23. ledna 2018 • 19:19

UEFA chce omezit odměny agentů za přestupy. Hrozí ekonomické zneužívání, tuší Čeferin

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Evropská fotbalová unie UEFA chce v budoucnu omezit výši odměn agentů za přestupy. Podle strategické komise totiž kvalita hráčských zástupců upadá a jsou nepřiměřeně odměňováni. UEFA to oznámila jen pár dní poté, co zveřejnila, že agenti si v letech 2014 až 2017 přišli na 2,9 miliardy eur.



V průměru jde o téměř 13 procent z přestupních částek 2000 transferů, které UEFA prověřovala. Podle předsedy UEFA Aleksandera Čeferina v některých případech dokonce agenti požadovali 50 procent a vyhrožovali, že jinak se přestup neuskuteční.

Vedení evropského fotbalu chce omezit pravomoci hráčských zástupců i proto, že jejich počet každým rokem roste a zastupují stále mladší fotbalisty. "Hrozí ekonomické zneužívání mladých hráčů, podvody, korupce a praní špinavých peněz," uvedla UEFA v tiskové zprávě po jednání se zástupci klubů, lig a hráčských odborů.

Omezit pravomoci agentů a zpřísnit jejich tresty za porušení pravidel se už před dvěma roky pokusila světové federace FIFA, ale bez výrazného úspěchu. UEFA proto chce na změnách spolupracovat se zákonodárci Evropské unie.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud