.

Například v anglické Premier League přistupují ke sčítání žlutých karet úplně odlišně. Automatický jednozápasový trest následuje stejně jako v mnoha soutěžích po pěti žlutých kartách. Pokud je ovšem hráč dostane po 31. prosinci, trest se ho netýká.

Stejně tak když nasbírá deset žlutých po druhé dubnové neděli. Vedení anglické ligy je prostě jasné, že v dlouhodobé soutěži se karty postupně nasbírají.  Pokud je to ovšem v mezích, hráče netrestá. Dlouhodobě nejlepší soutěž světa chce, aby v napínavém závěru týmy nastupovaly pokud možno nejsilnějším složení.  

Mimochodem – v české lize přichází jednozápasový trest po čtyřech žlutých, osmá karta během sezony znamená stopku na dvě utkání. Vše platí během celého ročníku úplně stejně,.

Jako vždy nemá ani tato mince jednu stranu. Příznivci pravidla zdůrazňují, že je stejné pro všechny a především zabraňuje ještě dalšímu zdržování a taktizování ve vyřazovacích bojích. Pokud by hráčům nehrozil stop pro další zápasy, mohli by v posledních minutách klidně po jednom zdržovat, zakopávat míče či faulovat. Zápasy by se úplně rozkouskovaly.

Říkejte to ale hráči, který právě přišel o svůj životní sen.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud