Tomáš Podvín
8. července 2015 • 13:55

Dojatý Šmicer: Jako kluk jsem Masopusta prosil, jestli si nezakope

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Velký smutek zaplavil český i československý fotbal. Ten se totiž naposledy loučil s legendárním Josefem Masopustem. S držitelem Zlatého míče se přišli rozloučit jeho bývalí reprezentační spoluhráči i následovníci, legendy Dukly Praha, kde získal 8 mistrovských titulů, a v neposlední řadě i fanoušci. „Byl to fantastický člověk a fantastický hráč,“ shrnul za všechny Vladimír Šmicer.



Masopust se dočkal velmi důstojného rozloučení, které si bezpochyby zasloužil. Jedním ze členů bývalých fotbalistů, kteří drželi u rakve čestnou stráž, byl právě Vladimír Šmicer. „Je to pro mě čest, protože Josef Masopust byl jedním z nejlepších hráčů v historii českého fotbalu. Dostal jsem se mezi jeho spoluhráče, takže to bylo něco výjimečného,“ svěřil se.

„Život letí, jde to všechno rychle a bohužel už mezi námi není. Pepa Masopust byl největší legendou Dukly i československého fotbalu. Doufám, že budeme mít takových hráčů víc, i když to bude hodně těžké,“ dodal na adresu milovaného fotbalisty.

Poslední potlesk i čestná salva. Juliska brečela nad rakví Josefa Masopusta
Video se připravuje ...

Šmicer si také dobře pamatoval na první setkání s legendárním hráčem. „Je to taková zvláštní historka. Potkal jsem ho poprvé, když mi bylo 8 let. On měl chalupu vedle vesnice, kde jsem vyrůstal. Jednou jsem si dovolil jít k němu a zeptat se ho, zda by si se mnou nezakopal. Ale než jsem se k tomu dostal, tak jsem asi hodinu koukal přes plot, kde on seděl na zahradě,“ vyprávěl.

„Po té hodině přišel on a ptal se, co tam dělám. Já mu říkal, že bych si s ním chtěl zakopat a on tak pojď. Takže takhle jsem poznal pana Masopusta. A když jsem ho viděl podruhé, to už jsem byl v reprezentaci, připomněl jsem mu to a pamatoval si to. To mě potěšilo,“ říkal Šmicer.

Pepíku, byl jsi nádherný člověk. Jak se Čáslavská loučila s Masopustem
Video se připravuje ...

Na Masopustovi si, stejně jako všichni ostatní, kteří ho poznali, vážil jedné dnes málokdy vídané vlastnosti. „Byl neuvěřitelně skromný,“ tvrdil. „Jinak s ním byla velká sranda. Ale vždy jsem se s ním bavil pouze o fotbale. On toho hodně prožíval a fotbal miloval, byly to příjemné debaty. Byl veselý a byl dobrý v tom, že uznával naší generaci a současné fotbalisty,“ připomněl Šmicer.

Velmi těžce nesl Masopustovu smrt Šmicrův tchán Ladislav Vízek. „Vnímal to těžce, protože Pepa Masopust byl největší legenda Dukly i československého fotbalu. A Láďa taky patřil mezi výrazné postavy Dukly. Bral to, jako kdyby mu odešel fotbalový táta a vzor,“ řekl Šmicer.

Bývalí hráči i fanoušci se na stadionu Dukly rozloučili s legendárním Josefem Masopustem
Bývalí hráči i fanoušci se na stadionu Dukly rozloučili s legendárním Josefem Masopustem

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud