2. července 2017 • 21:53

Německo slaví pohár FIFA! Mistři světa ve finále zdolali 1:0 Chile

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Německa i bez velkých hvězd poprvé v historii vyhráli Pohár FIFA. Úřadující mistři světa ve finále v Petrohradu porazili Chile 1:0 gólem Larse Stindla z 20. minuty. Svěřenci Joachima Löwa v generálce na ruské MS v roce 2018 navázali na své krajany, kteří v pátek ovládli evropský šampionát do 21 let v Polsku. Chilští debutanti na turnaji stejně jako v semifinále s Portugalskem nedali v základní hrací době gól.



Góly

Domácí:

Hosté: 21. Stindl

Sestavy

Domácí: Bravo (C) – G. Jara, Medel, Isla, Beausejour – Aránguiz (81. Sagal), M. Díaz (53. L. Valencia), P. Hernández – E. Vargas (81. Puch), Arturo Vidal, Alexis Sánchez.

Hosté: ter Stegen – Ginter, Mustafi, Rüdiger – Kimmich, Rudy, Goretzka (90+1. Süle), Hector – Stindl, Draxler (C) – Werner (79. Can).

Náhradníci

Domácí: Herrera, Toselli, Mena, Roco, Silva, Fuenzalida, Sagal, Díaz, Gutiérrez, Rodríguez, Valencia, Puch

Hosté: Trapp, Leno, Plattenhardt, Henrichs, Wagner, Demirbay, Can, Younes, Süle, Sané, Brandt, Demme

Karty

Domácí: G. Jara, E. Vargas

Hosté: Kimmich, Can, Rudy

Rozhodčí

Mažic – Ristič, Djurděvič (všichni Srbsko)

Stadion

Krestovskij, Petrohrad

"Hráli jsme velmi dobře a vítězství jsme si zasloužili. Nikdy jsme v tomto složení spolu nehráli, proto má náš triumf ještě větší cenu," řekl v televizním rozhovoru kapitán německého týmu Julian Draxler, který byl vyhlášen nejlepším hráčem turnaje.

Chilané přitom v úvodu protivníka jasně přehrávali. V páté minutě po průniku Aránguize zblízka pálil Vidal, ale brankáře Ter Stegena nepřekvapil. Za čtvrt hodiny vyrazil německý gólman další Vidalovu ránu k Sánchezovi, ale útočník Arsenalu nedokázal míč dorazit do branky.

Přes velkou dominanci jihoamerického týmu ve 20. minutě otevřeli skóre Němci. Chybujícího Marcela Díaze těsně před šestnáctkou obral Werner a naservíroval míč před prázdnou branku volnému Stindlovi.

Chilany inkasovaný gól rozhodil a soupeře, s nímž ve skupině remizovali 1:1, pouštěli do dalších šancí. Těsně vedle stříleli Draxler i Goretzka, kterého ještě těsně před pauzou zblízka vychytal Bravo.

Vítězové Copy América pokračovali v nepřesnostech i na začátku druhého poločasu. Po Beausejourově ztrátě a rychlé německé akci Draxlerova tečovaná rána minula tyč.

Nejmladší tým na turnaji se poté soustředil hlavně na obranu a přenechával iniciativu Chile. Svěřenci Juana Antonia Pizziho si hlavně v závěrečné dvacetiminutovce vypracovali velký tlak, jenže Vidal i střídající Sagal ve slibných pozicích pálili nad břevno. Těsně před koncem ještě Ter Stegen vyrazil Sánchezův přímý kop.

"Hodně jsme se na tomto turnaji naučili. Ve finále jsme ze sebe vydali úplně všechno. Byl to skvělý zápas a mezi oběma mužstvy nebyl velký rozdíl. Jsme moc smutní, že jsme nezískali trofej," uvedl brankář a kapitán Chile Claudio Bravo.

Argentinská fotbalová legenda Diego Maradona (vpravo) utěšuje chilského útočníka Alexise Sáncheze po prohraném finále turnaje FIFA s Německem
Argentinská fotbalová legenda Diego Maradona (vpravo) utěšuje chilského útočníka Alexise Sáncheze po prohraném finále turnaje FIFA s Německem

Silva první penaltu nedal, pak z ní rozhodl

Fotbalisté Portugalska porazili Mexiko po prodloužení 2:1 a na Poháru FIFA při svém debutu získali bronz. Utkání v Moskvě rozhodl ve 104. minutě z penalty Adrien Silva. Jeho spoluhráč a jmenovec André naopak v úvodu pokutový kop neproměnil. Mexiko v 54. minutě poslal do vedení vlastním gólem Luís Neto, ale v nastavení vyrovnal Pepe. 

Obě mužstva v prodloužení dostala červenou kartu. Úřadující evropští šampioni uspěli i bez hvězdného kapitána Cristiana Ronalda , který po prohraném semifinále s Chile odjel domů za nedávno narozenými dvojčaty.

Portugalci mohli jako první skórovat po čtvrthodině hry. Veterán Márquez v šestnáctce srazil Andrého Silvu a hlavní sudí po poradě s videorozhodčím nařídil pokutový kop. Ten však faulovanému Silvovi zneškodnil brankář Ochoa.

Pro tým z Pyrenejského poloostrova to byla už čtvrtá neproměněná penalta na turnaji za sebou, v rozstřelu v semifinále s Chile selhali všichni tři exekutoři. Portugalce pak podržel brankář Patrício, jenž Hernándezovu ránu vyrazil nad břevno.

Mexičané se z vedoucího gólu radovali v 54. minutě, kdy Velovu střelu nešťastně tečoval do vlastní branky Neto. Mistři Evropy mohli brzy odpovědět, ale Pizzi střílel těsně vedle a Martinsovu hlavičku reflexivně vyrazil Ochoa.

Portugalci sice v závěru neměli drtivý tlak, přesto dokázali vyrovnat. V první minutě nastavení si na centr střídajícího Quaresmy naběhl stoper Pepe a překonal mexického brankáře.

Ve 103. minutě prodloužení Martins při snaze obhodit Layúna trefil soupeřovu ruku a rozhodčí tentokrát bez porady s kolegy nařídil druhou penaltu v zápase. Střídající Adrien Silva nedal Ochoovi šanci.

Komplikace pro Portugalsko přišla v úvodu druhé části prodloužení, kdy bek Semedo dostal za faul druhou žlutou kartu a musel předčasně ze hřiště. Za šest minut ho ale napodobil střídající Mexičan Jiménez.

Góly

Domácí: 90+1. Pepe, 104. Adrien Silva

Hosté: 54. Neto (vl.)

Sestavy

Domácí: Patrício – Semedo, Pepe, Neto, Eliseu – Pizzi (91. W. Carvalho), D. Pereira (82. A. Gomes), Moutinho (82. Adrien Silva), G. Martins – André Silva, Nani (C) (70. Quaresma).

Hosté: Ochoa – L. Reyes, N. Araujo, H. Moreno, Layún – H Herrera, R. Márquez (106. Fabián), Guardado (80. J. dos Santos) – Vela, J. Hernández (86. Jiménez), Peralta (61. Lozano).

Náhradníci

Domácí: Sá, Alves, Fonte, Carvalho, Gomes, Quaresma, Soares, Silva

Hosté: Cota, Talavera, dos Santos, Jiménez, Fabián, dos Santos, Damm, Aquino, Lozano, Alanis

Karty

Domácí: Semedo, Semedo

Hosté: R. Márquez, Jiménez, H. Moreno, Jiménez

Rozhodčí

Fahad Al Mirdasi – Abdulah Alshalwai, Mohammed Al Abakry (všichni Saudská Arábie)

Stadion

Otkrytie arena, Moskva

Návštěva

42 659 diváků

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud