20. října 2020 • 15:00

Takový konec u sudích si Chovanec neplánoval. O schůzce s Rogozem mlčí

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
14
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bývalý fotbalový reprezentant Jozef Chovanec se v dopise médiím vyjádřil ke svému odvolání z čela komise rozhodčích FAČR. Ranilo ho, že v kauze údajného ovlivňování výsledků zápasů druhé a třetí ligy figuruje i několik sudích z listiny pro profesionální soutěže, svou práci se „snažil vykonávat s tím nejlepším svědomím a rovným přístupem ke všem.“ K tomu, že jeho jméno figuruje v obvinění Romana Berbra a spol., kdy měl po schůzce s Romanem Rogozem změnit delegaci na zápas Vyšehradu, se ale Chovanec nevyjádřil.



Chovance stejně jako další čtyři z pěti členů komise rozhodčích v pondělí odvolal výkonný výbor v reakci na korupční kauzu a údajné ovlivňování utkání prostřednictvím sudích. Mezi 20 stíhanými je řada rozhodčích, kteří působili nebo působí v profesionálních soutěžích.

V textu obvinění je uveden i Chovanec, který měl po setkání se sportovním ředitelem Vyšehradu Romanem Rogozem změnit delegaci na květnové utkání Vyšehradu s Líšní. K tomu se bývalý obránce v dopise nevyjádřil. Nejvýše postaveným v aféře je Roman Berbr, který rezignoval na post místopředsedy FAČR.

„Rozhodnutí výkonného výboru plně respektuji, byť mě velmi mrzí, za jakých okolností k němu došlo. Svoji práci jsem se i s pomocí kolegů snažil vykonávat s tím nejlepším svědomím a rovným přístupem ke všem - jak samotným rozhodčím, tak domácím klubům, kterým bych i tímto rád vyjádřil upřímný dík za více než dva roky trvající spolupráci a vzájemný respekt při mnoha setkáních,“ uvedl Chovanec.

Reakce FAČR na korupční skandál: Berbr rezignoval, letí i Chovanec
Video se připravuje ...

„Všem rozhodčím jsem ve své funkci vždy vyjadřoval maximální podporu a s kolegy v komisi se snažil dělat vše pro to, aby měli optimální podmínky pro práci a svůj další růst. Ranilo mě, že několik jmen z listiny pro profesionální soutěže je nyní spojeno v souvislosti s policejním vyšetřováním,“ pokračoval šedesátiletý bývalý kouč Sparty či Příbrami.

Komisi rozhodčích vedl od konce června 2018. „Přestože jsem byl velmi dlouho součástí domácího fotbalového prostředí jako hráč, reprezentant, trenér či člen klubového sportovního vedení, prostředí komunity rozhodčích a vedení jejich elitního týmu na úrovni profesionálních soutěží pro mě znamenalo zcela novou výzvu,“ uvedl Chovanec.

Připomněl, že za dobu jeho působení v komisi se povedlo do většiny zápasů v lize dostat videorozhodčího (VAR). „Za celou moji etapu v komisi došlo za výrazného přispění Ligové fotbalové asociace a FAČR k významnému posunu projektu VAR do zápasů domácí profesionální scény a také k doškolení potřebného počtu rozhodčích tak, aby česká nejvyšší soutěž mohla v dostupné době v režimu VAR absolvovat všechny zápasy v rámci celého kola. V době, kdy jsem předsedal komisi, dostala v nejvyšší soutěži šanci řada mladých a talentovaných rozhodčích a někteří z nich byli posunuti až na mezinárodní listinu FIFA, kde mohou dělat další výkonnostní progres,“ uvedl Chovanec.

„Ve své funkci končím za úplně jiných okolností, než si kdokoliv z nás uměl představit. I tak bych chtěl touto formou poděkovat za spolupráci všem kolegům z komise, FAČR, LFA a znovu také všem domácím klubům. Považoval jsem za čest, že mohu komisi vést,“ dodal Chovanec.

Rozhovor s Chovancem z ledna: Fotbal je čistý, Berbr nezasahuje
Video patří k placenému obsahu iSportu
Odemknout video

Vstoupit do diskuse
14

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV



Články odjinud