27. listopadu 2020 • 17:49

Jak božský Maradona urazil papeže. Sundej ty zlatý stropy, kámo, řekl mu

Autor: lt
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nazývali ho Bohem a sám často vzpínal ruce k nebi. Diego Maradona žil v silně katolické Argentině a hrál v možná ještě pobožnější Itálii. Přesto byl jeho vztah k církvi jemně řečeno problematický. Servítky si nebral ani před hlavou katolického světa. Žádný jiný sportovec neurazil papeže Jana Pavla II. tak hrubě jako on. Posuďte sami.



K možná nejzvláštnější audienci v sídle hlavy katolické církve došlo pár let poté, co Maradona definitivně ukončil kariéru. Psal se říjen 2000, když papež Jan Pavel II. pozval slavného Diega na audienci.

Nebylo to poprvé, kdy si slavný Argentinec této pocty užíval. Jan Pavel II. byl známý jako velký fotbalový fanoušek, sám v rodném Polsku dokonce v mládí chytal v bráně. Na rozdíl od prvního setkání plného vzájemné úcty, se ale to druhé zvrtlo…

Podle zdrojů webu Daily Mail tehdy fotbalovou hvězdu rozlítilo to, jaký dárek si papež pro fotbalistu připravil. O co šlo? Místo růžence určeného pro zvlášť významné hosty, který Maradona od papeže dostal při první návštěvě v roce 1985, na něj totiž tentokrát čekal jen ten obyčejný.

To pak byl údajně důvod k ostrým vyjádřením na adresu papeže bezprostředně po návštěvě. „Když jsem byl ve Vatikánu, pozorně jsem si prohlédl všechny ty zlaté stropy, které tam mají. A pak jsem slyšel papeže, jak něco říká o tom, že církev je znepokojena tím, kolik dětí je na světě žije v bídě,“ spustila tehdy 40letá legenda.

„A tak si říkám – jestli ti to opravdu tak leží na srdci, prodej ty zlatý stropy, kámo. Nic z toho nemáš. A navíc si byl jenom brankář,“ neodpustil si nezdvořilé rýpnutí.

Podle španělského listu El País pak prý svůj pocit z návštěvy Jana Pavla II. ještě rozvedl. „Říkal jsem si, jak někdo může být takový čubčí syn se zlatou střechou nad hlavou a s plným břichem líbat ty nebohé děti. V té chvíli jsem přestal věřit v Boha,“ pravil Maradona a spustil tím další ze svých skandálů.

Tento příběh má ale na rozdíl od jiných ze života fotbalové hvězdy nakonec dobrý konec. Když se totiž stal v roce 2013 hlavou katolické církve Maradonův krajan Jorge Mario Bergoglio, neboli papež František , Maradona našel cestu zpět jak k církvi, tak i k Bohu.

„František mě přivedl zpátky mezi boží ovečky,“ pravil Maradona po audienci v roce 2014, na které papeži předal i argentinský dres s desítkou na zádech a nápisem Francisco.

Nyní už slavný Diego nejspíš ví, jak bylo celé jeho pozemské putování tam nahoře ohodnoceno…

Ronaldo, Messi i prezident Argentiny. Svět se loučí s hvězdným Maradonou
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud