29. ledna 2019 • 16:20

TOP 50 mocných českého fotbalu: Chovanec, šíbr z šedé zóny i Grygera

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
  • Mezi padesát nejmocnějších mužů českého fotbalu patří i Jozef Chovanec a Zdeněk GrygeraMezi padesát nejmocnějších mužů českého fotbalu patří i Jozef Chovanec a Zdeněk GrygeraFOTO: koláž iSport.cz

    POŘADÍ NA 31. - 40. MÍSTĚ | Deník Sport v tradičním seriálu opět hledá 50 nejmocnějších lidí českého fotbalu (1. díl ZDE). Do čtvrté desítky v letošním ročníku patří třeba předseda komise rozhodčích Jozef Chovanec, hráčský agent Pavel Zíka či bývalí skvělí reprezentanti, kteří úspěšně přešli do funkcionářských pozic. Jaké je kompletní pořadí na 31. - 40. místě? 

  • 40. Marek Jankulovski (sportovní ředitel Baníku)

    V ŽEBŘÍČKU NOVÝV červnu nahradil Dušana Vrťa, a i když se v nové roli teprve rozkoukává, je pravou rukou majitele Václava Brabce. Letní posily se povedly, Baník vystřelil na 3. místo. V zimě však vyhlédnutí hráči pravidelně končí na jiných adresách. „Nemusíme za každou cenu někoho přivést,“ reaguje Jankulovski.

    Marek Jankulovski, sportovní ředitel BaníkuFoto Michal Kvasnica (Sport)

  • 39. Josef Dufek (majitel FK Mladá Boleslav)

    +5 MÍSTEkonomicky dobře zajištěný klub se opakovaně snaží o restart. Výsledky neodpovídají možnostem, Boleslav trápí značná fluktuace hráčů. Nejlepší ligový střelec Nikolaj Komličenko byl ale jackpot a boss Josef Dufek šel v zimě opět jako pitbul po zajímavých posilách.

    Mladoboleslavský majitel Josef DufekFoto Michal Beránek / Sport

  • 38. Richard Baček (předseda disciplinární komise)

    -4 MÍSTAPostupuje uvážlivě, požívá respektu. V ostře sledovaném případu spolu s ostatními soudci neváhal potrestat za hrubý faul ostravskou ikonu Milana Baroše. Jinak řeší hlavně přečiny fanoušků a mediálně vděčné případy prostořekých hráčů typu Davida Limberského. 

    Předseda disciplinární komise Richard BačekFoto Pavel Mazáč (Sport)

  • 37. Miroslav Jansta (předseda České unie sportu)

    -9 MÍST | Kvůli dotační kauze se rozbilo jeho spojenectví s Miroslavem Peltou. Sám je kvůli hojně medializovanému případu popotahován, ale podíl na něm odmítá a tvrdě útočí na bývalou ministryni školství Kateřinu Valachovou. Stále hraje důležitou úlohu ve vztazích stát - sport, potažmo fotbal.

    Legendární český fotbalista Pavel Nedvěd a Miroslav Jansta, předseda České unie sportuFoto Jaroslav Legner / Sport

  • 36. Ludvík Karl (majitel Slovanu Liberec)

    -1 MÍSTONesmlouvavý boss zpod Ještědu opět potvrdil, že si umí vybrat podřízené, pak je výhodně zpeněžit a stavět nové základy. I pro jeho nefotbalový byznys se hodí, že do Slavie poslal sportovního ředitele, realizační tým i klíčové hráče. Navzdory vybrakování u Nisy čeří ligové vody.

    Majitel libereckého Slovanu Ludvík Karl na archivním snímku s pohárem pro mistra ligyFoto Michal Beránek (Sport)

  • 35. Jozef Chovanec (předseda komise rozhodčích)

    V ŽEBŘÍČKU NOVÝZaštítil převrat, kdy se komise vrátila do područí Romana Berbra. Nedokáže přesvědčivě vysvětlit personální opatření, sbor fakticky vede místopředseda Martin Wilczek. Odvolán byl garant VAR Roman Hrubeš, sami z různých důvodů skončili známí sudí Radek Příhoda a Jan Jílek.

    Předseda Komise rozhodčích FAČR Jozef ChovanecFoto Michal Beránek (Sport)

  • 34. Zdeněk Grygera (sportovní ředitel Zlína)

    -2 MÍSTAVedle Jana Nezmara se z bývalých hráčů mladší generace nejrychleji etabloval natuzemské funkcionářské scéně, je napojen na Pavla Nedvěda. Možná i on měl svého času ve Zlíně velké oči, teď je jeho úkolem stabilizovat obsazení trenérské pozice, kterou obsadil Romanem Pivarníkem.

    Sportovní manažer Zlína Zdeněk Grygera přichází na setkání šéfů českých klubůFoto Michal Beránek / Sport

  • 33. Roman Rogoz (sportovní ředitel Vyšehradu)

    V ŽEBŘÍČKU NOVÝ | Proslulý šíbr ze šedé fotbalové zóny, který je napojen přímo na Romana Berbra, jemuž říká „Taťka“. Pohybuje se dlouhodobě mezi sudími, je blízkým přítelem a rádcem šéfa komise rozhodčích Jozefa Chovance, který ho navštěvuje na zápasech třetiligového Vyšehradu. 

    Roman Rogoz na zápase svého Vyšehradu s ŽivanicemiFoto Michal Beránek / Sport

  • 32. Pavel Zíka (hráčský agent)

    +10 MÍSTNa fotky po úspěšných jednáních o přestupech se skoro nevejdou, rodinný podnik jede naplno. Pavel Zíka, hlava agentury Global Sports, nechává vyniknout syny Davida a Filipa. Činí se hlavně ve Spartě a Plzni, mezi jejich trumfy patří Hrošovský, Tetteh či Trávník. Pronikli i na americký trh. 

    Agentura Pavla Zíky zastupuje například Patrika HrošovskéhoFoto Jaroslav Legner (Sport)

  • 31. Zdeněk Zlámal (1. místopředseda FAČR)

    +8 MÍSTPan Neviditelný, válcuje ho druhý místopředseda Roman Berbr. Tlačí se na něho člen Výkonného výboru FAČR Karel Kula, ale stále zůstává hlavou moravského fotbalu. Ten souhlasil pod nátlakem UEFA s úpravou stanov při volbě předsedy, přesto jsou „moravské“ hlasy nadále potřeba.

    Zdeněk Zlámal, jenž byl nejprve odpůrcem změny, nakonec zdárné jednání na jubilejní 20. Valné hromadě FAČR kvitovalFoto Barbora Reichová (Sport)

    JAK VZNIKALO POŘADÍ
    O pořadí mezi mocnými českého fotbalu rozhoduje několik faktorů, jimiž se Deník Sport řídil. Kterých?
    FUNKCE. Kdo ji má, rozhoduje. O lidech, o penězích, o změnách. Proto do žebříčku patří nejvyšší funkcionáři asociací, jejich komisí, šéfové klubů, trenéři.
    PENÍZE. Kdo má tlustší peněženku, má větší možnosti. Platí to hlavně pro klubové majitele.
    ZKUŠENOST A KONTAKTY. Kdo ví, kam se obrátit, koho požádat, kde zatlačit, ten víc dosáhne.
    VLIV NA VEŘEJNOST. Kdo si získá lidi, má výhodu. Třeba obratnosti v médiích. I ta sama o sobě mohou mít velkou moc.
    FOTBALOVÉ UMĚNÍ. Kdo se na hřišti stane legendou, může ovlivňovat fanoušky, snáz přesedlá do důležité židle.
Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Články odjinud


Články odjinud