Ondřej Škvor
9. ledna 2022 • 10:42

Sto tisíc od Rogoze. Hořejší se dozví verdikt. Zůstane na Strahově?

Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Policejní odposlechy říkají, že měl před budovou fotbalové asociace předat sto tisíc korun rozhodčímu za ovlivnění utkání. Jan Hořejší kvůli tomu v pátek dlouze vypovídal před etickou komisí. V pondělí si vyslechne verdikt. Ten může rovněž napovědět, zda ustojí svou pozici sekretáře Řídící komise pro Čechy.



Nejdřív to vypadalo, že se Jan Hořejší fotbalové spravedlnosti vyhne. Předchozí etická komise totiž jeho stíhání zastavila. Ta současná, která vzešla z červnové valné hromady, ho obnovila.

To proto, že se sama chtěla rozhodnout, zda Hořejšího jednání porušilo fotbalové řády. Tehdejší i současný sekretář Řídící komise pro Čechy měl podle odposlechů donést od Romana Rogoze úplatek ve výši sto tisíc korun rozhodčímu Robertu Hájkovi. A to za ovlivnění utkání ČFL Živanice–Vyšehrad (1:2), které se hrálo v roce 2019, ve prospěch hostujícího klubu.

Hořejší později odmítl, že by k něčemu takovému mělo dojít, s tím, že není žádný kurýr.

Svou verzi příběhu odvyprávěl Hořejší v pátek etické komisi. Zda ji přesvědčil, že nejednal proti normám, sdělí její předseda Jan Eisenreich v pondělí.

Hořejšího případ se zamotává tím, že vyšetřovaný funkcionář stále patří mezi zaměstnance fotbalové asociace. Případný postih od etické komise, ať už jakýkoli, však nemá přímý důsledek na jeho pozici na Strahově. I kdyby padl přísný trest – a vyloučení z FAČR to v tuto chvíli být ani nemůže, o tom rozhoduje výlučně výkonný výbor – neznamená to automaticky Hořejšího konec na asociaci.

Zaměstnanecké poměry se totiž logicky řídí pouze pracovním právem, které poměrně silně chrání zaměstnance. Ovšem případná spoluúčast na uplácení fotbalových zápasů, tedy něco, co je v primárním rozporu s cílem činnosti fotbalové asociace, by mohla případnou výpověď dostatečně podepřít i před zákoníkem práce.

Pokud se tak stane a Hořejší ve FAČR opravdu skončí, jeho pozici by mohl převzít David Anděl z hnutí Čistý fotbal, který už nyní v rámci Řídící komise pro Čechy působí.

iSport podcast: Berbr prý výrazně zhubnul a byl psychicky na dně. Co dělá rok po zatčení?
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
4

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud