Štěpán Filípek
Premium
19. října 2020 • 05:00

Kdo je Roman Rogoz? Suverén, Berbrův „synek“ a muž přes sudí

Vstoupit do diskuse
6
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je typickým produktem českého fotbalu. Zástupcem šedé zóny, v níž je dovoleno prakticky vše, včetně nekalých praktik posvěcených shora. A také vedle fotbalového kmotra Romana Berbra podle všeho největší rybou v pátek rozjetého policejního vyšetřování korupce v nižších soutěžích. Roman Rogoz, sportovní ředitel druholigového Vyšehradu. Právě Berbr je zdrojem jeho moci, tahle provázanost je známá. A z ní pramenil i pocit nedotknutelnosti, dávaný okatě najevo…



Na Vyšehradě se točil seriál, teď je na řadě film. Jenže tohle není komedie s „Lavim“, ale drama, jehož hrdina taky občas budí žoviálním vystupováním a slovníkem úsměv, ale u mnohých i strach. Jednapadesátiletý Roman Rogoz patří mezi nejprovařenější šíbry.

Kde se tenhle podsaditý chlapík vzal? Rodák z Vimperka se prodíral džunglí nižších soutěží, dokonale poznal její zákony. První zkušenosti sbíral v divizních Prachaticích, kde zjistil, že ho bafuňařina baví a naplňuje. „Jsem samouk. S kamarády jsem to dělal po svém, na koleně,“ tvrdí o sobě. Záhy však začal spřádat velké plány: chtěl postoupit do druhé ligy. Peníze sháněl od města i sponzorů, prý dával i vlastní, zkoušel získat známé z ligových týmů. „Měl jsem takovou větičku, přání bylo otcem myšlenky: Já to investuju do kariéry. Jako jste toho dosáhli vy, i já chci do nejvyšší soutěže. Byla to taková touha.“

Prachaticím se dařilo, a to i díky spolupráci s Českými Budějovicemi. Podle Rogoze za vzestupem nic jiného nebylo. „V té době jsme byli naivní. Nikoho jsme neznali, ani z funkcionářů na republikové úrovni,“ ujišťoval. To se však mělo změnit. Jednu známost si udělal. Klíčovou. Romana Berbra , jenž měl pod palcem rozhodčí a nižší soutěže. „Znám ho hrozně dlouho. Pro mě je to jeden ze zásadních lidí. Když jsem dřív cokoli potřeboval, obracel jsem se na něho s otázkami. Byl mi průvodcem, pomáhal mi,“ vyznal se Rogoz.

Roman Rogoz na zápase svého Vyšehradu s Živanicemi
Roman Rogoz na zápase svého Vyšehradu s Živanicemi

Prachatice se skutečně v sezoně 2002/03 do druhé ligy dostaly, ale on krátce před tím odešel a přešel k těžké váze, Jaroslavu Starkovi do Příbrami. „Učil jsem se od něho. Tam jsem vlastně začal, rozkoukával se,“ líčil. „Roman je hrozně pracovitej kluk,“ říká Starka. Jenže nějakou dobu o něm nechtěl ani slyšet. V roce 2008 totiž „Rogy“ zmizel a začal dělat sportovního ředitele Českých Budějovic. Podle jedné verze za tím byly finanční nesrovnalosti, podle jiné bossovi přerůstal přes hlavu. „Práce, jakou dělám, se nedá vynutit. Musíte ji dělat srdcem,“ vysvětloval stěhování Rogoz.

O tyhle šíbry je zájem. I když z nich pak uděláte „sportovně technického konzultanta“ bez zaměstnaneckého poměru. Jako v Budějovicích, kde ho před pochybnostmi o jeho čistém štítu hájil šéf a jiný Starkův starý známý Jiří Kotrba: „Jsou to pomluvy, chtějí ho očernit.“ Nikoho ovšem nezarazilo, že když se v roce 2012 Daniel Křetínský vytasil se svou proslulou kabelou, z níž měli vyskočit fotbaloví korupčníci, čile se propíralo i jméno Rogoz. Krátce předtím mimochodem byla na jihu ukázkově „zaříznuta“ Olomouc. Vyšetřován ani obviněn ovšem Rogoz nebyl. „Když se něco objeví v novinách, každý se o tom baví. I my. Ale nic se nezměnilo,“ tvrdil.

Něco přece jen ano. Scénář pokračuje obvyklým bodem. S Rogozem byli v Budějovicích dlouho spokojeni. Uměl se postarat o hráče, pomohl třeba útočníkovi Zdeňku Ondráškovi, z jeho hlavy měl být nápad přivést Tomáše Řepku. „Mám nějaký styl práce, který bych nechtěl prozrazovat, ale hrozně jsem to chtěl. V takových chvílích jsem schopen obětovat cokoli,“ vyprávěl.

„Rogyho“ rozpustilosti

Jenže od nástupu na jihu Čech uplynulo pět let a Rogoz se vrací – do Příbrami. Jako by Starka chtěl současně oslabit rivala v boji o záchranu v první lize a posílit vlastní naděje. Rogoz sice připustil „pracovní spory“ v Budějovicích, ale hlavně mluvil o úmorném dvousetkilometrovém dojíždění. Na pikantním přesunu neviděl nic divného. „Udělám všechno pro to, aby můj klub získal, co chce. Bojuju do poslední chvíle. Druhá strana je pro mě soupeř,“ popsal své založení.

Budějovice to měly záhy poznat.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
6

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud