Ondřej Škvor
23. listopadu 2017 • 14:40

Kdo nahradí Peltu? O post předsedy FAČR usilují Malík i Fousek

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dvacet tři osob, mezi nimi jedna žena, se uchází o jedenáct míst ve Výkonném výboru FAČR. O to nejdůležitější předsednické se 12. prosince na valné hromadě v Nymburku utkají stejně jako v červnu Petr Fousek a Martin Malík. Tehdy volby skončily patem kvůli rozdílným zájmům české a moravské komory.



Od června, kdy Miroslav Pelta opustil svou pozici, je český fotbal bez předsedy. Asociaci fakticky řídí Roman Berbr, ten však usiluje pouze o místo místopředsedy. Do boje o nejvyšší židli navrhlo Petra Fouska sedm okresů, Martina Malíka pět krajů a sedm klubů.

„Rozhodl jsem se na základě podpory svých navrhovatelů a podporovatelů, kteří se mnou sdílejí stejnou filozofii, kudy by se měl český fotbal ubírat,“ řekl Sportu bývalý generální sekretář asociace Petr Fousek s tím, že více prozradí na dnešní tiskové konferenci.

Proč chce být předsedou Martin Malík, stávající šéf společnosti STES, která obchoduje s marketingovými právy českého fotbalu?

Fousek: Jednání s Berbrem? Potkali jsme se jen jednou, na pohřbu
Video se připravuje ...

„Od předchozí valné hromady cítím ještě rozsáhlejší podporu ze strany profesionálního fotbalu, zástupců výkonnostního fotbalu i fotbalových partnerů. Český fotbal potřebuje předsedu a já po zralé úvaze chci deklarovat, že do této kandidatury přicházím se stejnými názory a principy jako v létě tohoto roku. Fotbal prochází složitým obdobím, které je však na druhé straně příležitostí k tomu, začít jej jako celek řešit systematicky, komplexně a s vědomím dlouhodobější perspektivy ve všech třech oblastech, které vnímám jako zásadní – sportovní oblast, finance, komunikace,“ uvedl ve svém tiskovém prohlášení.

Kandidát na předsedu musí získat nominaci od tří krajů, nebo sedmi okresů, nebo deseti klubů od první ligy po divize. Fouska podpořily okresy Nový Jičín, Semily, Prachatice, Česká Lípa, Šumperk, Kroměříž a Bruntál, za Malíkem stojí kraje Karlovarský, Středočeský, Pardubický, Královéhradecký a Liberecký, dále sedm (což by samo o sobě nepostačovalo) klubů Plzeň, Brno, Sokolov, Táborsko, Pardubice, Ústí nad Labem a Znojmo.

Šéf marketingové společnosti STES Martin MalíkFoto ČTK

Klíčovou otázkou valné hromady je, zda se podaří předsedu vůbec zvolit. V červnu se proti sobě postavili Češi a Moravané a ani ve třech kolech volby se nedokázali dohodnout. I v tom třetím musí mít držitel většiny hlasů alespoň třicet pět procent hlasů v obou komorách. To se Malíkovi, který byl k vítězství blíž, na Moravě nepodařilo.

V Nymburku ovšem ještě před hlasováním o novém předsedovi dojde k pokusu o schválení změny stanov tak, aby v případném čtvrtém kole předsedovi stačila prostá většina.

Na takovém řešení má zájem i UEFA, na Moravě však nemusí projít. Pokud by znovu došlo k volebnímu patu, asociaci by i nadále vedl Roman Berbr. Ten má však zájem, aby k provolení předsedy došlo. Jeho favoritem je Malík, kvůli jehož podpoře osobně čtyřikrát navštívil moravské delegáty a jednal s nimi.

I z toho důvodu je pravděpodobnější, že se Peltovým nástupcem stane Martin Malík. Jisté to však rozhodně není.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud