18. října 2021 • 13:12

Chuligáni v akci: slovenský skandál, zásah Silného i klokan Ritchie

Autor: TV iSport, apr, map
Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    Protože fotbalový fanoušek je zpravidla tvor neukázněný, čas od času na stadionech dojde k nějaké té eskapádě. Třeba jako o víkendu v Trnavě, kde bylo kvůli běsnění chuligánů předčasně ukončeno derby se Slovanem Bratislava. Pojďme si připomenout podobné patálie, ke kterým došlo, ať už u nás nebo v zahraničí.

  • SLOVENSKÉ PEKLO

    Obrovský skandál. Místo svátku slovenského fotbalu se řeší ostudné chovaní fanoušků. Chuligáni na zápase Trnava – Slovan Bratislava vtrhli na hřiště, došlo na potyčky a nakonec byl kvůli jejich běsnění duel předčasně ukončen. „Tento nechutný zážitek opět odradí řadu lidí,“ uvedl bývalý reprezentant Slovenska Róbert Vittek. A nebyl sám, kdo „fanoušky“ odsoudil.

  • ZBROJOVÁKA ZPACIFIKOVAL SILNÝ

    Nejen pražské, ale i brněnské derby budí emoce. Ukázal to srpnový souboj Zbrojovky v Líšni (2:1). Favoritovi pomohlo k vítězství i řádění fanoušků. Dvojice u nich totiž vtrhla na hřiště a začala řádit. Výsledkem bylo nakonec vyloučení domácího hráče Jana Silného. Ten se totiž jal zpacifikovat hostujícího fanouška, který útočil na pořadatele. Chytil výtržníka kolem krku a stáhl ho na zem. „Je to docela výjimečný případ,“ komentoval to předseda disciplinárky Richard Baček. Líšeňský hráč za své počínání vyvázl bez trestu.

  • RITCHIE NA BOHEMCE

    Jaro bylo v rozpuku, sezona dobíhala ke svému konci, a v tom, 17. května 2003, se fotbalová veřejnost seznámila s fanouškem Ritchiem. Ten se jen těžko smiřoval s porážkou svých Bohemians se Spartou, která Klokany odsuzovala k pádu do druhé ligy. 

    Poté co Letenští přidali gól na 2:1 Ritchie přelezl železný plot stařičkého stadionu v Ďolíčku a jal se udeřit pěstí do zátylku asistenta rozhodčího Ladislava Talpu. Hlavní arbitr zápasu Jaromír Hlaváč duel předčasně ukončil. 

    Komičnost celé situace dokreslil fakt, že Ritchie, jenž na stadion přišel rovnou ze své svatby, policisty uprosil, aby ho pustili. A tak se také stalo, dnes by přitom okamžitě mazal do vazby a čekal na soud. Nezbedný fanoušek později stejně mezi mřížemi skončil, i když za jiné delikty.

    Napadení rozhodčího při zápase Bohemians - SpartaFoto Pavel Lebeda
  • DRAMA V EDENU, FANOUŠCI NA HŘIŠTI 

    Že Slavia postoupí do Ligy mistrů a získá mistrovský hattrick? Kdybyste to vyprávěli chuligánům v květnu 2011, kteří ukončili semifinálový zápas Ondrášovka Cupu proti Olomouci, jen stěží by vám věřili. 

    Po předem avizovaném protestu se veškeré dění zvrhlo a rozlícený dav vtrhnul do tunelu ke kabinám a začal demolovat lavičky i přilehlé prostory. Když rowdies chtěli skočit i do VIP prostor, končila veškerá legrace. Všemu udělal přítrž az zásah policistů, kteří fanoušky vytlačovali zpátky na tribuny.

    Vcelku pokojný protest se zvrhl v násilnou akci, která nemá v českém fotbale obdobyFoto Michal Beránek (Sport)

  • BITKA CHULIGÁNŮ NA BAZALECH 

    O vzájemné nenávisti rowdies ostravského Baníku a Sparty byl natočen televizní dokument. Že se jedná o nevraživost opravdovou, potvrdila událost z jara 2014. Ostravské Bazaly se změnily v bitevní pole. Jenže tady nešlo o žádnou středověkou melu, nýbrž o vyřizování účtů fanoušků Ostravy a Sparty.

    Ani těžkooděnci s rozlíceným davem nic nesvedli, však ostravský tábor byl posílen o chuligány spřátelených Katowic. Vytrhané sedačky, rozvrácený plot oddělující sektory, dokonce poškozený autobus. I to tehdejší řádění přineslo, incidentem se poté dokonce zabývala i vláda v parlamentu.

    Sparťanští fanoušci ve vlastním sektoru několikrát zapálili oheňFoto ČTK
    Fanoušci Baníku dali svůj vztah ke Spartě jasně najevo tímhle choreemFoto Jaroslav Legner (Sport)

  • ŘÁDĚNÍ SPARŤANŮ V BRATISLAVĚ 

    Sparťanské tvrdé jádro o sobě v roce 2014 dalo vědět ještě v podzimním zápase Evropské ligy proti Slovanu Bratislava. Vinou potyček v hledišti na archaických Pasienkach  sudí dokonce v prvním poločase zápas přerušil. Ten pokračoval až po půlhodinové pauze, kterou nařídil delegát UEFA.

    Sparťané zaútočili na příznivce Slovanu, někteří pronikli i na hrací plochu. Situaci uklidnili až těžkoděnci.

    Rvačka mezi rowdies Sparty a Slovanu přerušila zápas Evropské ligyFoto Pavel Mazáč (Sport)
    Zásahová jednotka zahání na tribunu obyčejné fanoušky Slovanu, kteří utíkali před potyčkami rowdiesFoto Pavel Mazáč (Sport)
    Rowdies Sparty rozbořili plot od svého kotle a běží napadnout příznivce SlovanuFoto Pavel Mazáč (Sport)

  • VTRHNUTÍ PROTI SUBOTICI 

    U řízných příznivců Sparty zůstaneme i do třetice. V létě 2018 po kardinálním zkratu Radakoviče Letenští ztratili šanci na postup do Evropské ligy, když nestačili na slaboučkou Suboticu. 

    V 76. minutě po snižující trefě Srbů na 2:1, která ale Pražany vyřazovala, skočili členové domácího kotle na hřiště. Alespoň, že zůstali u rohového praporku, po dvou minutách se po domluvě sparťanského kapitána Josefa Šurala vrátili na tribunu a zápas po pětiminutové pauze pokračoval. Další evropský zápas ale Sparta musela odehrát bez diváků, což ji pro změnu stálo postup s Trabzonsporem o rok později. 

    Frustrovaní fanoušci Sparty vtrhli na hřiště. K návratu je přemluvil Šural
    Video se připravuje ...
    Josef Šural se snaží přesvědčit fanoušky Sparty, aby se vrátili na tribunuFoto Michal Beránek / Sport

  • DIVOČINA VE FRANCII

    Abychom nebyli přísní, občas základy inteligence chybí divákům i za hranicemi. Ostatně nedávno došlo k ukončení šlágru francouzské ligy mezi Nice a Marseille. Utkání bylo v 75. předčasně ukončeno poté, co se hosté odmítli vrátit na trávník a pokračovat v zápase. Za vše mohlo řádění domácích fanoušků, kteří napadli hráče Marseille. Útočník Dimitri Payet byl zasažen lahví od jednoho z diváků, což odstartovalo další bláznivé dění.

    Někteří příznivci vtrhli přímo na hřiště, kde zaútočili na další hráče Marseille. Strhla se bitka mezi diváky, pořadateli a samotnými fotbalisty, kteří se snažili ochránit před násilím. Hlavní rozhodčí okamžitě zápas přerušil a plejeři se utíkali schovat do šaten.

    Šílené scény z utkání francouzské ligy mezi Nice a Marseille, kde byl zápas předčasně ukončený kvůli řádění fanoušků na hrací plošeFoto Profimedia.cz
    Šílené scény z utkání francouzské ligy mezi Nice a Marseille, kde byl zápas předčasně ukončený kvůli řádění fanoušků na hrací plošeFoto Profimedia.cz

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud