18. června 2019 • 11:03

Platini skončil na policii! Bývalého předsedu UEFA zadrželi kvůli výslechu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bývalý předseda UEFA a někdejší francouzský fotbalový reprezentant Michel Platini byl zadržen kvůli výslechu v souvislosti s pokračujícím vyšetřováním korupce při volbě Kataru pořadatelem mistrovství světa 2022. Podle informací francouzského investigativního webu Mediapart a listu Le Monde byl předveden na oddělení protikorupční policie v Nanterre.



Podle investigativního webu Mediapart a listu Le Monde se Ústřední úřad pro boj proti korupci a finančním a daňovým deliktům (OCLCIFF) zajímá především o oběd, který devět dní před volbou uspořádal tehdejší francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Na něm byli hosty mimo jiné i Platini a tehdejší katarský premiér.

Trojnásobný držitel Zlatého míče přiznal, že pro katarskou kandidaturu hlasoval. Rozhodně ale odmítl, že by jí dával přednost na Sarkozyho žádost. Na schůzce se mělo podle médií jednat o převzetí prvoligového klubu Paris Saint-Germain katarskými investory.

Spolu s Platinim byl zadržen k výslechu i bývalý generální tajemník Elysejského paláce Claude Guéant a tehdejší poradkyně pro sport Sophie Dionová. Zatímco Guéant byl opět propuštěn, Dionová a Platini zůstali úřadu k dispozici. Podle zákona mohou být bez obvinění zadržováni 48 hodin.

V roce 2014 Platini připustil, že se krátce před volbami sešel s dnes už distancovaným katarským fotbalovým funkcionářem Muhammadem bin Hammámem. Ten podle některých médií uplatil různé funkcionáře FIFA celkovou částkou pět milionů dolarů, aby hlasovali při volbě v roce 2010 pro Katar.

Třiašedesátiletý Platini stál v čele UEFA od roku 2007 a zároveň byl i místopředsedou FIFA. V roce 2015 ale ve funkci skončil poté, co dostal od etické komise FIFA osmiletý zákaz působení ve fotbale za sporné přijetí peněz od tehdejšího předsedy FIFA Seppa Blattera za údajnou poradenskou činnost. Při sérii odvolání dosáhl Francouz pouze snížení trestu na čtyři roky.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud