21. února 2022 • 12:43

Kauza dezinfekce FAČR: miliony Příbrami i souzeným podnikatelům

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bezmála deset milionů korun z podezřelé zakázky FAČR na dezinfekci stadionů, kterou získala firma bývalého ligového fotbalisty Jiřího Tymicha, si mohlo přerozdělit více osob. Podle Radiožurnálu z dokumentů o převodech peněz vyplývá, že téměř pět milionů dostala úklidová firma 4cleanPrague fitness trenéra Davida Hufa. Další peníze putovaly na konto fotbalové Příbrami nebo k lidem v minulosti souzeným za vydírání podnikatelů v kauze tzv. Zádamského gangu. Případ prověřuje policie a Národní centrála proti organizovanému zločinu.



FAČR za dezinfekci v 90 klubech zaplatila firmě Jiřího Tymicha 9,89 milionu korun, přestože práce byla provedena jen v 41 týmech. Na nesrovnalosti v prosinci 2020 upozornila kontrolní a revizní komise asociace. Většinu částky asociace dostala zpět, neboť s dodavatelem uzavřela dohodu o narovnání. Za odvedené práce firmě přesto zbylo téměř 700 tisíc korun.

Podle zjištění Radiožurnálu nezůstal původní desetimilionový obnos za zakázku na účtu firmy Tymich, ale byl přerozdělen dalším stranám. Huf a jeho firma obdrželi 4,74 milionu korun, což bývalý mistr Evropy i světa ve sportovním aerobiku potvrdil.

„Já jsem prostě získal subdodávku,“ řekl Huf s tím, že s firmou Tymich měl na zakázce spolupracovat, práce ale ve skutečnosti neprovedl, protože mu podle Radiožurnálu chyběl potřebný materiál i proškolení zaměstnanci. „Chystalo se zboží, chystali se lidi a školení pro nové pracovníky. To jsou poměrně drahé záležitosti. Takže my jsme se dohodli, že bude nějaká předplatba mezi dvěma obchodními subjekty a řekli jsme si, že budeme pracovat až na další etapě,“ vysvětloval.

Podnikatel Tymich měl dezinfikovat kabiny
Podnikatel Tymich měl dezinfikovat kabiny

Čtyři miliony korun dostala řemeslnická firma Proparts group zaměřená na topenářské, instalatérské, zednické a malířské práce. Tu vlastní Pavel Simandl a do listopadu byl jeho společníkem ve firmě i jeho bratranec Petr Zádamský. Oba byli v minulosti souzeni v kauze tzv. Zádamského gangu. Členové skupiny podle obžaloby vydírali podnikatele na Karlovarsku, vina jim ale nebyla prokázána.

Z peněz pro Proparts group bylo 1,3 milionu vybráno v hotovosti a 2,42 milionu korun putovalo na účet fotbalového klubu 1. FK Příbram. Oficiálně mělo jít o platbu za reklamu, šéf klubu Jaroslav Starka to odmítl komentovat.

Radiožurnál poukazuje na to, že když se měla většina peněz ze zakázky na dezinfekci stadionů vrátit, sešly se finance opět na účtu firmy Jiřího Tymicha a odtud šly zpět na FAČR.

Kriminalisté v souvislosti s podezřelou zakázkou zasahovali v sídle FAČR minulý únor. Půl roku předtím vypukla aféra údajné korupce a ovlivňování výsledků zápasů kolem bývalého místopředsedy FAČR Romana Berbra.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud