Petr Adam
20. listopadu 2014 • 04:40

Zákaz ofsajdů v televizi? Možná se uchytí i v Česku, tvrdí Henn

Autor: Petr Adam
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V Česku nenajdete většího propagátora zavádění moderních technologií do fotbalu. Bývalý rozhodčí Robert Henn v minulosti ukazoval divákům při televizních přenosech z domácí soutěže, jak může sudím pomoci video při řešení sporných situací. Právě proto nechápavě kroutí hlavou kvůli opatření Evropské fotbalové unie, která zakázala ukazovat záběry ofsajdových situací při přenosech zápasech evropské kvalifikace, Ligy mistrů i Evropské ligy.



Překvapilo vás, že k něčemu podobnému UEFA sáhla?
"Když jsem před pěti lety sestavil projekt virtuální školy pro sudí, napsal jsem tam do jednoho odstavce, ať FIFA a UEFA ve fotbale zakáže televizní záběry úplně, nebo je dá k dispozici sudím. Myslel jsem, že za tu dobu pochopí, v čem je video potřebné, ale udělali to přesně opačně. To není cesta dopředu, jen zpátky. Lidský faktor nedokáže porazit techniku, tomu se nelze bránit. Pro mě je to doslova katastrofa."

Proč podle vás k zákazu došlo?
"Měsíc co měsíc, týden co týden, se pořád mluví o závažných chybách rozhodčích, které ovlivňují průběh zápasu místo toho, aby o výsledcích rozhodovala forma hráčů. Jde často i o neúmyslné chyby, které dokážou výsledek zvrátit. Pořád nechápu, proč se tomu bránit. To vyvolá ještě větší vlnu nevole."

Ulehčí se nyní rozhodčím v něčem bez opakovaných záběrů?
"O poločase za nimi nebude někdo z funkcionářů chodit, že neopískali ofsajd, protože to bylo vidět v televizi. Takové věci se prostě dějí, tlak na sudí je. I normální člověk to ale pozná ze záběrů. I druhý den si to můžete pustit na internetu, celou akci si zastavit."

Uchytí se podle vás zákaz ukazování ofsajdů také v české lize?
"Je možné, že se to poměrně rychle se to zavede. I když nevím, jestli to někdo prosadí. Dnes mohou být ve fotbale rádi, že práva na ligu prodají za ty peníze a pokud si budou diktovat podobné podmínky, tak nevím, jaká televize do toho půjde. Ale když nám UEFA třeba řekne, že se bude hrát s krychlovým míčem, rádi se toho chytíme."

Sám jste vedl projekt, který měl v českém fotbale zavedení videa prosadit. Jak to s tím vypadá nyní?
"Prostě jsem se narodil v blbý zemi. Holanďani do toho jdou oficiálně a ničeho se nebojí. U nás jsme to zkoušeli čtyři roky, pak Nova už nekoupila práva na fotbalovou ligu. Za tu dobu se vyměnili tři předsedové, nejdál jsme byli s Ivanem Haškem, ale pak odstoupil a dnes je to na mrtvém bodě. Ten primát získá jiná země a my budeme za hlupáky."

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud