Ondřej Škvor
5. ledna 2021 • 17:26

Soud vyhověl Berbrově a Rogozově žádosti o propuštění z vazby

Vstoupit do diskuse
27
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Soud v úterý dopoledne vyhověl žádosti Romana Berbra a Romana Rogoze o propuštění z vazby. Státní zastupitelství proti tomu podalo stížnost, které má odkladný účinek. Proto oba fotbaloví funkcionáři, jako poslední z původních devatenácti, stále zůstávají ve vazbě. Už však jenom deset dní – 16. ledna vyprší tříměsíční lhůta, po níž musí být oba propuštění.



Obhájci Romana Berbra i Romana Rogoze uspěli s žádostí o okamžité propuštění svých klientů. Soud uznal, že důvody pro koluzní vazbu pominuly. „Je to tak,“ potvrdil Sportu Oldřich Chudoba, právní zástupce exvyšehradského manažera.
Důvody pro koluzní vazbu podle paragrafu 67 písmene b) vyjadřují obavu „z působení na dosud nevyslechnuté svědky nebo spoluobviněné, maření vyšetřování“. To podle obhájců pominulo.

„Všichni důležité svědci byli podle našeho názoru vyslechnuti, proto jsme podali žádost,“ vysvětluje Chudoba.

Soud se s tímto názorem ztotožnil, ovšem státní zastupitelství nikoli. To podalo proti soudnímu verdiktu stížnost, jejíž odkladný účinek znamená, že oba pánové musí zůstat za mřížemi, dokud soud znovu neprojedná stížnost. To může trvat poměrně dlouho, v řádu delších dní.

Jenže Berbra ani Rogoze to až tolik nemusí mrzet. Podstatné pro ně je, že státní zastupitelství nepodalo žádost o prodloužení původní tříměsíční vazby, což je ze zákona nejdelší možná doba, po níž musí dojít k žádosti o další setrvání zadržených ve vazbě. A protože k zatčení došlo 16. října, budou oba nejpozději 16. ledna na svobodě.

„K žádosti o prodloužení opravdu nedošlo,“ potvrzuje Chudoba. Proč tedy státní zastupitelství podávalo stížnost proti soudnímu verdiktu o propuštění, když rozdíl činí jenom deset dní? „Podle něj ještě chtějí vyslechnout některé svědky,“ vysvětluje Chudoba.

I po sobotě 16. ledna samozřejmě zůstanou Berbr i Rogoz v roli obviněných. Berbra viní státní zastupitelství z trestných činů zpronevěry a podplácení, Rogoze z podplácení. Oběma však přitěžuje skutečnost, že své skutky měli spáchat coby členové organizované skupiny. V tu chvíli se sazba zvyšuje třetinu a trest se ukládá v jeho horní polovině.

Pokud nenastanou nové skutečnosti, Rogozovi hrozí nepodmíněný trest ve výši až 2 roky a 8 měsíců, Berbrovi až 6 let a 8 měsíců.

iSport podcast: Berbr už se do fotbalu nevrátí. Je jeho křídlo pryč?
Video se připravuje ...

Malík exkluzivně o korupční kauze: Berbr je vinen!
Video se připravuje ...

iSport podcast: Je “Fevoluce” naivní? Měla by chtít funkce a nezavrhovat rozhodčí
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
27

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud