19. října 2020 • 16:40

Berbr kvůli kauze rezignoval na všechny funkce! Končí i Chovanec

Autor: iSport.cz, jon
Vstoupit do diskuse
43
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Třesk v českém fotbale! První místopředseda FAČR Roman Berbr rezignoval kvůli korupční kauze na všechny funkce. Potvrdil to předseda Martin Malík po pondělním mimořádném zasedání výkonného výboru. Vedení fotbalu zároveň reagovalo na situaci, kdy došlo k zatčení Berbra a dalších tří lidí - sportovního ředitele druholigového Vyšehradu Romana Rogoze, rozhodčího Tomáše Grimma a bývalého prvoligového hráče Michala Káníka. Rozpuštěna je i komise rozhodčích, kterou vedl Jozef Chovanec.



Výkonný výbor na pondělním mimořádném zasedání v Praze odvolal všechny členy komise rozhodčích v čele s předsedou Jozefem Chovancem, zůstává pouze Tomáš Bárta, který byl nominován za Ligovou fotbalovou asociaci.

Berbr je jednou z 20 obviněných osob v kauze údajného ovlivňování výsledků zápasů druhé a třetí ligy prostřednictvím rozhodčích. Kontroverzní funkcionář, který má coby bývalý rozhodčí velký vliv na sudí i na dění v celém českém fotbale, byl v neděli vzat do vazby. Do ní putovali také sportovní ředitel druholigového Vyšehradu Roman Rogoz, rozhodčí Tomáš Grimm a bývalý prvoligový hráč Michal Káník.

Do kauzy zapojena řada rozhodčích, z nichž někteří působili či působí na listině pro profesionální soutěže. V textu obvinění v aféře figuruje i jméno odvolaného šéfa sudích Jozefa Chovance, který měl po setkání s Rogozem změnit delegaci na květnové utkání Vyšehradu s Líšní.

Online reportáž z tiskové konference

17:03 Malík odpovídá na otázku deníku Sport, zda je rád, že Berbr končí v českém fotbalu: „Několikrát jsem deklaroval, že mě děsí, co by se dělo, že konec Romana Berbra ve fotbale přijde náhle a neočekávaně. Doufám, že se fotbal dokáže z té změny v pozitivním smyslu vzpamatovat.“ 

17:01 Malík se o Berbrově rezignaci dozvěděl až těsně před zahájením dnešní tiskové konference: „V okamžiku, kdy běžel výkonný výbor a naše schůzka s předsedy krajských fotbalových svazů, jsem neměl k dispozici dokumenty, které jsem dostal až těsně před zahájením tiskové konference.“ Berbrovu rezignaci doručil jeho právní zástupce na sekretariát FAČR.

17:00 Malík: „Nemám informace o tom, že by Dagmar Damková rezignovala na funkci ve výkonném výboru asociace.“ 

16:56 Malík: „Moje rezignace? Byla to jedna uz variant, kterou jsem se v posledních dnech zabýval. Bylo by zvláštní, kdyby tomu tak nebylo.“

16:55 Nově sestavená komise rozhodčích na profesionální listinu nezařadí rozhodčí, kteří jsou spojeni se současnou kauzou okolo Romana Berbra.

16:52 Malík odpovídá na dotaz, zda si myslí, že o Berbrových aktivitách věděla jeho manželka Dagmar Damková: „Nevěděla o celé řadě věcí. Je to otázka spíš na ni, na druhou stranu Dagmar Damková coby členka elitní komise rozhodčích na UEFA a FIFA tráví více než 70 procent roku v zahraničí v rámci plnění svých povinností.“

16:50 Výkonný výbor odvolal členy Komise rozhodčích Řídící komise pro Čechy a na svém příštím zasedání, či prostřednictvím per-rollam, jmenuje komisi novou. Jmenování učiní před opětovným zahájením soutěží. Současně Výkonný výbor FAČR předpokládá, že prvním úkolem těchto komisí bude předložení nových listin rozhodčích a delegátů, samozřejmě bez osob, proti nimž bylo zahájeno trestní stíhání. 

16:44 Malík vyjmenoval sedm konkrétních bodů, kterých by se měl nyní FAČR řídit. Mimo jiné jsou odvoláni všichni členové Komise rozhodčích FAČR (s výjimkou Tomáše Bárty za LFA) s tím, že bude sestavena nová, nejdřív prozatimní. Znamená to, že ve funkci jejího předsedy končí i Jozef Chovanec.

16:40 „Přijal jsem rezignaci na pozici prvního místopředsedy FAČR a předsedy Plzeňského krajského fotbalového svazu Romana Berbra,“ řekl Malík.

16:39 předseda FAČR Martin Malík: „Obracím se na vás z pozice předsedy FAČR, chyby se bohužel staly. Nesmíme před nimi uhýbat a strkat hlavy do písku. Je mi jedno, že historicky byly, ale není mi jedno, že jsou zde nyní, Je mi smuitno z toho, že chyb se jako hlava českého fotbalu dopouštím i já.„

Záznam tiskové konference FAČR

Co všechno oznámil předseda FAČR?

  1. Přijal jsem jako předseda VV FAČR rezignaci Romana Berbra na funkci místopředsedy FAČR, člena VV FAČR i na pozici předsedy plzeňského KFS.
  2. Výkonný výbor odvolal členy Komise rozhodčích Fotbalové asociace České republiky, s výjimkou Tomáše Bárty za LFA, s tím, že bude sestavena komise nová. Půjde o prozatímní komisi, která bude fungovat po omezenou dobu, tak, aby byl zajištěn chod ligových soutěží poté, co vláda České republiky ukončí aktuální koronavirová opatření.
  3. Výkonný výbor odvolal členy Komise rozhodčích Řídící komise pro Čechy a na svém příštím zasedání, či prostřednictvím per-rollam, jmenuje Komisi novou. Jmenování samozřejmě učiní před opětovným zahájením soutěží.
  4. Současně Výkonný výbor FAČR předpokládá, že prvním úkolem těchto komisí bude předložení nových listin rozhodčích a delegátů, samozřejmě bez osob, proti nimž bylo zahájeno trestní stíhání.
  5. Výkonný výbor odsouhlasil mimořádnou kontrolu financování Krajských fotbalových svazů se speciálním zaměřením na Plzeňský krajský fotbalový svaz. Výkonný výbor pověřil Předsedu Výkonného výboru, aby zajistil plošný dohled nad utkáními z pohledu match-fixingu, a to jak v oblasti profesionálních, tak i amatérských soutěží zejména prostřednictvím specializovaných subjektů typu Sportradar.
  6. Výkonný výbor dále pověřil Předsedu Výkonného výboru na jeho žádost, aby s představiteli příslušných státních institucí projednal a inicioval vznik specializovaného policejního útvaru, který by se zabýval právě problematikou ovlivňování zápasů nejenom ve fotbale. Fotbalová asociace je připravena po vzoru některých členských asociací UEFA, kde již takové útvary fungují, poskytnout Policii České republiky v této oblasti maximální míru součinnosti nejenom na republikové, ale prostřednictvím UEFA a FIFA také na evropské a celosvětové úrovni.
  7. Výkonný výbor pověřil Předsedu Výkonného výboru, aby osobně zajistil pokračování a další rozvoj úspěšného Projektu náboru nových rozhodčích s tím, že je třeba maximalizovat výsledky náboru, v němž se doposud přihlásilo 1275 zájemců o práci fotbalového rozhodčího, tak, aby tyto výsledky skutečně vedly ke kultivaci rozhodcovského stavu a celého fotbalového prostředí. 

 

iSport podcast: Proč byl zatčen Berbr? Jaký má vztah s Rogozem?
Video se připravuje ...

iSport podcast: Bude mít Berbr svého nástupce? Změní se český fotbal?
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
43

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud