Radek Špryňar
9. ledna 2022 • 15:10

Africký pohár: Olayinka má šanci hrát. Nigérie chce titul, země si věří

Vstoupit do diskuse
2
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Premier League přichází na čas o prvotřídní hvězdy. Naopak černý kontinent je na nohou. V Kamerunu se dnes dvěma úvodními zápasy skupiny A Kamerun–Burkina Faso a Etiopie–Kapverdy rozjíždí Africký pohár národů. Dvakrát odložená přehlídka čtyřiadvaceti nejlepších zemí černého světadílu. I z Česka vyrazil na sledovaný podnik jeden chlapík – ofenzivní záložník Peter Olayinka ze Slavie. Reprezentovat bude rodnou Nigérii. „Jsem opravdu nadšený, je to pro mě splněný sen. Na turnaj se hodně těším, nemůžu se dočkat, až do toho dám všechno,“ byl štěstím bez sebe krátce před odletem.



Šestadvacetiletý rodák z Ibadanu si dosud za národní tým zahrál dvakrát, na velkém turnaji však v dresu Super Eagles nikdy nenastoupil. S největší pravděpodobností by se na africké mistrovství nedostal ani tentokrát, ovšem držitelé bronzu z roku 2019 kvůli absenci útočníků Victora Osimhena z Neapole a Emmanuela Dennise z Watfordu potřebovali doplnit nominaci o útočně laděného borce. Proto trenér Augustine Eguavoen ukázal prstem na Olayinku.

Slávistický křídelník totiž prožívá ve Slavii velmi slušné období. Pokud je zdravý, patří neodmyslitelně do základní sestavy úřadujícího českého šampiona. Během podzimu vstřelil čtyři branky, na další dvě nahrál, gólově se prosadil v Konferenční lize proti Feyenoordu Rotterdam. Má formu. A momentálně i chuť být součástí čehosi výjimečného.

Nigérie totiž patří mezi širší okruh kandidátů na trofej. V zemi panuje vysoce optimistická nálada. Než se mužstvo ve středu večer odlepilo z mezinárodního letiště Nnamdi Azikiwe v Abuja, vyslechlo si projev generálního tajemníka nigerijské fotbalové federace Mohammeda Sanusiho. „Jste dost dobří na to, abyste zvedli trofej a získali čtvrtý titul pro naši zemi,“ pravil vysoce postavený funkcionář.

Pravdou je, že Nigérie během osmnácti účastí na AFCON zůstala jen třikrát bez medaile. Při debutu v roce 1963, v Libyi před čtyřicet lety a v Ghaně před čtrnácti lety. Vlastní tři prvenství, čtyřikrát byli „orli“ druzí a osmkrát třetí.

Do Kamerunu se chystají i nejvyšší vládní špičky, aby dodaly vážnost a podporu reprezentaci. „Jsem přesvědčený, že se vrátíme domů s trofejí,“ odvětil kapitán mužstva Ahmed Musa, který byl součástí týmu vítězného týmu v Jižní Africe před devíti lety.

Mimochodem, Olayinkovi se zvedají naděje, že si ve městě Garoua, kde Nigérie odehraje základní skupinu, opravdu zahraje a splní si dětský sen. Dle posledních informací se k týmu v důsledku problémů se saúdskoarabským klubem nepřipojí útočník Odion Ighalo. Mužstvo přijde o další ofenzivní jednotku…

Nigérie nemá lehkou skupinu. V úterý se v hitu prvních kol setká s Egyptem Mohameda Salaha. Následně se střetne se Súdánem a s Guineou-Bissau. Mužstva jsou rozdělena do šesti skupin po čtyřech, první dva týmy a čtyři nejlepší celky z třetích míst postoupí do vyřazovací fáze. Finále se uskuteční v neděli 6. února v kamerunské metropoli Yaoundé.

Vedle Olayinky se v Africkém poháru národů představí i další „staří známí“ z české ligy. Na šampionátu budou taky Simon Deli z Pobřeží slonoviny a Ghaňan Benjamin Tetteh, kteří oba působí v Turecku. A kromě nich taky Guélor Kanga reprezentující Gabon. Součástí výpravy domácího Kamerunu je i Michael Ngadeu, vítěz z roku 2017.

Africký pohár národůFoto iSport.cz

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud