23. října 2017 • 22:05

Hráčem roku je Ronaldo! FIFA ocenila i Koného za záchranu Berkovce

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na ten moment se jen tak nezapomíná. A vzpomněli si na něj i zástupci FIFA, kteří ocenili odvážný čin, jaký se odehrál na českých fotbalových trávnících. Útočník Brna Francis Koné získal v anketě FIFA ocenění fair play za pomoc brankáři Martinu Berkovcovi, kterému v dresu Slovácka vytáhl zapadlý jazyk. Vítězem hlavní ankety se stal portugalský útočník Realu Madrid Cristiano Ronaldo, vyhrál před Lionelem Messim z Barcelony a Neymarem z Paris St. Germain.



Ronaldo ovládl anketu FIFA popáté v kariéře, čímž se dotáhnul na Messiho, a navázal na své triumfy z let 2008, 2013, 2014 a 2016. Výsledky byly vyhlášeny na pondělním galavečeru v Londýně.

Bývalý hráč Sportingu Lisabon a Manchesteru United vstřelil v minulé sezoně za Real ve 46 zápasech 42 branek a pomohl týmu vyhrát španělskou ligu, Ligu mistrů, klubové mistrovství světa i Superpohár UEFA. Ronaldo se rovněž stal nejlepším střelcem LM s 12 góly.

Třicetiletý Argentinec Messi za Barcelonu nastřílel v 52 soutěžních duelech 54 branek, ale s katalánským týmem slavil jenom triumf ve Španělském poháru. Pětadvacetiletý Neymar byl do léta Messiho spoluhráčem v Barceloně, před novou sezonou Brazilec přestoupil za rekordních 222 milionů eur do PSG.

Ocenění pro Koného

Reprezentant Toga ještě v dresu Slovácka pomohl zachránit život tehdejšímu brankáři Bohemians 1905 Martinu Berkovcovi, když mu pohotově vytáhnul zapadlý jazyk během únorového ligového zápasu.

Koneho okamžitá první pomoc z únorového utkání se roznesla do celého světa. „Mám úplně zahlcený telefon. Spousta lidí mi volá, píše zprávy. Nemluvil bych ale o nějaké slávě. Tak to vůbec neberu. Pro mě šlo o základní věc,“ vyprávěl Koné po statečném činu.

Jedna z velkých událostí minulé sezony české ligy se dostala i na váznamný galavečer v Londýně, kde byl Koného čin po zásluze oceněný.

"Nebylo to automatické, už se mi něco takového stalo, tohle bylo dokonce počtvrté. Díky Bohu už jsem měl nějaké zkušenosti," popisoval Koné svou rychlou reakci v rozhovoru pro iSport.cz. "Vytáhnout zapadlý jazyk je těžké, protože je mokrý od slin a kvůli tomu se špatně drží. Měli jsme štěstí, že jsem byl u brankáře tak rychle. Kdyby to trvalo delší dobu, jazyk by zapadl ještě hlouběji," dodal.

Bohemians - Slovácko: Děsivá srážka! Berkovcovi zapadl jazyk, zachránil ho Kone
Video se připravuje ...

Trenérům vládne Zidane

V dalších anketách se to hemžilo světovými fotbalovými osobnostmi. Nejlepším fotbalovým trenérem za rok 2017 byl zvolen Zinédine Zidane z Realu Madrid. Francouzský kouč získal víc hlasů než Italové Massimiliano Allegri (Juventus Turín) a Antonio Conte (Chelsea).

Pětačtyřicetiletý Zidane v minulé sezoně dovedl Real ke španělskému titulu a k obhajobě triumfu v Lize mistrů, což se "Bílému baletu" povedlo jako prvnímu týmu v novodobé historii elitní soutěže.

Allegri s Juventusem ovládl italskou ligu i domácí pohár a dostal se do finále LM, kde však turínské mužstvo nestačilo na Real. Conte ve své premiérové sezoně na lavičce Chelsea triumfoval v anglické lize.

Cristiano Ronaldo krátce poté, co převzal cenu pro nejlepšího hráče světa podle ankety FIFA
Cristiano Ronaldo krátce poté, co převzal cenu pro nejlepšího hráče světa podle ankety FIFA

Mezi gólmany slaví Buffon, gól roku pro Girouda

Nejlepším brankářem roku se stal devětatřicetiletý kapitán Juventusu a italské reprezentace Gianluigi Buffon.

Do jedenáctky roku se opět dostalo pět hráčů Realu Madrid. Z týmu vítěze Ligy mistrů figurují v ideální sestavě stejně jako loni obránci Sergio Ramos a Marcelo, záložníci Luka Modrič s Tonim Kroosem a útočník Ronaldo.

Ve výběru jsou dále Buffon, obránci Leonardo Bonucci a Daniel Alves, kteří v létě z Juventusu zamířili do AC Milán, respektive do Paris St. Germain. Barcelonu zastupují Messi a středopolař Andrés Iniesta, v ideální sestavě je také Neymar.

Cenu Ference Puskáse za nejhezčí gól minulého ročníku získal francouzský útočník Arsenalu Olivier Giroud za takzvaný kop škorpiona v novoročním zápase anglické ligy proti Crystal Palace.

Mezi fotbalistkami vyhrála Nizozemka Lieke Martensová z Barcelony, nejlepší ženskou trenérkou roku se stala Sarina Wiegmanová, která dovedla nizozemské reprezentantky včetně Martensové ke zlatu na mistrovství Evropy.

Rána, krev i jazyk od slin. Kone popsal, jak zachraňoval Berkovce
Video se připravuje ...

Berkovec poslal vzkaz Konemu: Moc díky! Zachránil jsi mě
Video se připravuje ...

Koneho vzkaz Berkovcovi: Neděkuj mně, ale Bohu. Ten mě poslal
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud