21. prosince 2017 • 11:35

ANKETA: Rosický? Patří k Nedvědovi. Mohl hrát i za Barcelonu nebo Real

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
  • Kapitán české reprezentace Tomáš Rosický se raduje z gólu proti RuskuKapitán české reprezentace Tomáš Rosický se raduje z gólu proti RuskuFOTO: Barbora Reichová (Sport)

    ANKETA | Takový dárek fanoušci fotbalové Sparty pod stromečkem najít nechtěli. Ve středu 20. prosince ukončil ve 37 letech aktivní kariéru bývalý kapitán české reprezentace Tomáš Rosický. Co na sportovní životopis bývalého hráče Dortmundu a Arsenalu říkají jeho bývalí trenéři, spoluhráči i legendy? Kam to mohl ve své kariéře dotáhnout, pokud by ho nelimitovala zranění? Podívejte se na anketu Sportu.

  • TOMÁŠ VACLÍK

    spoluhráč z reprezentace a brankář Basileje

    Tomáš Vaclík a Tomáš Rosický společně reprezentovali na EURO 2016Foto Profimedia.cz

    1. Co se vám vybaví, když se řekne Tomáš Rosický?
    Tomáš Rosický? To je fantastický kluk a srdcař, dokonale na něj seděla přezdívka Malý Mozart. Překvapilo mě, že skončil. Myslel jsem si, že ještě na jaře bude hrát. Trochu jsem doufal, že se aspoň jednou potkáme na hřišti, protože v reprezentaci jsme se na place pokaždé míjeli. I tak považuju za velkou čest být s Tomášem v jednom týmu, s nikým lepším jsem nehrál. Na tréninku i z lavice jsem vždycky viděl, že je fotbalově mnohem dál než my ostatní. S míčem dokázal neuvěřitelné věci. V kariéře se mu mockrát vrátilo, že dal sportu úplně všechno, naprosto zaslouženě měl krásný fotbalový život. Jen škoda těch věčných zranění, mohl se podívat na absolutní vrchol.

    2. Kam patří v historii českého fotbalu?
    Není nad čím váhat: v dějinách českého i československého fotbalu patří úplně nahoru, mezi největší legendy. V pohodě ho můžete zařadit po bok pánů Masopusta, Nedvěda, Panenky a dalších, kteří na hřišti psali dějiny. Dobře si vzpomínám na poslední EURO, když Tomáš přiznal, že šel přes hranu. Věděl, že to může odnést dalším zraněním, přesto se ze sebe snažil vyždímat nejvíc a obětoval se pro tým. Tohle se vidí málokdy, dělalo to z Rosy velkého hráče. Jsem rád, že z fotbalu neodchází, pořád má hodně co nabídnout. Umí jazyky, má kontakty a ví, jak funguje velký fotbal. Má všechny předpoklady pro to, aby byl v nové roli úspěšný stejně jako hráč.

    3. Čeho mohl dosáhnout, kdyby ho netrápila zranění?
    Těžko říct, čeho mohl dosáhnout. Ale něco vám řeknu: měl jsem možnost hrát proti Realu Madrid, PSG nebo Manchesteru United – a mám pocit, že se tam Tomáš mohl prosadit. Tím, jak hrál, jak vnímal fotbal. Mrzí mě, že mu víc nedrželo zdraví, přesto měl úžasnou kariéru: zářil ve Spartě, v Dortmundu i v Arsenalu. Jeho návraty po zranění mě fascinovaly: ukazoval tím, jak moc má fotbal rád. Vykurýroval se, vrátil se a zase patřil k nejlepším. Líbilo se mi, jak vždycky bojoval a nic nevzdal, to moc lidí nedokázalo. V tom může být vzorem pro další generace.

  • MARTIN FRÝDEK

    legenda Sparty a vicemistr Evropy 1996

    Martin Frýdek starší na pohřbu Pavla SrníčkaFoto Profimedia.cz

    1. Co se vám vybaví, když se řekne Tomáš Rosický?
    Vybaví se mi výborný fotbalista s výbornou kariérou. Technický typ, který na hřišti umí leccos vymyslet a připravit. Takových v české lize moc není: pamatuju Honzu Bergera, pak třeba Horvátha, Ulicha a teď Tomáše. Jako trenér bych se ho snažil přemluvit, aby ještě pokračoval, ale jako bývalý fotbalista ho chápu: věk se nedá zastavit. Je mu sedmatřicet a asi už toho má dost.

    2. Kam patří v historii českého fotbalu?
    Úplně nejvýš. Mezi Pavla Nedvěda, Jirku Němce a další borce, kteří bývali duší reprezentace. Tomáš byl kapitánem nároďáku, odehrál v něm přes sto zápasů a hra na něm pokaždé stála, tím byl výjimečný. I přes fůru zdravotních komplikací se nikdy nevzdal, tohle na něm taky obdivuju.

    3. Čeho mohl dosáhnout, kdyby ho netrápila zranění?
    To jsou jen kdyby… I přes častá zranění toho dokázal strašně moc: se Spartou, Dortmundem, Arsenalem i reprezentací. Byť ho zdravotní trable brzdily, stejně měl úspěšnou kariéru, na kterou dosáhne málokdo. Hrát deset let za Arsenal? Fantazie! Jsem rád, že chce u fotbalu zůstat a bude dál předávat svoje bohaté zkušenosti. Záleží jen na něm, na kterou roli se bude cítit nejvíc.

    Když milujete fotbal, milujete Rosického. Kariéra české legendy v obrazech
    Video se připravuje ...

  • IVAN HAŠEK

    bývalý trenér Sparty a české reprezentace

    Ivan Hašek se s Tomášem Rosickým několikrát potkalFoto Profimedia.cz

    1. Co se vám vybaví, když se řekne Tomáš Rosický?
    Malý klučina, který toho uměl strašně moc. Je to jednoznačně jeden z nejlepších hráčů, které jsem kdy trénoval. Rozdával radost nejenom všem lidem, ale třeba i mně během tréninku. Bylo neuvěřitelné Tomáše pozorovat, neuvěřitelné vnímat jeho geniální myšlení. Vždycky byl v pohodě, v klidu, pozitivní. To jsem si na něm také vždy cenil. Prostě top klasa.

    2. Kam patří v historii českého fotbalu? 
    Je to jeden z nejlepších hráčů, který se u nás narodil. Alespoň za moji hráčskou a trenérskou kariéru. Podobně založeným hráčem byl Honza Berger a po něm Tomáš Rosický. To jsou přesně typy fotbalistů, kteří mají neopakovatelné fl uidum a jsou něčím výjimeční. Budu se opakovat, ale Tomáš byl světová top klasa.

    3. Čeho mohl dosáhnout, kdyby ho netrápila zranění?
    Tohle už bohužel nikdo nezjistí. Všichni víme, že Tomáše víceméně po celou kariéru brzdilo zdraví. Nerad se bavím o „kdyby“, proto to řeknu jinak: měl jsem možnost vidět zblízka hodně světových hráčů a Tomáš do této skupiny výjimečných fotbalistů rozhodně patřil.

  • ZDENĚK ŠČASNÝ

    bývalý trenér Sparty, potenciální sportovní ředitel klubu

    Fotbalová Sparta se zahrnula do tajností. Bude hrát Rosický derby? Ustojí Ščasný svoji těžkou situaci?Foto Blesk - Mária Rušinová

    1. Co se vám vybaví, když se řekne Tomáš Rosický? 
    Vybaví se mi, když jsem ho postavil na soustředění v Rakousku proti bundesligovému soupeři. Tomáš naprosto exceloval, byl jednoznačně nejlepším hráčem na hřišti. Měl obrovskou chuť do hry. Byl to mimořádný fotbalista, který se rozhodně nerodí jednou za rok. Byl to výjimečný hráč.

    2. Kam patří v historii českého fotbalu? 
    Dovolím si ho dát na úroveň absolutní špičky spolu s Pavlem Nedvědem, tam patří oba dva. Jak hráčskou kvalitou, to je samozřejmé, ale taky lidsky. Samozřejmě bychom našli i další hráče, kteří toho pro český fotbal udělali hrozně moc. Tomáš ale jednoznačně patří na úplný vrchol.

    3. Čeho mohl dosáhnout, kdyby ho netrápila zranění? 
    Když něco máte, je to zase vyvážené tím, že vám jinde trochu chybí. To je i případ Tomáše. On si vybral mimořádný talent, něco, s čím se málokdo narodí. Bohužel to bylo vyvážené těmi zraněními. Je logické, že kdyby zúročil své zkušenosti a potenciál, který měl, určitě by byl ještě lepší. Ale to je kdyby.

    Jak vypadal poslední zápas Tomáše Rosického? Jasná výhra, kapitánská páska
    Video se připravuje ...

  • JOZEF CHOVANEC

    bývalý hráč i trenér Sparty a české reprezentace

    Tomáš Rosický s Jozefem Chovancem na McDonalds Cupu v roce 2007Foto Profimedia.cz

    1. Co se vám vybaví, když se řekne Tomáš Rosický? 
    Úžasný talent, vysoká herní kvalita, výborný charakter, silná vůle, skromnost, pokora. Jsem rád, že jsem takového hráče mohl potkat. Málokterému trenérovi se podaří fotbalistu jeho kvalit trénovat a rozvíjet ho.

    2. Kam patří v historii českého fotbalu?
    Hodně vysoko. Už když jsme ho měli ve Spartě v jeho útlém věku, tak byl výjimečný. Takový hráč, po kterém se dneska volá. Který je žádaný. Zkrátka bylo vidět, že se v české lize moc dlouho neudrží. Že jeho cesta půjde strmě vzhůru. Věřil jsem, že toho hodně dokáže. A myslím, že nakonec může být se svou kariérou spokojený.

    3. Čeho mohl dosáhnout, kdyby ho netrápila zranění?  
    Mohl toho dokázat ještě víc. Všechno tomu nasvědčovalo, jenže zranění ho neustále zastavovala. Doufal jsem, že Arsenal nebude jeho poslední štací a posune se výš. Bohužel, někdy je sportovní život takový. Ale i tak hrál v prestižních soutěžích a v kvalitních týmech.

  • LUKÁŠ ZELENKA

    bývalý spoluhráč a záložník Sparty

    Lukáš Zelenka se s Tomášem Rosickým potkal v reprezentaci, oba hráli za SpartuFoto Profimedia.cz

    1. Co se vám vybaví, když se řekne Tomáš Rosický?
    Začínali jsme spolu hrát fotbal, když jsme byli malí, a přirovnávali nás často k sobě. Ale vybaví se mi hlavně jeho velký skok v Lize mistrů, přestup za obrovské peníze do Dortmundu a stropem byl Arsenal. Je až s podivem, jak dlouho se tam udržel.

    2. Kam patří v historii českého fotbalu?
    Patří mezi špičky, nejlepší hráče v historii českého fotbalu. Měl velké úspěchy, třeba na EURO 2004 pod trenérem Karlem Brücknerem. A dlouho hrál v zahraničních top klubech, což se málokomu z nás podaří.

    3. Čeho mohl dosáhnout, kdyby ho netrápila zranění? 
    To je kdyby… Na tohle se ve fotbale nehraje. Každý hráč má něco. Možná by hrál, plácnu, za Barcelonu nebo Real Madrid. Ale i Arsenal je jeden z nejšpičkovějších týmů na celém světě. Akorát měli smůlu s koučem Wengerem, že dlouho nic velkého nevyhráli.

    Zelenka: Věci jako Rosický tu neumí nikdo. Lidi si o nich budou vyprávět
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud