Richard Šíma
10. září 2015 • 11:10

Další sudí promluvil: Berbr už ovládá i Moravu. Kdo je jeho "brácha"?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

S přestávkami patnáct let se nyní už bývalý fotbalový rozhodčí Drahoslav Handlíř pohyboval v profesionálních českých soutěžích. S Romanem Berbrem tak nasbíral spoustu osobních zkušeností, navíc žije v Ostravě, patří tedy k "Asiatům", jak místopředseda FAČR rád nazývá kolegy z Moravy. Více než tohle hanlivé oslovení ovšem Handlíře znepokojuje jiná věc - Berbrův vliv už sahá i na Moravu.



Podle Handlíře je Berbr neomezeným vládcem fotbalu v celých Čechách, kde si vytvořil chobotnici osobních kontaktů a lidí, kteří mu jdou na ruku. "Morava byla ještě donedávna mimo jeho vliv. A to on nemohl snést. A při jeho povaze bylo nepřijatelné, aby někdo jeho vlivu nepodléhal," vysvětluje pro deník Sport Handlíř, jak vzniklo označení "Asiat".

Jenže situace se podle něho změnila a Berbr svou síť rozšířil i na Moravu. "Už před třemi lety bylo z listiny rozhodčích pro první a druhou ligu vyřazeno patnáct rozhodčích. Z těch patnácti bylo deset rozhodčích z Moravy, pouze pět z Čech. Ale zpět na listinu bylo zařazeno deset rozhodčích z Čech a jen pět z Moravy. To rozhodně nebyla náhoda," má jasno Handlíř.

"Ale k výraznému posílení Berbrova vlivu na Moravě docházelo postupně. A dnes je schopen zdejší rozhodčí, a nejen je, ovlivňovat přímo," dodává muž, který byl před třemi lety bez vysvětlení vyřazen z listiny profesionálních sudích.

Svůj vliv na Moravě prý Berbr získal mimo jiné přes moravskou komisi rozhodčích. "Podívejte se na její dnešní složení. Zjistíte, že v ní jsou lidé, kteří jsou třeba zároveň členy celostátní komise rozhodčích. Čili pod Dagmar Damkovou a pod vlivem pana Berbra. Nebo pracují jako ligoví delegáti, nebo stále jako aktivní ligoví rozhodčí. A ti, pokud chtějí na svých místech zůstat, musí skákat, jak Berbr píská. A pokud on bude mít vůči Moravě jakékoliv přání, bude mu vyhověno," popisuje v rozhovoru pro Sport Handlíř.

"Brácha" Ozaniak

Berbrovi podle něho nejde ani tak o ovlivňování výsledků moravských soutěží, ale o kontakty a moc. "O to, aby měl na Moravě své lidi, kteří mu jdou na ruku," tvrdí.

Berbrovým člověkem je podle Handlíře šéf moravskoslezské komise sudích Miroslav Ozaniak. "Tak, jako Berbr vládne v nejvyšších sférách a v Čechách, Ozaniak je podle mého názoru totéž v bledě modrém v Moravskoslezském kraji. Když si volají, prý se titulují „brácho“. To je naprosto stejná krevní skupina," popisuje.

Pelta vysvětloval v Rize: Proč jsme neřešili odvolání Damkové?
Video se připravuje ...

"Miroslav Ozaniak a Jaroslav Kubíček zase ve Zlínském kraji, to jsou lidi, kteří rozhodují o posunech rozhodčích na Moravě. Berbr na ně má přímý vliv. A ta vzájemná vazba je živena oboustranně. Takže když třeba měli krajští rozhodčí v Opavě seminář, paní Damková i pan Berbr byli pozvaní a oba přijeli," dodává Handlíř a vykresluje, jak se změnila na Moravě atmosféra:

"Najednou se věci řeší tak zvláštně pokoutně. Podáte protest, nedozvíte se, jestli byl oprávněný, nebo ne, jaký trest byl udělen… Všechno se najednou tak nějak divně tutlá, tak jako se to už několik sezon děje v nejvyšších soutěžích."

Celý rozhovor s Drahoslavem Handlířem čtěte ve čtvrtečním Sportu! Elektronickou verzi si můžete zakoupit ZDE »

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud