2. května 2018 • 09:20

Klokani se loučí s Ivančíkem (†72). Mužem, který poprvé kopnul vršovický dloubák

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalový národ dá dnes Sbohem muži, který obohatil sportovní historii. Bývalý útočník Bohemians Štefan Ivančík, jenž zemřel ve věku nedožitých 73 let, jako první v soutěžním zápase úspěšně vyzkoušel tzv. vršovický dloubák, který po celém světě proslavil Antonín Panenka ve finálovém rozstřelu na ME v Bělehradě.



Štefan Ivančík začínal s fotbalem ve slovenském Partizánském, ale byl především miláčkem fanoušků Bohemians na přelomu šedesátých a sedmdesátých let. Bylo to hbité pravé křídlo, které střílelo góly z rychlých protiútoků a těžilo z nadýchaných přihrávek Kneborta či Panenky. Muž, jemuž ve Vršovicích, neřekli jinak než Pišta, byl tím, který vůbec poprvé v ligovém zápase vyzkoušel dloubák, vršovický vynález.

„Zkoušeli jsme na tréninku nějaké nezvyklé varianty penalt, až jsme přišli na jednu, která se nám zdála nejlepší. Říkali jsme tomu Vršovák,“ vzpomínal Ivančík pro klubový magazín.

2. listopadu 1975 nastoupili Bohemians v Ďolíčku proti Lokomotivě Košice a v 66. minutě se Ivančík za stavu 3:0 postavil k penaltě za faul na Jana Jarkovského.

„(Trenér) Musil na mě volal z lavičky, ať jdu a kopnu Vršováka,“ líčil Ivančík. „Brankář Košic Flešár překonání dloubákem neunesl a bral to jako zesměšnění Slováka Slovákem před pražským publikem. Dost sprostě mi potom nadával.“

V tu dobu už fintu trénoval Antonín Panenka, poprvé v zápase ji ale použil až měsíc poté v zápase s Duklou, kdy jí nachytal reprezentačního gólmana Iva Viktora, s kterým během srazů národního týmu sdílel jeden pokoj.

„Věděl to, protože už v nároďáku jsem to s nimi takhle trénoval. Já jsem věděl, že je konzervativní, věděl jsem, že nezůstane stát,“ vzpomíná Panenka. „Potom jsme o tom nemluvili. My jsme byli dobří kamarádi, při soustředění národního mužstva jsme spolu i obývali pokoj. Normálně jsme si povídali, žádná zášť, zesměšnění tam nebyly.“

Panenka pak vršovický dloubák, neboli Vršovák, proslavil ve finále mistrovství Evropy 1976 v Bělehradě, kde jím vstřelil rozhodující penaltu německému gólmanovi Seppovi Maierovi.

„Pak to kopnul Tonda Panenka v Bělehradě a vršovický dloubák znal najednou celý svět. První jsem ho ale kopnul já,“ zdůrazňoval Ivančík, který byl do konce života na svůj zápis do historie patřičně hrdý.

Štefan Ivančík odehrál v první lize 172 zápasů a vstřelil 30 gólů. Po kariéře pracoval jako správce sportovního areálu TJ Bohemians v Praze na Hagiboru. Zemřel 26. dubna, poslední rozloučení s ním se koná dnes od 13.20 v malé obřadní síni strašnického krematoria.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud