Štěpán Filípek
19. května 2021 • 10:51

Slavia žádá FAČR kvůli Poborskému: Vysvětlete to! Pauly se brání

Vstoupit do diskuse
69
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
SESTŘIH: Florida - Boston 1:5. Zacha dvěma asistencemi přispěl ke kanonádě, Pastrňák nahrával jednou
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jeden ze dvou největších českých klubů kritizuje okolnosti, za jakých má v pondělí dojít na půdě fotbalové asociace ke schůzce s jedním z kandidátů na předsedu Karlem Poborským. Na tu zval kluby z nižších soutěží i klíčové funkcionáře FAČR a klubové bosse z oficiální adresy sekretář příslušné Řídící komise pro Čechy Jan Hořejší. „Jsme hluboce zklamáni z podobného jednání,“ uvedla v prohlášení Slavia, jež podpořila nominaci Poborského protikandidáta Petra Fouska. Na případ reagoval na druhé straně generální sekretář FAČR Jan Pauly, podle něhož mohou o stejné setkání požádat i Fousek a Vladimír Šmicer, jenž se o nejvyšší pozici také uchází. Prý to ale zatím neudělali.



Na setkání s kluby byli Hořejším pozváni i předseda FAČR Martin Malík, jenž se na červnové valné hromadě uchází o pozici místopředsedy za Čechy, i právě Pauly. Vedle nich má být přítomen Martin drobný, nový šéf Plzeňského krajského fotbalového svazu a místopředseda dosavadní komise, který ji chce nově vést. Stejně jako Hořejší je vnímán coby blízký spolupracovník Romana Berbra obviněného z korupce. Účast podle Hořejšího potvrdili i další kandidát na místopředsedu majitel plzeňské Viktorie Adolf Šádek a jablonecký boss Miroslav Pelta .

Už v úterý večer způsob svolání schůzky kritizovala iniciativa Fevoluce, jež stojí za Šmicerovou kandidaturou, i Fousek. Ve středu ráno se přidal i ligový mistr. „Slavia považuje za klíčovou otázku Valné hromady FAČR obnovení důvěryhodnosti českého fotbalu. Demokratičnost a férovost voleb jsou společně s volbou respektovaných kandidátů a obnovením transparentnosti rozhodovacích procesů základními pilíři, které veřejnost, partneři a sponzoři od fotbalu právem očekávají,“ uvedla Slavia. „Volební kampaň organizovaná aparátem FAČR na jeho půdě pro kandidáty výhradně jednoho týmu, kandidáta na předsedu Karla Poborského a místopředsedu Martina Malíka a za účasti generálního sekretáře FAČR Jana Paulyho považujeme za porušení všech výše uvedených principů.“

Podle pražského klubu nemá prohlášení o transparentnosti voleb přislíbené veřejně FAČR „po podobném jednání větší hodnotu než cenu papíru, na kterém bylo vydáno.“ „Žádáme vysvětlení, z jakého důvodu byla tato schůzka organizována na půdě FAČR, jaký byl klíč pro výběr hostů z řad kandidátů na VH FAČR a kdo rozhodl o zapojení aparátu FAČR do volební kampaně,“ obrací se na Strahov Slavia a cituje Poborského slova o tom, že hodlá bojovat proti úpadku fotbalu a jeho využívání funkcionáři pro osobní prospěch a že mu chce navrátit důvěru.

„Chtěli bychom se ho veřejně zeptat, zda takto pojatá volební kampaň je reálným naplněním jeho představy o nové budoucnosti českého fotbalu,“ stojí v prohlášení. „Fotbal má být férový nejen na hřišti. Jsme hluboce zklamáni z podobného jednání a rádi bychom připomněli, že na hřišti by za podobné jednání mohlo padnout jediné rozhodnutí – červená karta a vyloučení ze hry.“

Generální sekretář Jan Pauly ovšem na schůzce, o níž informoval server iSport.cz, ani na způsobu jejího svolání nevidí nic zvláštního. „K údajně podivné schůzce na fotbalové asociaci lze říct v krátkosti několik bodů: Za prvé pan Jan Hořejší je sekretářem Řídící komise pro Čechy. Mimochodem komise, která aktuálně nemá ani svého předsedu ani některé své členy. To znamená, je právě v popisu práce sekretáře informovat kluby podřízené této komisi o tom, že nějaká taková schůzka bude,“ tvrdí Pauly.

„Za druhé není nic netransparentního ani na tom, že se takové schůzky účastní pouze někteří z kandidátů na volené funkce. Ostatně byli to pouze tito kandidáti, kteří o schůzku s touto skupinou delegátů požádali, aspoň tak, jak je mi známo,“ uvádí dále Pauly. „Nikdo další o takovou schůzku nepožádal. Samozřejmě pokud k takové žádosti dojde, bude jí okamžitě vyhověno,“ slibuje generální sekretář FAČR.

„A konečně ani to, že se schůzka koná v sídle fotbalové asociace, nemá žádný jiný podtext než ten, že sídlo Řídící komise pro Čechy je v sídle fotbalové asociace, a tím pádem je logické, že i schůzka bude probíhat na tomto místě. Ostatně tím jsou kráceny i veškeré náklady na takovou schůzku, které by hrazením nájemného nebo jakýchkoli jiných nákladů vznikly.“

Schůzku kritizuje čestný předseda Živanic 

Setkání na půdě FAČR příští pondělí, na které mailem zval z pracovní adresy sekretář Řídící komise pro Čechy Jan Hořejší, kritizuje i čestný předseda třetiligového Sokola Živanice Petr Špaček, jenž v minulosti upozornil na poměry v nižších soutěžích zatížených ovlivňováním zápasů a nekalými praktikami. Poborskému adresoval otevřený dopis.

„Dnešním dnem jsem si vás přestal zcela vážit!“ vzkazuje.„Z pozvánky jsem se dozvěděl, které osoby ze starých struktur FAČR se této schůzky budou účastnit jako vaši podporovatelé, a tím pádem i vaši potencionální spolupracovníci. Když odhlédnu od skutečnosti, že si svoji volební kampaň budete pořádat přes FAČR, a to znamená za peníze řadových členů FAČR, znepokojuje mně hlavně skutečnost, že ze zúčastněných lidí, jako např. Malík a spol., se mi chce zvracet!“ obrací se Špaček na Poborského, jenž se v červnu utká o pozici předsedy s Vladimírem Šmicerem a Petrem Fouskem.

„Karle Poborský, pokud tímto směrem a s těmito lidmi chcete očišťovat a vést fotbal v této zemi, jste pro mě naprosto nedůvěryhodným kandidátem na funkci předsedy FAČR, ale i na jakékoli jiné funkce v nových strukturách FAČR. Dnešním dnem jsem si vás přestal zcela vážit!“ vzkazuje Špaček. „Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem doufám, že stejného názoru budou i všichni delegáti na blížící se Valné hromadě FAČR, kterým jde o očištění a zdůvěryhodnění fotbalu v této zemi, a tím pádem Vaše zvolení nebude myslitelné!“

Vstoupit do diskuse
69

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Články odjinud


Články odjinud