25. června 2018 • 14:30

Ujfaluši předává zkušenosti dětem. Láká na testy a tréninky se Španěly

Autor: fot
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve fotbale to dotáhl dál, než si jako malý kluk vysnil. Tomáš Ujfaluši prošel slavné kluby v pěti zemích, s Atlétikem Madrid vyhrál Evropskou ligu. Teď se bývalý reprezentační obránce stará o další generace: je sportovním garantem programu ProFútbolAnalytics, který testuje fyzické schopnosti a technické dovednosti čili celkovou trénovanost malých fotbalistů a fotbalistek. Kromě toho jim dává možnost srovnání s vrstevníky. 



Trend sílí. Čím dál víc klubů v Česku i zahraničí si nechává otestovat svoje talenty, aby o nich měly ještě víc informací. Program ProFútbolAnalytics nabízí analýzu, srovnání a tím i základ pro zlepšování fyzických schopností a technických dovedností u hráčů od šesti do sedmnácti let. Své talenty si už nechalo zanalyzovat víc než pětatřicet českých klubů a jen v Česku na akcích i pro veřejnost prošlo testy několik tisíc hráčů z víc než stovky tuzemských klubů, čímž navázali na kluby a akademie ve Španělsku i jinde ve světě.

Program je kombinací šesti testů fyzických schopností klíčových pro fotbal (rychlost, výbušnost, aerobní kapacita, silová vytrvalost, koordinace, hbitost) a čtyř testů nejdůležitějších fotbalových dovedností (vedení a ovládání míče v běhu, kontrola míče, přesnost přihrávek, přesnost střelby).

Díky unikátní rozsáhlé databázi dokáže program odhalit silné a slabé stránky hráčů, navíc je umí srovnat s jejich vrstevníky a nastavit správný trénink. „Nikoliv plošně, nýbrž individuálně podle každého hráče. Klubům navíc dává celkový přehled o jednotlivých kategoriích, takže trenéři mohou po testech a objektivní identifikaci s mládeží lépe pracovat. Mnohdy je trénink realizován pouze po subjektivním pocitu a zkušenostech trenéra. Tohle už ve světě nestačí,“ zmiňuje Tomáš Ujfaluši , jenž zodpovídá za návrhy testů a školení trenérů.

„Možnost srovnání je dobrá přidaná hodnota. Konkurence a konfrontace je zdravá. Kdo se jí bojí, nemá šanci uspět v žádném sportu. Můžete hráči třeba říct: Jsi na padesáti procentech rychlosti všech hráčů naší databáze Big Data,“ popisuje Ujfaluši.

Jeden kompletní test stojí 950 korun a může být i anonymní. „To kdyby měl klub obavu, že mu jeho klenot po zjištění výsledků prodáme,“ usmívá se Ujfaluši. Stoprocentní objektivita je zajištěná díky systému fotobuněk a proškoleným trenérům.

Ujfaluši s kolegy pravidelně vyráží i do Španělska. Od 25. června jeho španělský tým testuje na kempu v Elche v kooperaci s akademií bratrů Ňíguezů, z nichž nejslavnější Saúl je hvězdou Atlétika Madrid a teď je se španělskou reprezentací na mistrovství světa v Rusku.

Po zastávkách v klubu Atletic Salensia Alcoi poblíž Valencie a v Šumperku (29. června) následuje velký španělský kemp, který se uskuteční od 9. do 14. července v Roudnici nad Labem a bude hostit mladé naděje z Česka i Slovenska. I tahle akce se dělá ve spolupráci s akademií bratrů Ňíguezů.

„Děti budou mít možnost vyzkoušet si tréninky se španělskými kouči, futsalové tréninky s reprezentačním koučem Tomášem Neumannem či brankářský trénink s mým bývalým reprezentačním spoluhráčem Jaromírem Blažkem ,“ láká Ujfaluši. Registrovat se můžete na webu www.profutbolanalytics.cz.

Jedinečná šance! Porovnejte své děti s dětmi z Evropy, nabádá rodiče Martin Mulač
Video se připravuje ...

Přijeď i ty! Tomáš Ujfaluši zve na kemp Academie Saúla Nigueze
Video se připravuje ...

Ujfaluši o Zidanovi: Jeho nástupce v Realu? Wenger to nebude
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud